Home > Nieuws & Pers > Pers > Persberichten
Persberichten per e-mail ontvangen

Recente persberichten

11-08-14

Bestuurders woningcorporaties krijgen te veel ruimte

Omgeving corporaties bevordert falend leiderschap

De incidenten in de woningcorporatiesector van de afgelopen jaren zijn niet alleen het gevolg van falend leiderschap van bestuurders, maar ook de politiek, toezichthouders en belangenorganisaties bevorderden het falen. Dat blijkt uit onderzoek van bestuurskundigen van de TU Delft, GenP Governance en de Vrije Universiteit Amsterdam. “Zonnekoningengedrag van bestuurders alleen is een te simpele verklaring, bestuurders hebben jarenlang te veel ruimte gekregen.” De uitkomsten van het onderzoek lopen vooruit op het onderzoek van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties, waarvan de openbare verhoren onlangs afgesloten zijn.

11-08-14

Sterke afname savannebranden in Afrika door omzetting in landbouwgrond

Jaarlijkse vermindering van 6,3 miljoen hectare

Aard- en klimaatwetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam ontdekten dat het aantal savannebranden in Afrika het afgelopen decennium sterk is afgenomen doordat savanne omgevormd is tot landbouwgrond. Hun bevindingen zijn 10 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature Climate Change.

14-07-14

VU-natuurkundigen ontrafelen rol kwantummechanica in fotosynthese

Bevindingen dragen bij aan verbetering zonnecellen als duurzame energiebron

Natuurkundigen van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben ontdekt op welke manier planten kwantummechanica inzetten tijdens de fotosynthese – het proces waarin zonlicht koolstofdioxide omzet in energie. Hun bevindingen dragen bij aan de verbetering van zonnecellen en zijn 13 juli verschenen in Nature Physics.

04-07-14

VU subsidieert valorisatie alfa en gammaonderzoek

Terroristenlijsten, religieus bekeerden, pesten en suïcidepreventie

3 juli maakte rector magnificus van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) Frank van der Duyn Schouten de drie gehonoreerde voorstellen bekend van de valorisatiesubsidie alfa en gamma. Daarnaast heeft één voorstel subsidie gekregen voor een extra haalbaarheidsonderzoek. Technology Transfer Office VU & VUmc (TTO) stelde € 60.000,- beschikbaar voor pilotprojecten die als voorbeeld kunnen dienen voor alfa-en gammavalorisatie. Er was veel belangstelling voor de subsidie, de kwaliteit van de inzendingen was hoog. Alle ingediende voorstellen zijn de moeite waard om verder te verkennen. Met de subsidie wil de VU stimuleren dat kennis die ontwikkeld is binnen de universiteit, wordt ingezet om maatschappelijke en economische waarde te creëren en daarmee anderen te inspireren deze stap ook te maken.

04-07-14

Roken tijdens adolescentie leidt tot aandachtsproblemen

Studie bij eeneiige tweelingen waarvan de een rookt en de ander niet

Roken heeft een direct effect op zich nog ontwikkelende hersenen tijdens de adolescentie en leidt tot aandachtsproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam onder 2.635 eeneiige tweelingparen uit het Nederlands Tweelingen Register (NTR). Tot nu toe was bekend dat mensen met aandachtsproblemen zoals ADHD meer (gaan) roken. Nu blijkt dus dat de relatie tussen aandachtsproblemen en roken ook andersom geldt. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag verschenen in het vaktijdschrift Biological Psychiatry.

25-06-14

Ontdek zelf het Amsterdamse slavernijverleden met nieuwe gids

Boekpresentatie Gids Slavernijverleden Amsterdam / Amsterdam Slavery Heritage Guide

27 juni 2014 verschijnt de Gids Slavernijverleden Amsterdam / Amsterdam Slavery Heritage Guide. Nooit eerder zijn in één gids zoveel plaatsen in Amsterdam samengebracht die direct of indirect verband houden met de Nederlandse slavernijgeschiedenis. Deze tweetalige gids van 138 pagina's vertelt het verhaal van het Amsterdamse slavernijverleden in meer dan honderd locaties, op basis van uitgebreid onderzoek. Dienke Hondius van de Vrije Universiteit Amsterdam was als een van de auteurs nauw betrokken bij de totstandkoming. De presentatie vindt vrijdagmiddag 27 juni om 13.00 uur plaats in het Stadsarchief Amsterdam. Pers is van harte welkom.