Home > Nieuws & Pers > Agenda
tot

Informatie en heterogeniteit in Macro-economie

24-01-2017

Moleculair onderzoek naar oogkanker bij kinderen

Een retinoblastoom is een erfelijke vorm van kinderkanker in het netvlies, die wordt veroorzaakt door mutaties in het RB1-gen. Irsan Kooi heeft door middel van zogenoemde 'toegepaste bioinformatica' onderzoek gedaan naar deze vorm van kanker. Kooi had het doel een betere diagnose en behandeling van retinoblastoom en andere aan RB1-gekoppelde kankers te ontwikkelen.

Holocaust Memorial Day 2017

Op 27 januari 1945 werd concentratiekamp Auschwitz bevrijd door geallieerde troepen. De gruwelijkheden die zich tijdens de Holocaust hadden voorgedaan, waren van grote invloed op latere generaties. ‘Nooit Meer Auschwitz’ werd de overheersende gedachte. Toch is buiten onze landsgrenzen systematische vervolging van en moord op minderheden nog steeds een trieste realiteit.

Tijd: 11.45 - 14.15 uur uur Locatie: Hoofdgebouw VU, zaal 13A-33
25-01-2017

Ambulances sneller ter plaatse door toepassen wiskundige methoden

Wiskundige Thije van Barneveld bedacht in zijn promotieonderzoek oplossingen voor het tekort aan nabije ambulances dat ontstaat na oproepen van de dichtstbijzijnde ambulance. Hij doet dit door vrije ambulances proactief te plaatsen.

25-01-2017

Farmaceutische ontwikkeling, preklinisch onderzoek en klinische toepassing van de bot-targeting therapeutische radiofarmaceutische rhenium-188-HEDP

Tijd: 13.45 uur Locatie: Aula

Duurzaam watermanagement van de Nijl verbetert Egyptische economie

De bouw van de Grand Ethiopian Renaissance Dam in de Nijl, op de grens van Ethiopië en Egypte, zorgt voor meer welvaart in het stroomgebied. Door daarnaast een systeem van collectieve watergebruiksrechten toe te passen, wordt meer bovenstrooms geïrrigeerd gebied gecreëerd. En dit leidt vervolgens tot een verbetering van de Egyptische economie. Dit concludeert Kahsay Tewodros in zijn onderzoek naar het effect van klimaatverandering op de verschillende manieren om Nijlwater te verdelen over het Nijl-stroomgebied.

26-01-2017

The Foreign Body Giant Cell

26-01-2017

Wie maakt het verschil? Ongelijkheid in condities en consequenties van informele hulp

Alice de Boer gaat in haar oratie na hoe groot de sociale ongelijkheid in de informele hulp is, de onbetaalde hulp aan hulpbehoevenden.