Home > Nieuws & Pers > Agenda
tot

Het beïnvloedbare brein

Dinsdag 30 september 2014 is het eindelijk weer zover. Op deze dag zal het congres van de Vereniging voor Psychologie en pedagogiek studenten van de vrije Universiteit (VSPVU) gaan plaatsvinden. Dit jaar wordt het grootser dan ooit! Niet alleen omdat er sprekers komen waar je u tegen zegt, maar ook omdat het congres dit jaar plaats zal vinden in de aula van de VU. Een locatie die door zijn verschijning en akoestiek alleen al de moeite waard is om dit congres niet te mogen missen.

Tijd: 12:45-18:15 UUR Locatie: Aula Hoofdgebouw van de Vrije Universiteit. De Boelelaan 1105 te Amsterdam.
30-09-2014

Variabiliteit van dagelijkse fysieke activiteiten

Het uitvoeren van dagelijkse fysieke activiteiten is sterk variabel. Deze variabiliteit kan worden beschreven aan de hand van de variantie, dat wil zeggen de gemiddelde spreiding van meetgegevens ten opzichte van het gemiddelde van een tijdreeks. Deze maat bevat echter geen informatie over de wijze waarop de fluctuaties georganiseerd zijn in de tijd. Om hierin inzicht te krijgen zijn meer geavanceerde maten nodig die betrekking hebben op de structuur van de fluctuaties.

Tijd: 13.45 UUR Locatie: Auditorium
30-09-2014

Vermijd inactiviteit: het is tijd voor actie

Jongvolwassen met een slechtere gezondheid, een lage sociaal-economische status, die roken en meer stress ervaren, bewegen minder én zitten meer. Ook jongvolwassen die fulltime werken, zitten meer dan zij met een deeltijdbaan. Jongvolwassenen die getrouwd zijn of kinderen hebben, bewegen minder dan ongetrouwde en kinderloze jongvolwassenen, maar zij zitten daarentegen wel minder. Dit blijkt uit het proefschrift van Léonie Uijtdewilligen. Zij onderzocht welke persoonlijke factoren samenhangen met een inactieve leefstijl onder 18 tot 36 jarigen.

Tijd: 15.45 UUR Locatie: Auditorium
01-10-2014

Discussie en dialoogbijeenkomsten maken zorgvuldige toepassing hersenscans mogelijk in gezondheidszorg

Nieuwe technologieën maken verfijnde hersenscans mogelijk, waardoor de hersenscan meer en andere informatie oplevert. Over de kans op ziekte, maar ook op andere terreinen, zoals leervermogen. Dergelijke informatie roept ook vragen op, op bijvoorbeeld het gebied van privacy en verantwoordelijkheid. Marlous Arentshorst toont aan dat hersenscans maatschappelijk verantwoord ontwikkeld en toegepast kunnen worden in de praktijk van de zorg door discussie en dialoogbijeenkomsten.

Tijd: 11.45 UUR Locatie: Aula
01-10-2014

Gedrag voorouders belangrijk bij onderzoek relatie DNA en kwetsbaarheid psychiatrische klachten

Mensen zijn in meer dan 99% van de code in het DNA aan elkaar gelijk. Het kleine gedeelte van ons DNA waarin we kunnen verschillen, speelt een rol bij de kwetsbaarheid voor psychiatrische klachten. Abdel Abdellaoui onderzocht deze genetische kwetsbaarheid. Hij laat zien dat, wanneer we zoeken naar genen die onze kwetsbaarheid voor psychiatrische ziekten beïnvloeden, het belangrijk is om te begrijpen hoe het gedrag van onze voorouders de genetische opmaak van de huidige populatie heeft beïnvloed.

Tijd: 13.45 UUR Locatie: Aula

Persoonlijke waardigheid in verpleeghuizen

.

Tijd: 15.45 UUR Locatie: Aula
02-10-2014

Succesvol zonder winst - de maatschappelijke onderneming 2.0

De afdeling Flevoland van de VU-Vereniging organiseert op 2 oktober 2014 een bijeenkomst over het thema 'Succesvol zonder winst'.

Tijd: 19:30-22:00 UUR Locatie: de Oude Bibliotheek, Kerkplein 2, 3891 ED Zeewolde
02-10-2014

Eiwitaggregaten spelen rol bij aanpak Alzheimer, bij weefselproductie en in voedselindustrie

Biofysica Corianne van den Akker beschrijft in haar promotieonderzoek de eigenschappen van amyloïd fibrillen. Deze eiwitsamenstellingen komen voor in de natuur en kunnen enerzijds schade aanrichten bij verschillende ziektes, zoals Alzheimer, Parkinson of type 2 diabetes. Anderzijds zijn amyloïden door hun speciale eigenschappen bruikbaar in de voedingsindustrie of bij het maken van kunstweefsels. Van den Akker toont aan dat zowel eigenschappen, zoals stijfheid en mate van ordening, als omstandigheden een rol spelen bij bestrijding van ziektes.

Tijd: 09.45 UUR Locatie: Aula