Home > Nieuws & Pers > Nieuws > 2013 > [jan-mrt] > Holocaust Memorial Day
18-01-2013

Holocaust Memorial Day op de VU

Tussen 1940 en 1945 zijn er vanuit Nederland niet alleen meer dan honderdduizend Joden gedeporteerd, maar ook 246 Roma en Sinti. Zij werden weggevoerd naar werk- of vernietigingskampen in Duitsland en Polen. Slechts 31 van hen zijn teruggekomen. In heel Europa zijn naar schatting 500.000 Sinti en Roma vermoord. Het wordt wel ‘de vergeten Holocaust’ genoemd. Woensdag 23 januari worden zij herdacht aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Nederlandse Roma en Sinti
Het thema van deze Holocaust Memorial Day aan de VU is het lot van de Nederlandse Roma en Sinti. Dit onderwerp is tot op heden onderbelicht binnen onderwijs en onderzoek. Masterstudente geschiedenis Marleen van den Hoven zal een introductie geven over het lot van de Nederlandse Roma en Sinti. Vervolgens introduceert Renske Krimp van het Nationaal Comité 4 en 5 mei de nieuwe digitale tentoonstelling ‘De vergeten genocide. Het lot van de Roma en Sinti’. Na de pauze doet Zoni Weisz zijn verhaal. Hij ontkwam als enige van zijn gezin aan deportatie en overleefde de oorlog door als jongen van zeven onder te duiken. Hij is nu internationaal een vooraanstaande woordvoerder voor de Roma en Sinti. Sinto-musicus Roger Moreno, zal met Piroschka Triska muziek spelen uit zijn recente compositie Requiem voor Auschwitz.

Bijeenkomst op de VU
De bijeenkomst op VU in het kader van Holocaust Memorial Day wordt dit jaar georganiseerd door studievereniging Merlijn in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Anne Frank Stichting.

12.30 uur  Inloop, met lunch
13.00 uur  Opening door prof.dr. Michel ter Hark, decaan van de Faculteiten Letteren en Wijsbegeerte
13.10 uur  Lezing door Marleen van den Hoven, master-stuent geschiedenis: 'Een tragisch verleden. Roma en Sinti in Nederland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog'
13.30 uur  Introductie door Renske Krimp vanuit het Nationaal Comité 4 en 5 mei van de documentaire 'Een vergeten genocide'
13.50 uur  Lezing door Zoni Weisz
14.30 uur  Muziek van Roger Moreno en Piroschka Triska, fragment uit Requiem voor Auschwitz
14.45 uur  Afsluiting

De plaats is: kerkzaal, 16e verdieping hoofdgebouw VU, De Boelelaan 1105, Amsterdam. De toegang is vrij.