Home > Nieuws & Pers > Pers > Persberichten
Persberichten per e-mail ontvangen

Recente persberichten

20-02-15

“Het mannelijke van vlees eten is op zijn retour”

Ontwikkelingen kunnen bijdragen aan lagere vleesconsumptie

Vlees eten en mannelijkheid worden vaak met elkaar in verband gebracht onder het motto dat “echte mannen” bij uitstek grote vleeseters zijn. Dit traditionele verband blijkt op zijn retour te zijn en dat heeft ten minste twee oorzaken. Zo zijn moderne mannen op een andere manier mannelijk dan traditionele en daarnaast heeft het eten van vlees niet meer de bijzondere status die het in het verleden had. Deze ontwikkelingen komen naar voren uit een studie van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) van de Vrije Universiteit Amsterdam. De onderzoekers benadrukken het belang van deze ontwikkelingen, omdat ze kunnen bijdragen aan een lagere vleesconsumptie met zowel voordelen voor de gezondheid van de mens als voor de kwaliteit van natuur en milieu. Overigens signaleren zij ook uitzonderingen op dit patroon, want de traditionele man is zeker niet verdwenen en er is een aparte plaats voor het “outdoor” koken.

19-02-15

Goed openbaar vervoer vermindert files

De Nederlandse overheid subsidieert het openbaar vervoer. Een reden voor deze subsidie is dat openbaar vervoer de files op de weg sterk kan verminderen. Maar is dat ook zo? Vervoersonderzoekers Martin Adler en Jos van Ommeren van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben aangetoond dat dit inderdaad zo is.

18-02-15

Hoe Nederlandse vluchtelingen het religieuze landschap in de 16e eeuw beïnvloedden

VU-hoogleraar Kerkgeschiedenis Mirjam van Veen ontvangt €750.000 van NWO

Hoogleraar Kerkgeschiedenis Mirjam van Veen van de Vrije Universiteit Amsterdam en onderzoeker Jesse Spohnholz van de Washington State University krijgen € €750.000 voor hun onderzoek naar de invloed van zestiende-eeuwse Nederlandse vluchtingengemeentes in het Duitse Rijnland op het Nederlandse religieuze landschap. Zij onderzoeken hoe deze gereformeerde vluchtelingengemeentes in een lutherse of katholieke omgeving hebben gefunctioneerd en hoe deze vluchtelingen het religieuze landschap in Nederland hebben beïnvloed. Het bedrag komt uit de Vrije competitie geesteswetenschappen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en daarvan kunnen drie onderzoekers worden aangetrokken.

13-02-15

Sportcentrum VU breidt uit

Uitbreiding in voorjaar 2015 met tweede sporthal, nieuwe fitnesszaal en gezondheidscentrum

Sportcentrum VU is het sportcentrum van de Vrije Universiteit Amsterdam en biedt studenten en medewerkers van de VU en buurtbewoners op drie locaties meer dan vijfentwintig verschillende sporten aan. In mei 2015 start de uitbreiding van Sportcentrum VU op locatie Uilenstede in Amstelveen. Het sportcentrum krijgt een tweede sporthal, een nieuwe fitnesszaal met sportlab en een gezondheidscentrum. Bovendien zullen de openbare ruimtes zodanig ingericht worden dat ze ook als sportonderdeel gebruikt kunnen worden. De uitbreiding moet medio 2016 gereed zijn. De vraag naar ruimte voor sportactiviteiten is de afgelopen jaren toegenomen. Om aan deze vraag te kunnen voldoen is tot de uitbreiding besloten. Door uit te breiden kan Sportcentrum VU meer bieden aan de huidige sporters, verenigingen en organisaties die gebruik willen maken van de faciliteiten.

12-02-15

Huizenprijzen stijgen door subsidies voor monumenten

Door investeringen in cultureel erfgoed stijgen de huizenprijzen in de buurt eromheen, een indicatie dat de omgeving aantrekkelijker is geworden. Voorbeelden van zulke investeringen zijn subsidies aan mensen of bedrijven om monumenten te restaureren. Die investeringen verdienen zichzelf terug, blijkt uit nationaal onderzoek van economen Hans Koster en Jan Rouwendal, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij onderzochten gesubsidieerde investeringen in restauraties van monumenten, die een zeer groot deel uitmaken van alle investeringen in cultureel erfgoed. Het onderzoeksrapport kwam vandaag uit.

12-02-15

Wat zijn de pijlers van vertrouwen in de samenleving?

VU organiseert debatreeks over actuele vertrouwenskwesties

Het vertrouwen in Nederland is groot maar het vertrouwen in bestuurders, priesters, wetenschappers en medici is door meerdere incidenten kleiner geworden. Hoe geven we elkaar vertrouwen? De Vrije Universiteit Amsterdam, VU medisch centrum en VUvereniging organiseren een debatreeks rondom de pijlers van vertrouwen in de samenleving: onafhankelijkheid van wetenschap, kwetsbaarheid in de zorg, innovatiekracht in organisaties, controle in het openbaar bestuur en respect in het domein van religie en zingeving. Het doel van de debatreeks is om te onderzoeken wat nodig is om vertrouwen te kunnen geven. De debatten staan onder leiding van Felix Rottenberg en worden georganiseerd in samenwerking met studievereniging EOS, Publinc. en Stichting Beroepseer. Pers is van harte welkom.