Home > Nieuws & Pers > Pers > Persberichten
Persberichten per e-mail ontvangen

Recente persberichten

26-06-15

Overdag veel zitten of liggen maakt leven ouderen korter

Ouderen liggen of zitten overdag gemiddeld 10,3 uur. Dat is meer dan de gemiddelde persoon in iedere andere leeftijdsgroep. Deze leefstijl – sedentair gedrag - eist zijn tol: de 25% meest sedentaire ouderen hebben 83% meer kans om binnen 4,5 jaar te overlijden vergeleken met ouderen die niet zo vaak zitten of liggen. Ook neemt de mobiliteit van deze sedentaire ouderen sneller af. Dit concludeert Marjolein Visser, hoogleraar Gezond Ouder Worden bij de afdeling Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam en VUmc. Zij onderzocht de leefstijl van mensen ouder dan zestig jaar, met name hoeveel tijd men overdag zittend of liggend doorbrengt. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van VWS.

12-06-15

Stofwisselingsgenen in kaart gebracht

VU-onderzoekers vonden 59 genetische varianten

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben in samenwerking met collega’s uit Europa en Australië de genetica van de stofwisseling in kaart gebracht. Daarvoor verzamelden zij bloedmonsters van meer dan 8,5 duizend proefpersonen. In deze bloedmonsters zijn meer dan honderd verschillende stoffen gemeten die betrokken zijn bij de stofwisseling. Ook hebben de onderzoekers grote aantallen genetische varianten gemeten. De combinatie van deze gegevens leidde tot de ontdekking van bijna zestig genetische varianten die samenhangen met de niveaus van stofwisselingsproducten in het bloed. Van deze varianten zijn er vijf nooit eerder beschreven. Deze ontdekking zou kunnen leiden tot een betere behandeling van bepaalde vormen van kanker en tot meer inzicht in hart- en vaatziekten. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

10-06-15

Schizofrenen zijn creatief

Genen die een rol spelen bij schizofrenie beïnvloeden ook creativiteit. Deze bevinding werd al gedaan in een grote studie in IJsland. Onderzoekers van het Nederlands Tweelingen Register (NTR) verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam veronderstelden al langer dat er een link is tussen creativiteit en psychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie. Nu bevestigen zij in Nature Neuroscience die hypothese en geven ook een verklaring voor het verband.

01-06-15

Respectvol optreden politie belangrijker dan misdaadbestrijding

Manier van optreden vergroot vertrouwen in politie

Het is cruciaal dat mensen vertrouwen hebben in de politie. Hoe kan de politie dat vertrouwen vergroten? De burger wil vooral serieus genomen worden. Ook moet de politie goed te benaderen zijn. Respectvolle bejegening vinden mensen belangrijker dan effectievere misdaadbestrijding of politieagenten die weten wat er speelt in de buurt. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van de Leerstoel Veiligheid en Burgerschap van de Vrije Universiteit Amsterdam, de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek van de gemeente Amsterdam en de Politie Amsterdam. Zij gebruikten gegevens uit de Veiligheidsmonitor Amsterdam-Amstelland, die jaarlijks ongeveer 12.000 inwoners invullen.

28-05-15

Martine Coene en Paul Govaerts winnen Amsterdam Science & Innovation Award 2015

De prijs voor innovatieve ideeën van alle Amsterdamse kennisinstellingen en onderzoeksinstituten

Paul Govaerts en Martine Coene van de Vrije Universiteit Amsterdam zijn de winnaars van de Amsterdam Science & Innovation Award, de jaarlijkse prijs voor innovatieve ideeën van alle Amsterdamse kennisinstellingen en onderzoeksinstituten. Zij krijgen de prijs voor hun idee om met programmering van cochleaire implantaten het gehoor van doven te herstellen. De winnaars ontvingen de prijs van € 10.000 woensdag 27 mei uit handen van juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan. De runner-up-prijs ging naar Nick Laan en Karla de Bruin van de Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Forensisch Instituut voor hun innovatie om bloedspoorpatroonanalyse in forensisch onderzoek te verbeteren. De publieksprijs is gewonnen door Jurre den Haan en Femke Bouwman van het VUmc Alzheimer Center in samenwerking met het Bio laser lab van Johannes de Boer voor een techniek voor vroegtijdige diagnose van de ziekte van Alzheimer.

21-05-15

VU-wetenschappers categoriseren 11.700 vragen van de Nationale Wetenschapsagenda

Een groep wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft de eerste 11.700 vragen van de Nationale Wetenschapsagenda automatisch gecategoriseerd. Nederlanders leverden massaal vragen in over onderwerpen als gezondheid, energie, big data, kunst en sport. Onder leiding van taalspecialist en VU-hoogleraar Piek Vossen is een trefwoordenlijst afgeleid van meer dan 9.000 woorden om vervolgens alle vragen te clusteren in een paar honderd groepen.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam
Direct naar:
Sociale Media

spamfuik@vu.nl