Home > Nieuws & Pers > Pers > Persberichten
Persberichten per e-mail ontvangen

Recente persberichten

26-08-15

Politiemensen kunnen beter waarnemen dan burgers

Eerder onderzoek vond juist nauwelijks verschillen in waarneming

Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Politie in Haarlem blijkt dat leden van zogenaamde observatieteams van de politie veel beter details van drugsdeals waarnemen dan gewone burgers. Tot nu toe was uit rechtspsychologisch onderzoek steeds gebleken dat er tussen burgers en politiemensen nauwelijks verschillen in waarneming bestaan. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Legal and Criminological Psychology. Rechters veronderstellen vaak dat verklaringen van politieagenten betrouwbaarder zijn dan die van gewone ooggetuigen. In rechtszaken hebben die verklaringen dan ook meer waarde. Nu is die veronderstelling wetenschappelijk onderbouwd.

25-08-15

Rector VU draagt stokje over tijdens Opening Academisch Jaar

Lustrumjaar in teken van de vier profileringsthema’s van de VU

Dinsdag 1 september viert de Vrije Universiteit Amsterdam de start van het nieuwe academisch jaar 2015/2016 en tevens het begin van haar 27e lustrum. De Opening Academisch Jaar (OAJ) staat in het teken van de rectoraatsoverdracht van Frank van der Duyn Schouten aan Vinod Subramaniam. Daarnaast worden de jaarlijkse Onderwijsprijzen uitgereikt en ontvangt de meest talentvolle VU-student van het jaar de StudenTalentprijs. Burgemeester Eberhard van der Laan sluit de middag af met een toespraak. Pers is, na aanmelden, van harte welkom.

27-07-15

Thuisbevallingen toch onveiliger voor sommige vrouwen

Wonen in armere gebieden is bepalende factor

Bij vrouwen die in armere regio’s en wijken in Nederland wonen, overlijden meer kinderen bij de geboorte wanneer de vrouw thuis bevalt in plaats van in het ziekenhuis. Dat is de conclusie van een nieuwe studie door economen Reyn van Ewijk (Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Mainz), Meltem Daysal en Mircea Trandafir (beide University of Southern Denmark), die hiervoor de gegevens gebruikten van 356.412 vrouwen die tussen 2000 en 2008 in Nederland bevielen. Een belangrijke implicatie van het onderzoek is dat thuisbevallingen voor sommige groepen vrouwen wel, maar voor andere niet veilig kunnen zijn.

03-07-15

Films kijken op het dak van de VU

On the Roof Film Festival vanaf 31augustus 2015

De Vrije Universiteit Amsterdam opent van maandag 31 augustus tot en met vrijdag 4 september haar dak exclusief voor de vierde editie van het On the Roof Film Festival. Vijf avonden lang worden de nieuwste films uit de wereldcinema vertoond in de open lucht, met uitzicht op de stad Amsterdam. De films zijn geselecteerd uit het programma van World Cinema Amsterdam (14 t/m 23 augustus) bij het voor de universiteit toepasselijke thema ‘zelfontwikkeling’. Schrijfster Niña Weijers (Vrije Schrijver 2015-2016 aan de VU) ontvangt voorafgaand aan elke film een gast voor een voorgesprek.

02-07-15

VU reikt eredoctoraten uit aan Herman van Rompuy, Fons Orie en Herta Flor

Erkenning voor hun onderscheidende bijdrage aan maatschappij en wetenschap

De Vrije Universiteit Amsterdam reikt tijdens de Dies Natalis op 20 oktober 2015 drie eredoctoraten uit aan respectievelijk oud-politicus Herman van Rompuy, rechter Fons Orie en neuropsycholoog Herta Flor. Zij geven ieder voor zich blijk van grote maatschappelijke verantwoordelijkheid en belichamen waar de VU voor staat. De VU heeft sinds 1930 aan 72 personen een eredoctoraat toegekend, onder wie Martin Luther King jr., Rem Koolhaas en Hendrik Colijn. Al deze eredoctoren van de VU geven op veelkleurige wijze uitdrukking aan het maatschappelijke profiel van de VU.

01-07-15

Versplinterd veiligheidsvraagstuk is de nieuwe realiteit

Criminoloog Marc Schuilenburg duidt verschuiving in verantwoordelijkheid in nieuw boek

VU-criminoloog en filosoof Marc Schuilenburg geeft met zijn nieuwe boek antwoord op de ontwikkeling dat veiligheid de laatste jaren niet alleen meer een overheidskwestie is. In The Securitization of Society stelt hij dat niet het overheidsmonopolie, maar de versplintering van het veiligheidsvraagstuk de nieuwe realiteit is. “De verantwoordelijkheid voor veiligheid is verschoven naar honderden kleine theaters van veiligheid,” zegt Schuilenburg. Inzicht in hoe die partijen omgaan met hun nieuwe taken ontbrak tot nu toe.