Home > Nieuws & Pers > Agenda
tot
02-04-2015

Galectine-4 en glycosylering bij alvleesklierkanker

.

Tijd: 11.45 UUR Locatie: Aula
02-04-2015

Onderzoeker ontmaskert dubbel spel van hersencellen in MS

MS-onderzoeker Philip Nijland laat zien dat een stervormige hersencel, een astrocyt, enerzijds bijdraagt aan de ontstekingsreacties in de hersenen van MS-patiƫnten, maar anderzijds de ontstekingen juist kan remmen. In het laboratorium slaagde hij erin om de functie van de astrocyt zo te veranderen dat deze cellen ontstekingsprocessen enkel remmen en zenuwcellen beschermen.

Tijd: 13.45 UUR Locatie: Aula
02-04-2015

Computermodellen voor interacties tussen atomen verfijnd

Ruben Vosmeer gebruikte kwantummechanica en moleculaire mechanica in zijn computermodellen om de polarisatie van atomen nauwkeuriger te simuleren. Hierdoor ontstaat een realistischer model van de elektrostatische interacties tussen moleculen. Bij het ontwikkelen van de methode stuurde Vosmeer aan op een breed bruikbare online tool. Deze zorgt ervoor dat wetenschappers meer tijd overhouden voor de analyse van de resultaten en maakt de tool ook voor een breder publiek toegankelijk.

Tijd: 15.45 UUR Locatie: Aula
07-04-2015

Natuurconstante proton-elektron massaverhouding altijd constant

Julija Bagdonaite onderzocht op verschillende manieren hoe constant de proton-elektronmassaverhouding is in het Universum. Deze massaverhouding staat model voor de meest fundamentele vraag die over een natuurconstante kan worden gesteld: is deze werkelijk constant? Door de absorptieprofielen van waterstof te meten op 7,5 tot 12,4 miljard lichtjaar afstand kon Bagdonaite via een computermodel berekenen dat deze massaverhouding constant is in de tijd. Met metingen aan oude sterren, witte dwergen, toonde ze aan dat deze verhouding ook constant is in verschillende zwaartekrachtvelden.

Tijd: 13.45 UUR Locatie: Aula
07-04-2015

Integreren van functionele en moleculaire beeldvorming bij de ziekte van Alzheimer

.

Tijd: 15.45 UUR Locatie: Aula
08-04-2015

Fundamenten en verbeteringen van het voorlopig getuigenverhoor

Aan welke voorwaarden moet een voorlopig getuigenverhoor voldoen om te worden toegewezen in procedures tussen burgers? En hoe kan een voorlopig getuigenverhoor meer rendement opleveren? Dat heeft Evelyne Groot onderzocht. Haar proefschrift geeft een theoretisch fundament en is tegelijk een werkbaar handboek voor de praktijk.

Tijd: 09.45 UUR Locatie: Aula
08-04-2015

Extended-spectrum beta-lactamase producerende Enterobacteriaceae

.

Tijd: 11.45 UUR Locatie: Aula
08-04-2015

Transportmarkten organiseren om winst te behalen

Om transportmarkten te organiseren blijkt het cruciaal om het strategische gedrag van reizigers en vervoerders te modelleren. Promovendus Harry van der Weijde heeft hiertoe computermodellen gemaakt die het gedrag van mensen en bedrijven simuleren en wiskundig beschrijven.

Tijd: 11.45 UUR Locatie: Auditorium
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam
Direct naar:
Sociale Media

spamfuik@vu.nl