Home > Nieuws & Pers > Nieuws > Good Hope: veranderingen in Zuid-Afrika en Nederland
08-03-2017

Good Hope: veranderingen in Zuid-Afrika en Nederland

VU en Rijksmuseum organiseren symposium op 5 april

Er vindt een transitie plaats in Zuid Afrika en Nederland. Gelijkwaardigheid, etniciteit en diversiteit zijn momenteel  (weer) belangrijke thema’s in beide landen. Door de overeenkomsten en verschillen onder de aandacht te brengen tussen de landen kunnen de beide landen zien op welke manier we van elkaar kunnen leren. Er zijn verschillende ontwikkelingen in het onderwijs, die op verschillende manieren beïnvloed worden door cultuur. Hoe ziet de toekomst van de nieuwe generatie eruit?

Op 5 april 2017 organiseert het Rijksmuseum in samenwerking met de VU een symposium over het transformatieproces in Zuid-Afrika én Nederland met vooraanstaande sprekers. Aanleiding voor dit symposium is de tentoonstelling “Good Hope?” van het Rijksmuseum waar zij terugkijkt op de rijke geschiedenis tussen Zuid-Afrika en Nederland. Het symposium voegt hier een extra dimensie aan toe door juist vooruit te kijken.

Tijdens het symposium staan sprekers stil bij veranderingen die gaande zijn in het onderwijs en die worden vormgegeven via cultuur en literatuur. Zo zal Mamokgheti Phakeng spreken over het transformatieproces in het Zuid-Afrikaanse hoger onderwijs. Het huidige onderwijssysteem voldoet niet aan belangrijke punten als gelijkheid en toegankelijkheid en daarom is er een schreeuw om  verandering – een complexe taak verwikkeld in allerlei machtsrelaties, historische structuren en financiële beperkingen.

Antjie Krog laat in al haar werken (o.a. De Waarheids- en Verzoeningscommissie in Zuid Afrika) zien hoe ander perspectief mogelijk is. Zij zal ons dan ook vanuit haar perspectief meenemen in wat literatuur en taal ons eigenlijk vertellen. Rector Magnificus Vinod Subramaniam reageert op Phakeng’s boodschap: Without transformation, research excellence is unsustainable, hoe speelt de VU hier op in?  Verder gaat Adriaan van Dis in gesprek met Krog en komt de nieuwe generatie zelf ook aan het woord in een forumdiscussie met onder meer de studenten Jessica de Abreu en Kiza Magendane.

Sprekers:
Mamokgethi Phakeng (Vice-Chancellor van Research & Internationalisation, University of Cape Town)
Antjie Krog (schrijfster, journalist en professor aan University of the Western Cape)
Adriaan van Dis (Nederlandse schrijver van o.a. Het beloofde land & In Afrika en Ik kom terug)
Martine Gosselink (afdelingshoofd Geschiedenis, Rijksmuseum)
André Ran (Desmond Tutu Professor in Mathematics, VU)
Seada Nourhussen (Afrika-redacteur bij Trouw)
Vinod Subramaniam (Rector Magnificus, VU)
Jessica de Abreu (bestuurslid New Urban Collective)
Kiza Magendane (oprichter African Students United)

Wat: Symposium – diversiteit en verandering in Zuid-Afrika en Nederland
Waar: Het Rijksmuseum, Amsterdam