Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Aanmelden bacheloropleiding?

Je kunt je op verschillende manieren aanmelden voor een bacheloropleiding. De wijze hangt af van het type opleiding dat je wilt gaan volgen.

De meeste bacheloropleidingen hanteren de VU Studiekeuzecheck. Een aantal bacheloropleidingen hanteert geen VU Studiekeuzecheck, maar een selectieprocedure.

Vanaf 1 oktober 2023 kun je je weer aanmelden in Studielink voor studiejaar 2024-2025. 

Aanmelddeadlines:

  • Numerus fixus: 15 januari
  • Niet-EU/EEA studenten: 1 april
  • EU/EEA studenten en studenten die geen visum via VU Amsterdam nodig hebben: 1 mei
  • Toelating op grond van het Toelatingsonderzoek: 15 december

Deze aanmelddeadlines gelden voor de aanmelding in Studielink. Tenzij anders vermeld in persoonlijke communicatie, hebben de deadlines geen betrekking op het inleveren van je documenten voor het afronden van je aanmelding. Hier hebben de meeste studenten van reguliere studies tot en met 31 augustus de tijd voor.

Let op! 

  • Voor studenten die een visumaanvraag doen of zich aanmelden voor een selectieprogramma, zijn mogelijk andere deadlines van toepassing. Deze deadline wordt na het aanmelden in Studielink aan de student gecommuniceerd door de desbetreffende afdeling.

Aanmeldprocedure

De aanmeldprocedure hangt af van de opleiding die je wilt gaan volgen. 

  • Bachelorprogramma's met een numerus fixus
    Biomedical Sciences, Computer Science, Criminologie, Geneeskunde, Gezondheid en Leven, Psychologie en Tandheelkunde zijn opleidingen met een beperkt aantal plaatsen. Het stappenplan voor de aanmeldprocedure met numerus fixus vind je op onze website.
  • Bachelorprogramma's met een partnerinstelling
    Kijk in Studielink bij welke onderwijsinstelling je moet aanmelden. Voor de aanmeldprocedure van Liberal Arts and Sciences, zie de website van Amsterdam University College (AUC).
    Meer informatie over Mechanical Engineering en Creative Technology vind je op de website van de Universiteit Twente.
  • Bachelorprogramma's met een selectieprocedure (géén numerus fixus)
    Philosophy, Politics and Economics (PPE) en Law in Society zijn selectieve bachelorprogramma's en hebben een afwijkende aanmeldprocedure. Zie daarvoor hieronder het aparte kopje 'Aanmeldprocedure voor selectieve programma's: Philosophy, Politics and Economics (PPE) en Law in Society'. 
  • Bachelorprogramma's met VU Studiekeuzecheck
    Hieronder vallen alle andere bachelorprogramma's van de VU. Lees hiervoor het stappenplan dat hieronder staat uitgelegd.

Aanmelden met een buitenlands diploma

Meld je je aan voor een Engelstalig programma met een buitenlands of internationaal diploma (bijvoorbeeld een IB diploma)? Dan verloopt je aanmeldprocedure via het International Office.

Aanmelden met een Nederlands diploma

Meld je je aan voor een Engelstalig en/of Nederlandstalig programma met een Nederlands diploma (vwo, hbo, wo), dan verloopt je aanmeldprocedure via Studie- en Studentadministratie. "Application Fee" is niet van toepassing bij aanmelding met een Nederlands diploma. Dit geldt ook voor kandidaten die willen aanmelden met een Nederlands diploma behaald op Aruba, Curaçao, Sint Maarten (het Nederlandse deel), Bonaire, Saba en Sint Eustatius. 

Aanmelden zonder geldige verblijfsstatus

Wanneer je geen officiële verblijfsstatus hebt in Nederland, kun je onder bepaalde voorwaarden toch aan de Vrije Universiteit Amsterdam een bacheloropleiding volgen. Als je aan de genoemde voorwaarden voldoet, meld je dan  vanaf 1 oktober 2023 aan via studentenbalie@vu.nl om kans te maken op een van de vijf plaatsen voor studiejaar 2024-2025. De deadline is 1 april 2024.

Aanmelden voor opleidingen met VU Studiekeuzecheck

  • Algemene informatie aanmelden

    Je kunt je vanaf begin oktober aanmelden voor een opleiding met VU Studiekeuzecheck. Meld je aan tot en met 1 mei door het stappenplan te volgen. Een aanmelding verplicht je tot niets en kan tot en met 31 augustus kosteloos geannuleerd worden. Meld je dus sowieso op tijd aan, óók als je nog niet zeker weet of je je vwo-diploma of hbo-propedeuse gaat halen.

    Als je je voor een opleiding in Studielink aanmeldt, ben je niet automatisch ingeschreven. Hiervoor moet je alle vereiste documenten hebben ingeleverd, door de VU zijn toegelaten tot de opleiding en de betaling van het collegegeld (uiterlijk 31 augustus) hebben gedaan.

