Home > Nieuws & Pers
Nieuws VU

De evenementen van de VU.

Doorzoekbaar overzicht van alle nieuwsberichten.

Persberichten

De meest recente persberichten.

Persvoorlichting VU

Bent u journalist en heeft u vragen? Neem dan contact op met Persvoorlichting VU.

Storing en onderhoud

Informatie over alle IT-storingen en onderhoudswerkzaamheden.

Recent nieuws

Natuurkundige Wouter Roos jaagt op membraanblaasjes

21-11-14

VU-onderzoekers participeren in STW onderzoeksprogramma van 5,7 miljoen euro om een betere en gerichtere manier van kankerbehandeling te ontwikkelen.

Mogelijke aanleg autisme al voor geboorte in gang gezet

21-11-14

Een internationaal onderzoeksteam waar de VU onderdeel van uit maakte, onderzocht het Fragiele-X-syndroom bij muizen. Dit syndroom wordt veroorzaakt door het ontbreken van een enkel gen, Fmr1 genaamd, en kan bij mensen tot mentale beperkingen en autisme leiden. De onderzoekers ontdekten dat dit syndroom al in een vroeg stadium van de embryonale ontwikkeling tot uiting komt. De ontwikkeling van dit syndroom werd bij muizenembryo’s ongedaan gemaakt door het eiwit, dat nu niet door het gen Fmr1 aangemaakt wordt, te vervangen.

IJzerbemesting oceaan voor CO2-opslag wellicht minder efficiënt dan gedacht

20-11-14

IJzerbemesting als strategie tegen klimaatverandering valt mogelijk tegen. Een internationaal team van wetenschappers, waaronder Patrizia Ziveri van het cluster Aarde en Klimaat, onderzocht de complexe reactie van het ecosysteem op ijzerbemesting in de oceaan. Het team ontdekte dat ijzerbemesting een grote invloed heeft op de groei van kalkschalige organismen die zich voeden met fytoplankton. Deze schelpdieren maken koolstofdioxide (CO2) aan als ze hun kalkhoudende skelet vormen. Als dit effect genegeerd wordt, wordt het effect van kunstmatige ijzerbemesting op de CO2-opslagcapaciteit dus sterk overschat.

VU en CASA Reade starten testcentrum voor aangepaste topsport

19-11-14

Testcentrum Topsport helpt aangepaste sporters naar de top

Nieuw Universiteitsgebouw VU behaalt certificaat duurzaamheid

19-11-14

Het Nieuwe Universiteitsgebouw heeft het 4-sterren BREEAM Nieuwbouw Ontwerpcertificaat gekregen.

Bestuurders gebruiken grote projecten als springplank voor eigen plannen

19-11-14

De besluitvorming in prestigieuze infrastructurele projecten, zoals de Tweede Maasvlakte, duurt lang. Bovendien zijn de projecten altijd duurder dan verwacht. Uit promotieonderzoek van Sander Merkus blijkt nu dat bestuurders de besluitvorming gebruiken als vehikel of middel om hun eigen agenda te realiseren. Merkus: “Ministers, gedeputeerden en wethouders dienen als volksvertegenwoordiger immers de belangen van hun achterban. Ze onderhandelen daarom eerst een hele tijd om samen een compromis te bereiken dat nodig is om uiteindelijk een besluit te kunnen nemen. Begrijpelijk, maar niet bevorderlijk voor een snelle besluitvorming.” Hij promoveert maandag 24 november aan de VU.