Home > Nieuws & Pers
Nieuws VU

De evenementen van de VU.

Doorzoekbaar overzicht van alle nieuwsberichten.

Persberichten

De meest recente persberichten.

Persvoorlichting VU

Bent u journalist en heeft u vragen? Neem dan contact op met Persvoorlichting VU.

Storing en onderhoud

Informatie over alle IT-storingen en onderhoudswerkzaamheden.

Recent nieuws

In memoriam: Stephen Ellis

30-07-15

De afdeling Sociale en Culturele Antropologie van de Vrije Universiteit Amsterdam bericht met verslagenheid en verdriet het overlijden van onze gewaarde collega prof. dr. Stephen Ellis. Stephen is op 29 juli 2015 op 61-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan leukemie en een paar weken geleden werd duidelijk dat zijn ziekte helaas niet meer te behandelen was.

VU hard op weg naar behalen streefcijfer vrouwelijke hoogleraren

27-07-15

De Vrije Universiteit heeft in 2009 het Charter Talent naar de Top ondertekend. Daarmee hebben we ons gecommitteerd aan een inspanning om doorstroom van vrouwen naar de top te bevorderen. Ook zijn er streefcijfers afgesproken.

Thuisbevallingen toch onveiliger voor sommige vrouwen

27-07-15

Wonen in armere gebieden is bepalende factor

Biologisch psycholoog Elsje van Bergen krijgt Young Investigator Award

24-07-15

Erkenning voor veelbelovend onderzoeksterrein

2014 warmste jaar volgens de statistieken

20-07-15

Dit blijkt uit het rapport State of the Climate, waar VU-aardwetenschappers Han Dolman en Guido van der Werf aan meewerkten.

VU pleit voor andere opzet universitaire lerarenopleiding

20-07-15

De VU wil de universitaire lerarenopleiding (ULO) op een andere manier vormgeven. Het idee is om een tweejarige Educatieve Master te introduceren in alle relevante domeinen: talen, beta, economie, maatschappijleer. Hierbij volgen de studenten de master van hun vak (Biologie, Economie, Nederlands, etcetera) waarbij de opleiding tot docent wordt geïntegreerd. Het voornemen is een Educatieve Master voor de alfa-, bèta- en gammavakken te ontwikkelen. Studenten die al een mastergraad hebben en alsnog de bevoegdheid voor leraar voor het voortgezet onderwijs willen halen, kunnen het ULO-deel van de Educatieve Master volgen door middel van een Postgraduate opleiding. Deze studenten krijgen dan wel onderwijs op masterniveau, krijgen na afronding geen tweede mastergraad, maar wel de lesbevoegdheid in de vorm van een geschiktheidsverklaring. Rector Magnificus Frank van der Duyn Schouten: “We willen met deze nieuwe opzet voor de universitaire lerarenopleiding ruimte creëren voor de beroepsvoorbereiding, maar dan wel op academisch niveau.” De VU werkt met deze vernieuwde opzet van de opleidingen samen met en in de lijn van de VSNU lerarenagenda. Overleg met OCW erover is gaande.