  • Stappenplan aanmelden met VU Studiekeuzecheck

    Bekijk eerst welke eisen er worden gesteld aan jouw vooropleiding. Per bacheloropleiding kunnen er nadere eisen gesteld worden, deze vind je op de pagina van je opleiding. Als je hier niet aan voldoet, moet je deficiënties wegwerken. Dit kan door het behalen van de juiste toetsen.

  • Stap 1: meld je aan in Studielink voor de opleiding

    Ga naar de website van Studielink en log in met je DigiD. Je kunt je tot en met 1 mei aanmelden. Heb je geen EU-nationaliteit en heb je dus een visum nodig om te kunnen studeren in Nederland? Dan moet je je vóór 1 april hebben aangemeld.

  • Stap 2: rond je aanmelding af via je persoonlijke dashboard op VU.nl

    Rond je aanmelding af via ‘Aanmelding afronden’ op je VU Dashboard. Dit doe je door de vragen te beantwoorden, de Studiekeuzecheck-vragenlijst in te vullen en de eventueel gevraagde documenten te uploaden. 

    De Studiekeuzecheck-vragenlijst vind je via je dashboard onder het kopje VU Studiekeuzecheck. Lees hier meer over de VU Studiekeuzecheck.

  • Stap 3: lever de vereiste documenten in

    Vooropleiding

    Je ontvangt van de VU bericht of je een bewijs van je behaalde vooropleiding moet inleveren. Dit kun je doen tot en met 31 augustus.

    De volgende documenten worden geaccepteerd: 

    • Originele gewaarmerkte kopie diploma. Lever het document in via de post (Studie- en Studentadministratie, de Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam), bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond) of digitaal als deze optie voor jou van toepassing is. Bij de Studentenbalie kun je je diploma laten waarmerken. Neem daarvoor je originele diploma en een kopie mee. Let op: lever géén originele documenten in, deze worden namelijk niet teruggestuurd.

    • Afstudeerverklaring. Vraag deze aan bij je huidige opleiding. Op de verklaring moet de opleiding en de examendatum vermeld staan en de verklaring moet ondertekend zijn door de Examencommissie. Lever het origineel in via de post (Studie- en Studentadministratie, de Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam) of bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond).

    • Digitaal uittreksel diplomaregister. Download het uittreksel van www.mijndiplomas.nl en lever deze digitaal in via studentenbalie@vu.nl. Je kunt geen uitgeprinte versie van het uittreksel inleveren, omdat deze niet geldig is. Let op: deze optie is alleen geldig als je niet vóór de deadline in het bezit bent van een originele gewaarmerkte kopie van je diploma of een afstudeerverklaring. Mits anders vermeld in persoonlijke communicatie verwerken wij alleen documenten die per post of bij de studentenbalie worden ingeleverd. Lever je een digitaal document in, dan kunnen wij je (op een later moment) vragen om alsnog een hard copy document aan te leveren. 
  • Stap 4: doe mee met de Studiekeuzecheck-activiteit

    De meeste opleidingen houden deze kort na het vwo-eindexamen en vóór de uitslag ervan. Soms worden Studiekeuzecheck-activiteiten op een ander moment georganiseerd. Op de pagina van je opleiding vind je meer informatie. Let op: deze activiteit is bij sommige opleidingen verplicht!

  • Stap 5: betaal het collegegeld

    Zorg dat je uiterlijk 31 augustus het collegegeld betaalt of de digitale machtiging afgeeft. Anders word je niet ingeschreven en kan je niet van start met de opleiding. Je regelt je betaling vanaf begin mei in Studielink.

    Kies je in Studielink voor een digitale machtiging? Dan moet je deze nog bevestigen wanneer de actie in je to-do-lijst verschijnt. Dit duurt maximaal 24 uur. De bevestiging is de daadwerkelijke betaling, dus vergeet deze stap niet. Afschrijving van de (eerste) termijn gebeurt eind september, de incassokalender vind je hier.

  • Stap 6: check of je ingeschreven bent

    Gedurende je procedure kun je de status van je aanmelding inzien via je dashboard op VU.nl. Wanneer je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan ontvang je een bevestiging van inschrijving via Studielink. De status van je verzoek tot inschrijving wijzigt in Studielink dan naar ‘ingeschreven’. 

  • Aanmeldprocedure voor selectieve programma's: Philosophy, Politics and Economics (PPE) en Law in Society

    De opleidingen Philosophy, Politics and Economics (PPE) en Law in Society hanteren een selectieprocedure en hebben hierdoor een afwijkende aanmeldingsprocedure. Je kunt informatie over de selectiecriteria vinden op de pagina van PPE en Law in Society.

    Voor deze studies dien je je aanmelding volledig afgerond te hebben vóór de aanmelddeadline van 1 mei (Nederlandse/EU-studenten) of 1 april (non-EU/EEA-studenten). Incomplete aanmeldingen of documenten die niet aan de voorwaarden voldoen kunnen helaas niet in behandeling worden genomen. De betaling van het collegegeld is mogelijk vanaf begin mei, hier heb je wel tot uiterlijk 31 augustus de tijd voor. Meer informatie over het afronden van je aanmelding vind je bij stap 2.

    Let op: meld je je aan met een buitenlands of internationaal diploma (bijvoorbeeld een IB diploma)? Dan verloopt je aanmeldprocedure via het International Office.

