Home > Nieuws & Pers > Nieuws > 2010 > [apr-jun] > VU-archeologen ontdekken stenen Romeinse graftoren bij Hoogeloon (N.-Br.)
18-05-2010

VU-archeologen ontdekken stenen Romeinse graftoren bij Hoogeloon (N.-Br.)

Archeologen van de VU hebben op de Kaboutersberg in Hoogeloon de resten ontdekt van een monumentale graftoren.

Dit gebeurde bij de uitwerking van de vondsten en sporen van een in de jaren ’80 van de vorige eeuw opgegraven Romeins grafveld. Het torenvormige monument – dat destijds niet als zodanig werd herkend - dateert uit het begin van de 2e eeuw na Chr. en moet ongeveer 7 meter hoog zijn geweest. Het monument is het eerste exemplaar dat aangetroffen is op het platteland en wel in de directe nabijheid van een Romeinse villa.

Het Hoogeloonse onderzoek naar zowel de villa als het grafmonument werd donderdag 20 mei gepresenteerd op een minisymposium annex persconferentie in het dorpshuis te Hoogeloon. Daarmee werd tevens de start gegeven van een groot, vierjarig onderzoek naar de nationale en internationale betekenis van de opgravingen te Hoogeloon. Dit onderzoek wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en uitgevoerd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Lees meer over het onderzoek en het symposium.
Bekijk het interview dat Nico Roymans gaf aan Omroep Brabant.

Reconstructie van de Romeinse graftoren (rechts) en de daarnaast gelegen grafheuvel op de Kaboutersberg te Hoogeloon.

Fragment van een gecanneleerde pilasterzuil (diameter 40 cm) van het grafmonument op de Kaboutersberg te Hoogeloon.

Reconstructie van het hoofdgebouw van de Romeinse villa van Hoogeloon.