Home > Nieuws & Pers > Agenda
tot
23-10-2014

Andy Tanenbaum na 43 jaar met emeritaat

“Toen ik september 1971 als universitair docent op de afdeling Wiskunde bij de Vrije Universiteit Amsterdam begon, bestond informatica niet. Op dat moment was er één voltijdse hoogleraar, één deeltijd hoogleraar en geen enkele student. Inmiddels is Informatica uitgegroeid tot een aparte afdeling met honderden medewerkers, waar duizenden studenten zijn opgeleid en tientallen jonge onderzoekers zijn gepromoveerd”. Hoogleraar Computer Science Andy Tanenbaum blikt in zijn afscheidsrede donderdag 23 oktober 2014 terug op de geschiedenis van het vakgebied en van de afdeling Informatica aan de VU.

Tijd: 11.45 UUR Locatie: Aula
23-10-2014

Betere kennis nodig hoe misdadigers doelwitten vinden

Hoe vindt een misdadiger een doelwit? Wat maakt het ene doelwit geschikter dan het andere? En maken misdadigers wel een afweging van verwachte kosten en baten van alternatieve doelwitten? Dit bespreekt Wim Bernasco in zijn oratie.

Oog-scan MS-patiënt toont hoeveelheid hersenschade

Op scans van de ogen van MS-patiënten is te zien hoeveel hersenschade deze mensen hebben. En de mate van hersenschade komt tot uiting in hun lichamelijk functioneren. Hoe groter de schade aan de zenuwcellen, hoe meer sprake er bijvoorbeeld is van krachtsverlies en vermoeidheid. Dat concludeert epidemioloog Lisanne Balk in haar proefschrift.

Tijd: 11.45 UUR Locatie: Aula
24-10-2014

Vertalen nieuwe genetische kansen blijkt lastig

Nieuwe ontdekkingen op het gebied van onze genen kunnen niet automatisch gebruikt worden in de gezondheidszorg. De vertaalslag naar de dagelijkse praktijk is vaak ineffectief en inefficiënt omdat betrokken partijen, zoals wetenschappers, artsen, patiënten en beleidsmakers onvoldoende met elkaar communiceren. Dit concludeert Tessel Rigter die 24 oktober promoveert bij VUmc.

24-10-2014

Diabeteszorg, verleden, heden en toekomst

27-10-2014

Grafische processoren voor wetenschappelijke applicaties

Ben van Werkhoven onderzocht het gebruik van grafische processoren. Dit zijn de computerchips die op videokaarten zitten en normaal gesproken verantwoordelijk zijn voor de berekening van welke kleuren de pixels op het beeldscherm krijgen. De uitkomsten van het onderzoek van Van Werkhoven worden gebruikt in software voor klimaatsimulaties. Moderne grafische processoren zijn enorm snel, energiezuinig, en relatief goedkoop. Van Werkhoven laat onder andere zien wat de beste implementatiestrategie is waarmee de beste resultaten worden geboekt. Hij gebruikte hiervoor performance modellen: hoe gedragen deze processoren zich in verschillende situaties. De uitkomsten helpen programmeurs bij het implementeren van software voor de grafische processor.

27-10-2014

How Internet use may affect our relationships. Characteristics of Internet use and personal and relational wellbeing

28-10-2014

Kosten en effectiviteit van gezondheidsprogramma