Home > Nieuws & Pers > Pers > Persberichten
Persberichten per e-mail ontvangen

Recente persberichten

21-05-15

VU-wetenschappers categoriseren 11.700 vragen van de Nationale Wetenschapsagenda

Een groep wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft de eerste 11.700 vragen van de Nationale Wetenschapsagenda automatisch gecategoriseerd. Nederlanders leverden massaal vragen in over onderwerpen als gezondheid, energie, big data, kunst en sport. Onder leiding van taalspecialist en VU-hoogleraar Piek Vossen is een trefwoordenlijst afgeleid van meer dan 9.000 woorden om vervolgens alle vragen te clusteren in een paar honderd groepen.

21-05-15

Veel Nederlanders combineren religies

Meer dan drie miljoen Nederlanders combineren elementen uit verschillende religies. Dit blijkt uit een enquête van religiewetenschapper Joantine Berghuijs aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Slechts drie procent van de ondervraagden ziet zichzelf echter daadwerkelijk als aanhanger van twee of meer religies. De vragenlijst is onderdeel van een onderzoek naar Meervoudige Religieuze Betrokkenheid in het kader van het NWO-programma ‘Religie in de moderne samenleving’. 24 mei bespreekt onderzoeksleider en VU-hoogleraar André van der Braak (boeddhistische filosofie) de resultaten in het tv-programma ‘De Nieuwe Wereld’ (IKON/NPO2). Het onderzoek wordt voortgezet via diepte-interviews en online enquêtes.

18-05-15

Grootste tweelingstudie ooit geeft betrouwbaardere kennis over erfelijkheid

Onder leiding van Danielle Posthuma, hoogleraar neurowetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en VU medisch centrum, is de grootste tweelingstudie ooit uitgevoerd. Nooit eerder wisten we zoveel over de erfelijkheid van menselijke eigenschappen. De studie is op 18 mei gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift Nature Genetics.

23-04-15

VU-hoogleraar in IKON-programmaserie Om de Oude Wereldzee

George Harinck deed de reis van Abraham Kuyper over

Abraham Kuyper maakte in 1905 een reis op zoek naar de spiritualiteit rond de Middellandse Zee waar hij de verhouding tussen het christendom en de islam onderzocht. George Harinck, hoogleraar Geschiedenis van het neocalvinisme en directeur van het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme aan de Vrije Universiteit Amsterdam, maakte samen met de IKON de reis opnieuw. Zijn reis in de voetsporen van Abraham Kuyper is te zien in de IKON-documentaireserie Om de oude wereldzee, vanaf 10 mei om 20.15 uur op NPO2. Thema's die Kuyper tijdens zijn reis zag, zoals de angst voor fanatisme, zijn nog uiterst actueel in Nederland. De VUvereniging organiseert drie debatten in Amersfoort (21 mei), Breda (26 mei) en Heerenveen (2 juni) over de actualiteit van de zoektocht. Pers is van harte welkom.

20-04-15

Geven aan goede doelen blijft verrassend stabiel

Ondanks economische crisis en dalend vertrouwen bijna €4,4 miljard naar goede doelen

Nederlanders zijn niet minder gaan geven aan goede doelen. Na een lange periode van groei, en een daling in 2011, blijft een verdere daling in het geefgedrag uit. Dat is verrassend, vanwege de economische crisis en een dalend vertrouwen van Nederlanders in de goededoelensector. In 2013 gaven zij bijna 4,4 miljard euro aan goede doelen: een lichte stijging ten opzichte van 2011 (4,3 miljard euro). Dat blijkt uit onderzoek van de werkgroep Filantropische Studies van de Vrije Universiteit Amsterdam. Op donderdag 23 april presenteren VU-wetenschappers tijdens de Dag van de Filantropie hun rapport Geven in Nederland 2015, over giften, nalatenschappen, sponsoring en vrijwilligerswerk.

17-04-15

Lage cortisolspiegel voorspelt agressie bij voetbalsupporters

Hormonaal bewijs voor behoefte aan spanning

Supporters met een lage cortisolspiegel gedragen zich agressiever ten opzichte van toeschouwers van de tegenstander. Een lage cortisolspiegel kan wijzen op een biologisch tekort aan spanning en uitdaging. Daarmee is nieuw onderzoek van de onderzoeksgroep van Leander van der Meij en hoogleraar Sociale Psychologie Paul van Lange aan de Vrije Universiteit Amsterdam een eerste hormonale aanwijzing dat niet alleen de reactie op spanning agressie bepaalt, maar ook de behoefte aan spanning. Ook doet het ertoe of de oorzaak van verlies vooral bij de scheidsrechter wordt gezien. Het artikel verscheen 6 april in PlosOne.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam
Direct naar:
Sociale Media

spamfuik@vu.nl