Home > Nieuws & Pers > Pers > Persberichten
Persberichten per e-mail ontvangen

Recente persberichten

21-10-14

El Niño van grote invloed op mondiaal overstromingsrisico

Implicaties voor verbeteren risicomanagement bij natuurrampen

Het natuurverschijnsel El Niño-Southern Oscillation (ENSO) heeft een sterke invloed op de economische en maatschappelijke impact van rivieroverstromingen in grote delen van de wereld. Dat blijkt uit onderzoek van Philip Ward van het Instituut voor Milieuvraagstukken aan de Vrije Universiteit Amsterdam en collega’s in Nederland, de Verenigde Staten en Finland dat gisteren is gepubliceerd in PNAS. ENSO is een natuurlijk klimaatverschijnsel waarbij grote veranderingen optreden in de temperatuur van het water in de tropische Grote Oceaan. El Niño en La Niña, de twee extremen van ENSO, kunnen zorgen voor extreme weersomstandigheden zoals orkanen, overstromingen en extreme droogte.

16-10-14

VU-hoogleraar Informatica Andy Tanenbaum na 43 jaar met emeritaat

“Toen ik september 1971 als universitair docent op de afdeling Wiskunde bij de Vrije Universiteit Amsterdam begon, bestond informatica niet. Op dat moment was er één voltijdse hoogleraar, één deeltijd hoogleraar en geen enkele student. Inmiddels is Informatica uitgegroeid tot een aparte afdeling met honderden medewerkers, waar duizenden studenten zijn opgeleid en honderden jonge onderzoekers zijn gepromoveerd”. Hoogleraar Informatica Andy Tanenbaum blikt in zijn afscheidsrede donderdag 23 oktober 2014 terug op de geschiedenis van het vakgebied en van de afdeling Informatica aan de VU.

02-10-14

VU geeft toekomstige leiders financiële sector lesje in nederigheid

Cultuurverandering door toepassing behavioral finance

De financiële sector wil integer en onafhankelijk zijn, maar heeft te maken met maatschappelijke onvrede over de bonuscultuur en de verkoop van onbegrijpelijke producten. Hoe kan de financiële sector het vertrouwen van de samenleving terugkrijgen? De financiële sector is het erover eens: er is een cultuurverandering nodig. De Vrije Universiteit Amsterdam helpt die cultuurverandering teweeg te brengen.

01-10-14

Waterschappen kiezen voor Kieskompas

Kieskompas maakt een online stemhulp voor 22 waterschappen voor de waterschapsverkiezingen op 18 maart 2015. Peter Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen, en André Krouwel, directeur van Kieskompas van de Vrije Universiteit Amsterdam, ondertekenden maandag 29 september 2014 de samenwerkingsovereenkomst.

30-09-14

Dilemma’s in de zorg op te lossen met robots?

VU organiseert U-meet: discussie tussen wetenschap en publiek

Kunnen robots helpen in de zorg, bijvoorbeeld in de zorg voor ouderen? Maandag 6 oktober 2014 organiseert de Vrije Universiteit Amsterdam de U-meet, waarbij wetenschap en publiek discussiëren over het oplossen van dilemma’s in de zorg met behulp van robots. De U-meet is voor iedereen gratis toegankelijk, aanmelden kan via de website van de VU.

29-09-14

Notariële organisaties sponsoren VU-onderzoek naar rol notariaat bij onteigening Joods onroerend goed in Tweede Wereldoorlog

Notariaat ziet belang van onderzoek

Notarissen speelden een belangrijke rol bij de onteigening en doorverkoop van Joods onroerend goed in de Tweede Wereldoorlog. Zij verzorgden de overdracht en stempelden de akte, waarmee die definitief notarieel werd vastgelegd. Door de verplichte notariële geheimhouding was de rol van notarissen lange tijd onzichtbaar. Rechtshistoricus Raymund Schütz onderzoekt deze rol sinds 2012 aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij ontdekte al dat het notariaat aantoonbaar mee heeft geholpen aan onteigening en doorverkoop. De Stichting ter Bevordering der Notariële Wetenschap en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie leveren nu een financiële bijdrage van €75.000 aan het onderzoek naar de rol van het notariaat in de oorlog. Door deze financiële bijdrage kan Schütz nog een jaar volledig aan zijn onderzoek werken.