Home > Nieuws & Pers
Nieuws VU

De evenementen van de VU.

Doorzoekbaar overzicht van alle nieuwsberichten.

Persberichten

De meest recente persberichten.

Persvoorlichting VU

Bent u journalist en heeft u vragen? Neem dan contact op met Persvoorlichting VU.

Storing en onderhoud

Informatie over alle IT-storingen en onderhoudswerkzaamheden.

Recent nieuws

Peter Branger nieuwe directeur IT

28-01-15

Het College van Bestuur benoemt per 1 april 2015 dr. Peter Branger als directeur IT.

Kieskompas lanceert kieshulp voor Provinciale Statenverkiezingen Utrecht

27-01-15

Op 18 maart 2015 zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. Het wetenschappelijke team van Kieskompas aan de Vrije Universiteit Amsterdam laat zien dat er echt wat valt te kiezen. Kiskompas heeft voor de verkiezingen in de Provincie Utrecht een stemhulp gemaakt waarmee kiezers kunnen zien welke partij het beste past bij de eigen opvattingen. “Niets minder dan de toekomst van het kabinet staat op het spel, omdat deze een werkbare meerderheid in de Eerste Kamer nodig heeft,” zegt André Krouwel, VU-politicoloog en directeur van Kieskompas.

Traumabehandeling bij mensen met een psychose is effectief

22-01-15

Traumabehandeling bij mensen met psychosen is effectief en leidt niet tot verslechtering, zoals jarenlang werd gevreesd door professionals in de psychiatrie. Dit blijkt uit recent onderzoek bij dertien Nederlandse ggz-instellingen, waaronder Parnassia, door het consortium Treating Trauma In Psychosis, bestaande uit onderzoekers van de VU, Radboud Universiteit en ACTA. David van den Berg, VU-onderzoeker en GZ-Psycholoog bij Parnassia, zegt: “De zorg dat deze groep patiënten hun behandeling niet aankunnen is onterecht.”

Nieuwe genen ontdekt die de hersenstructuur beïnvloeden

22-01-15

Een internationaal team van wetenschappers, waaronder onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft vijf nieuwe genetische varianten ontdekt die van invloed zijn op de anatomie van het brein. Zij publiceren hierover in de nieuwste uitgave van het tijdschrift Nature. Het onderzoek werd uitgevoerd in een samenwerkingsverband van bijna 300 wetenschappers verbonden aan 193 instituten wereldwijd. De VU werd in deze groep onderzoekers vertegenwoordigd door hoogleraren Dorret Boomsma en Eco de Geus, en MRI-onderzoekers Anouk den Braber en Dennis van ’t Ent, verbonden aan het Nederlands tweelingen Register (NTR) in Amsterdam.

Kan zorgrobot band opbouwen met ouderen?

20-01-15

Om in de toekomst aan de zorgvraag te kunnen voldoen wordt gewerkt aan zorgrobots waarmee mensen langer en beter zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Over zorgrobot Alice is een documentaire gemaakt, die in première is gegaan op het International Film Festival in Rotterdam.

Oud VU-student wint IMDI Talentprijs

19-01-15

Martin Visser heeft de Innovative Medical Devices Initiative (IMDI) Talentprijs gewonnen voor zijn afstudeeronderzoek in de master Medical Natural Sciences.