    Stap 1: Meld je aan in Studielink

    Ga naar de website van Studielink en log in met je DigiD. Meld je aan tot en met 1 mei. Heb je geen EU-nationaliteit en heb je een visum nodig om te kunnen studeren in Nederland? Dan kun je je aanmelden tot en met 1 april.

    Stap 2: Rond je aanmelding af via je persoonlijke dashboard op VU.nl

    Rond je aanmelding af via de app ‘Aanmelding afronden’ op je VU dashboard. Dit doe je door de vragen te beantwoorden en de gevraagde documenten te uploaden. Als onderdeel van de selectieprocedure vul je daarnaast het Assessmentformulier in. Je kunt de benodigde aanmelddocumenten terugvinden op de opleidingspagina van het programma.

    Let op: voor deze studies dien je je aanmelding volledig afgerond te hebben voor de aanmelddeadline van 1 mei (Nederlandse/EU-studenten) of 1 april (non-EU/EEA-studenten). Incomplete aanmeldingen of documenten die niet aan de voorwaarden voldoen kunnen helaas niet in behandeling worden genomen. De betaling van het collegegeld is mogelijk vanaf begin mei, hier heb je wel tot uiterlijk 31 augustus de tijd voor.

    Stap 3: Wacht op de uitslag van de toelatingscommissie

    Wanneer al je documenten zijn ingeleverd, wordt jouw aanmelding in behandeling genomen. De toelatingscommissie zal jouw documenten beoordelen en bepalen of jouw motivatie en kwalificaties passen bij het beoogde profiel. Bij Law in Society is een interview onderdeel van dit proces. Op de opleidingspagina van het programma staat de exacte toelatingsprocedure vermeld. Binnen enkele weken word je per e-mail geïnformeerd over de beslissing. 

    Als jouw aanmelding succesvol verloopt, ontvang je per e-mail meer informatie over de voorwaarden van je toelating tot de bacheloropleiding. 

    Stap 4: Lever de vereiste documenten in

    Je ontvangt van de VU bericht of je een bewijs van je behaalde vooropleiding moet inleveren.

    De volgende documenten worden geaccepteerd: 

    • Originele gewaarmerkte kopie diploma. Lever het document in via de post (Studie- en Studentenadministratie, de Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam), bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond) of digitaal als deze optie voor jou van toepassing is. Bij de Studentenbalie kun je je diploma laten waarmerken. Neem daarvoor je originele diploma en een kopie mee. Let op: lever géén originele documenten in, deze worden namelijk niet teruggestuurd.
    • Afstudeerverklaring. Vraag deze aan bij je huidige opleiding. Op de verklaring moet de opleiding en de examendatum vermeld staan en de verklaring moet ondertekend zijn door de Examencommissie. Lever het origineel in via de post (Studie- en Studentenadministratie, de Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam) of bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond).
    • Digitaal uittreksel diplomaregister. Download het uittreksel van www.mijndiplomas.nl en lever deze digitaal in via studentenbalie@vu.nl. Je kunt geen uitgeprinte versie van het uittreksel inleveren, omdat deze niet geldig is. Let op: deze optie is alleen geldig als je niet vóór de deadline in het bezit bent van een originele gewaarmerkte kopie van je diploma of een afstudeerverklaring. Mits anders vermeld in persoonlijke communicatie verwerken wij alleen documenten die per post of bij de Studentenbalie worden ingeleverd. Lever je een digitaal document in, dan kunnen wij je (op een later moment) vragen om alsnog een hard copy document aan te leveren.

    Stap 5: Betaal het collegegeld

    Zorg dat je uiterlijk 31 augustus het collegegeld betaalt of de digitale machtiging afgeeft. Anders word je niet ingeschreven en kun je niet van start met de opleiding. De betaling regel je vanaf begin mei in Studielink.

    Kies je in Studielink voor een digitale machtiging? Dan moet je die nog bevestigen wanneer de actie in je to-do-lijst verschijnt. Dit duurt maximaal 24 uur. De bevestiging is de daadwerkelijke betaling, dus vergeet deze stap niet. Afschrijving van de (eerste) termijn gebeurt eind september, kijk voor meer informatie in de incassokalender.

    Stap 6: Check of je ingeschreven bent

    Gedurende je procedure kun je de status van je aanmelding inzien op je dashboard op VU.nl. Wanneer je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan ontvang je een bevestiging van inschrijving via Studielink. De status van je verzoek tot inschrijving wijzigt dan in Studielink naar ‘ingeschreven’.

    Meer weten? 

    Als je vragen hebt over het programma, de toelatingseisen of de aanmeldingsprocedure, neem dan contact met ons op.

    Philosophy, Politics and Economics

    E-mail: dutchadmission.ppe@vu.nl
    Tel: +31 20 59 84399


    Law in Society

    E-mail: admission.law@vu.nl
    Tel: +31 20 59 85000 

Heb je vragen of advies nodig?

Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl o.v.v. je studentnummer

Stuur ons een bericht via de online chat (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00).

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (log in met je VUnetID)