Home > Nieuws & Pers
Nieuws VU

De evenementen van de VU.

Doorzoekbaar overzicht van alle nieuwsberichten.

Persberichten

De meest recente persberichten.

Persvoorlichting VU

Bent u journalist en heeft u vragen? Neem dan contact op met Persvoorlichting VU.

Storing en onderhoud

Informatie over alle IT-storingen en onderhoudswerkzaamheden.

Recent nieuws

VU Boeletuin tijdelijk beschikbaar voor tuintjes

27-02-15

Groen living lab biedt ruimte voor onderzoek

Aanpak ondervoeding begint in polikliniek

25-02-15

De screening op ondervoeding bij ziekenhuisopname is sterk verbeterd: in 2007 werd slechts 51% van de patiënten bij opname gescreend, in 2012 was dit percentage 80%. Van de bij opname gescreende patiënten is zo’n 15% ondervoed. Effectieve behandeling van ondervoeding tijdens de ziekenhuisopname blijkt echter lastig. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Eva Leistra. Zij onderzocht de succes- en faalfactoren van screening en behandeling van ondervoeding in het ziekenhuis. Ook onderzocht ze de mogelijkheden voor vroege herkenning en behandeling van ondervoeding op de polikliniek. Sinds 2007 is ondervoeding een van de prestatie-indicatoren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dit verplicht ziekenhuizen jaarlijks gegevens aan te leveren over de herkenning en behandeling van ondervoeding. Leistra promoveert donderdag 5 maart aan de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen.

Beloon hulp van toeschouwer

25-02-15

Marco van Bommel onderzocht welke rol reputatie heeft bij de totstandkoming van het passieve toeschouwers effect (bystander effect) en hoe dit kan worden tegengegaan. Hij toont aan dat reputatie een belangrijke factor is in de vraag of men wel of niet ingrijpt. Als mensen zich bewust worden van de positieve (sociale) consequenties van hulp bieden (zoals waardering krijgen) en de negatieve gevolgen van verzuimen hulp te bieden (mensen vinden je laf), dan zijn mensen veel vaker bereid in te grijpen in de nabijheid van anderen. Wanneer mensen juist minder nadenken over de gevolgen van ingrijpen - bijvoorbeeld door alcoholgebruik – dan grijpen ze sneller maar niet vaker in. Het bystander effect ontstaat ook wanneer mensen zich buitengesloten voelen. Sterker nog, als mensen zich inderdaad buitengesloten voelen, helpen ze zelfs nog minder. Van Bommel promoveert woensdag 4 maart aan de Faculteit der Psychologie en Pedagogiek.

Pensioen inzetten voor woningschuld juridisch mogelijk

20-02-15

Pensioen inzetten voor het aflossen van de woningschuld is binnen het Europees Recht mogelijk, concluderen onder andere VU-hoogleraren Pensioenrecht Erik Lutjens en Herman Kappelle.

Overstap Peter Branger naar de VU gaat niet door

20-02-15

Peter Branger, eerder benoemd als directeur IT per 1 april 2015, heeft aangegeven een andere keuze in zijn carrière te prefereren.

“Het mannelijke van vlees eten is op zijn retour”

20-02-15

Vlees eten en mannelijkheid worden vaak met elkaar in verband gebracht onder het motto dat “echte mannen” bij uitstek grote vleeseters zijn. Dit traditionele verband blijkt op zijn retour te zijn en dat heeft ten minste twee oorzaken. Zo zijn moderne mannen op een andere manier mannelijk dan traditionele en daarnaast heeft het eten van vlees niet meer de bijzondere status die het in het verleden had. Deze ontwikkelingen komen naar voren uit een studie van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) van de Vrije Universiteit Amsterdam. De onderzoekers benadrukken het belang van deze ontwikkelingen, omdat ze kunnen bijdragen aan een lagere vleesconsumptie met zowel voordelen voor de gezondheid van de mens als voor de kwaliteit van natuur en milieu. Overigens signaleren zij ook uitzonderingen op dit patroon, want de traditionele man is zeker niet verdwenen en er is een aparte plaats voor het “outdoor” koken.