Home > Nieuws & Pers
Nieuws & Agenda

De evenementen van de VU.

Doorzoekbaar overzicht van alle nieuwsberichten.

Persberichten

De meest recente persberichten.

Persvoorlichting VU

Bent u journalist en heeft u vragen? Neem dan contact op met Persvoorlichting VU.

Storing en onderhoud

Informatie over alle IT-storingen en onderhoudswerkzaamheden.

Recent nieuws

Debatreeks over strafrecht

15-09-14

Het strafrecht is een rechtsgebied dat mensen soms moeilijk kunnen begrijpen, dat veel emoties oproept en dat sterk gepolariseerd is. Denk bijvoorbeeld aan de commotie naar aanleiding van de vrijlating van Volkert van der G. en die van Benno L. Daarom wordt er in het NRC Café en de Rechtbank Amsterdam een debatreeks georganiseerd op initiatief van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de VU: ‘Misdaad en Maatschappij’. De vier debatten zijn in september en oktober.

Nederlands studententeam wint fietsrecordraces Battle Mountain

15-09-14

Het Human Power Team, een team studenten van de VU Amsterdam en de TU Delft, heeft deze week de fietsrecordwedstrijden in Battle Mountain, Nevada gewonnen. Op een kaarsrechte weg in de woestijn reed Rik Houwers in de speciaal hiervoor ontworpen VeloX IV 132,26 km/u, en hield zo de concurrentie op grote afstand. Hij bleef daarmee slechts 1,5 km/u verwijderd van het wereldrecord, dat Sebastiaan Bowier vorig jaar vestigde in VeloX3.

Moessonklimaat blijkt 15 miljoen jaar ouder

15-09-14

Aard- en klimaatwetenschappers van de VU hebben in een mondiaal onderzoeksconsortium ontdekt dat het moessonklimaat zo'n 15 miljoen jaar eerder is ontstaan dan tot op heden gedacht. Hun bevindingen zijn 14 september gepubliceerd in Nature.

Film over neuropeptiden geeft kijkje in het brein

11-09-14

Hersenwetenschappers aan de VU en VUmc hebben een film gemaakt over neuropeptiden in het brein. Ze willen daarmee de herseneiwitjes bekender maken, want neuropeptiden zijn lang niet zo ingeburgerd als breinjargon als synapsen of neurotransmitters. En ze spelen net zo goed een belangrijke rol bij de signaaloverdracht in de hersenen.

FEWEB-studente als Nederlandse finalist in Afstudeerder van het Jaar verkiezing

11-09-14

De dit jaar aan de VU afgestudeerde Kirsten Romme is de Nederlandse finalist van de Afstudeerder van het Jaar verkiezing 2014 geworden.

Van Grondelle en Bitter benoemd op Desmond Tutu leerstoel

04-09-14

Rienk van Grondelle, hoogleraar biofysica en Wilbert Bitter, hoogleraar moleculaire microbiologie, zijn door het CvB benoemd in het kader van het Desmond Tutu Programma.