Home > Nieuws & Pers > Pers > Persberichten
Persberichten per e-mail ontvangen

Recente persberichten

24-11-14

Meer begrip van ziektes met nieuwe DNA-onderzoekstechniek

Techniek biedt mogelijkheid om biosensoren te ontwikkelen

Biofysici van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben een nieuwe techniek ontwikkeld waarmee DNA-moleculen met behulp van ultrasoon geluid op een gecontroleerde manier gemeten en gemanipuleerd kunnen worden. De techniek biedt belangrijke mogelijkheden voor toepassing in biofysisch onderzoek en de gezondheidszorg. Zo zou gebruik in biosensoren kunnen zorgen voor een snellere opsporing van virussen als hiv of ebola. Het onderzoek is verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Methods.

19-11-14

VU en CASA Reade starten testcentrum voor aangepaste topsport

Testcentrum Topsport helpt aangepaste sporters naar de top

De Vrije Universiteit Amsterdam en het Centrum voor Aangepast Sporten Amsterdam (CASA) Reade zijn het Testcentrum Topsport gestart. Dit is het eerste centrum in Nederland dat wetenschappelijke inzichten op het gebied van aangepast sporten naar de praktijk brengt. Met de wetenschappelijke input van het testcentrum kunnen aangepaste topsporters zoals paralympiërs hun trainingen optimaliseren, om uiteindelijk de kans op een medaille zo groot mogelijk te maken.

11-11-14

VU: aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt terecht prioriteit

Vandaag heeft een ruime meerderheid in de Tweede Kamer ingestemd met een motie die de regering de opdracht geeft om de aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt te verbeteren. Cijfers van het Centraal Planbureau laten zien dat niet-westerse allochtone jongeren met een hoog opleidingsniveau bijna drie keer zo vaak werkloos zijn als autochtone jongeren met een gelijk opleidingsniveau. Dit komt mede doordat niet-Westerse studenten minder actief zijn naast hun studie, een kleiner netwerk hebben en te maken hebben met stereotypering.

05-11-14

Waarom zijn burgers steeds negatiever over Europa?

Symposium over negatieve houding van burgers ten aanzien van Europese integratie

Kieskompas, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, organiseert 8 en 9 november een internationaal symposium over de (negatieve) sentimenten en opinies van burgers ten aanzien van Europese integratie. In de laatste Europese verkiezingen wonnen de anti-EU partijen zetels op de linker- en rechterflank van het politieke spectrum. Het Europese parlement kent nu een groter aantal leden met een kritische of zelfs vijandige houding tegenover de Europese Unie. Is deze polarisatie het gevolg van de aanhoudende Europese crisis? Waar zijn burgers en radicale politici zo boos over? Of zijn ze bang? Pers is van harte welkom om het symposium bij te wonen.

28-10-14

Compulsief internetgebruik van invloed op stress, eenzaamheid en geluk

Dwangmatig internetgebruik kan ervoor zorgen dat mensen zich op de lange termijn depressiever, meer gestresst en eenzamer gaan voelen. Daarnaast voelen partners zich vaker buitengesloten of genegeerd in een relatie door compulsief internetgebruik, omdat er te weinig aandacht is voor hun wensen en behoeften. Dat blijkt uit het onderzoek van sociaal psycholoog en communicatiewetenschapper Linda Muusses, die gisteren promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

23-10-14

VU ontwikkelt concreet stappenplan tegen pesten op de werkvloer

Niet straffen, maar gewenste prestaties belonen

Op 30 oktober presenteert het Aubrey Daniels Research Institute for Behavior Analysis (ADRIBA) van de Vrije Universiteit Amsterdam een model om pesten op de werkvloer aan te pakken: het seminar ‘Pesten op het werk’. ADRIBA is een onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met gedragsverandering in organisaties. Het model bevat een concreet stappenplan dat gebaseerd is op principes uit de gedragstherapie: gewenst gedrag belonen, in plaats van ongewenst gedrag afstraffen. Het seminar waarop het model wordt gepresenteerd is een samenwerking van de VU, de Stichting Pesten op de Werkvloer en advocatenkantoor RWV Advocaten. Pers is van harte welkom.