Home > Nieuws & Pers > Pers > Persberichten
Persberichten per e-mail ontvangen

Recente persberichten

20-04-15

Geven aan goede doelen blijft verrassend stabiel

Ondanks economische crisis en dalend vertrouwen bijna €4,4 miljard naar goede doelen

Nederlanders zijn niet minder gaan geven aan goede doelen. Na een lange periode van groei, en een daling in 2011, blijft een verdere daling in het geefgedrag uit. Dat is verrassend, vanwege de economische crisis en een dalend vertrouwen van Nederlanders in de goededoelensector. In 2013 gaven zij bijna 4,4 miljard euro aan goede doelen: een lichte stijging ten opzichte van 2011 (4,3 miljard euro). Dat blijkt uit onderzoek van de werkgroep Filantropische Studies van de Vrije Universiteit Amsterdam. Op donderdag 23 april presenteren VU-wetenschappers tijdens de Dag van de Filantropie hun rapport Geven in Nederland 2015, over giften, nalatenschappen, sponsoring en vrijwilligerswerk.

17-04-15

Lage cortisolspiegel voorspelt agressie bij voetbalsupporters

Hormonaal bewijs voor behoefte aan spanning

Supporters met een lage cortisolspiegel gedragen zich agressiever ten opzichte van toeschouwers van de tegenstander. Een lage cortisolspiegel kan wijzen op een biologisch tekort aan spanning en uitdaging. Daarmee is nieuw onderzoek van de onderzoeksgroep van Leander van der Meij en hoogleraar Sociale Psychologie Paul van Lange aan de Vrije Universiteit Amsterdam een eerste hormonale aanwijzing dat niet alleen de reactie op spanning agressie bepaalt, maar ook de behoefte aan spanning. Ook doet het ertoe of de oorzaak van verlies vooral bij de scheidsrechter wordt gezien. Het artikel verscheen 6 april in PlosOne.

16-04-15

Niña Weijers jaar lang Vrije Schrijver van de VU

Niña Weijers wordt met ingang van 1 mei 2015 de Vrije Schrijver aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij opereert vanuit de Faculteit der Geesteswetenschappen en zal reflecteren over het thema Connected World. Als Vrije Schrijver is Niña Weijers de opvolger van Joost de Vries (2014), P.F. Thomése (2013), Kristien Hemmerechts (2012), Ronald Giphart (2011), Renate Dorrestein (2010), Christine Otten (2009), Marcel Möring (2008) en Abdelkader Benali (2007). Weijers’ aanstelling duurt een jaar. Zij oogst veel lof voor haar debuutroman De Consequenties. Dit is een bildungsroman waarin de hoofdpersoon een identiteit ontwikkelt in confrontatie met kunst, spiritualiteit en wetenschap. Dit is belangrijke thematiek voor een universiteit met een levensbeschouwelijke identiteit.

02-04-15

VU-hoogleraar bevestigt erfelijke invloed op geluk

Internationale onderzoeksresultaten samengebracht

Hoogleraar Meike Bartels van de Vrije Universiteit Amsterdam nam bestaand internationaal onderzoek naar geluk en erfelijkheid onder de loep en ontdekte dat ongeveer 35% van de verschillen in geluksgevoel toegeschreven kunnen worden aan genetische verschillen. Geluk en welbevinden krijgen steeds meer aandacht binnen verschillende onderzoeksdisciplines. Vooral vanwege de toenemende onderkenning in de samenleving en wetenschap dat welbevinden samenhangt met mentale en fysieke gezondheid en de rol die geluksgevoel kan spelen bij het uitstippelen van beleid (in meerdere Europese landen word geluk gemeten naar bruto nationaal product om mogelijke beleidsaanpassingen te maken). Eerder familie- en tweelingonderzoek met gegevens van het Nederlands Tweelingen Register toonde aan dat individuele verschillen in welzijn gedeeltelijk kunnen worden toegeschreven aan genetische verschillen tussen mensen. Bartels plaatst met haar onderzoek dat resultaat in perspectief.

31-03-15

Joost de Vries houdt Abraham Kuyper Lezing ‘Lof op de leugen’

De Vrije Universiteit Amsterdam organiseert donderdag 16 april 20.00 uur in de Westerkerk de Abraham Kuyper Lezing. Schrijver Joost de Vries, winnaar van de Gouden Boekenuil en tot mei 2015 Vrije Schrijver aan de VU, prijst in zijn lezing de leugen als een vorm van verbeelding die de werkelijkheid op sleeptouw neemt. Met de Abraham Kuyper Lezing eert de VU haar eigenzinnige stichter. De Vrije Schrijver zorgt een jaar lang voor discussie over een belangrijk actueel thema, dit jaar: Vertrouwen geven.

20-03-15

Meer kansen voor vluchtelingstudenten in Amsterdam

Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim bezoekt de VU

Vrijdag 27 maart brengt de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs, Jeugd en Diversiteit) een informatief werkbezoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De wethouder wordt ontvangen door Frank van der Duyn Schouten, rector magnificus van de VU, en ontmoet vluchtelingstudenten die aan de VU studeren of hebben gestudeerd. Er zijn op dit moment 173 vluchtelingen die aan de VU studeren of zich voorbereiden op een studie aan de VU.