Home > Nieuws & Pers > Pers > Persberichten
Persberichten per e-mail ontvangen

Recente persberichten

20-03-15

Meer kansen voor vluchtelingstudenten in Amsterdam

Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim bezoekt de VU

Vrijdag 27 maart brengt de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs, Jeugd en Diversiteit) een informatief werkbezoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De wethouder wordt ontvangen door Frank van der Duyn Schouten, rector magnificus van de VU, en ontmoet vluchtelingstudenten die aan de VU studeren of hebben gestudeerd. Er zijn op dit moment 173 vluchtelingen die aan de VU studeren of zich voorbereiden op een studie aan de VU.

19-03-15

Beleef Earth Hour 2015 op het dak van de VU

VU kijkt verder dan Earth Hour

Op 28 maart 2015 doet de VU samen met veel andere participanten in de Green Business Club Zuidas weer mee aan Earth Hour, de wereldwijde campagne van het Wereld Natuur Fonds om aandacht te vragen voor de noodzaak zuiniger om te gaan met energie en de aarde. De Vrije Universiteit Amsterdam biedt geïnteresseerden die dag de kans om ’s avonds zelf te ervaren wat het effect is van Earth Hour op de VU-campus en de Zuidas. Vanaf 20.30 uur is het dak van het Hoofdgebouw geopend voor publiek. Aanmelden hiervoor kan via www.facebook.com/VUCAMPUSNU.

05-03-15

IJzeratoom voorkomt vorming van gevaarlijke zuurstofradicalen in fotosynthese

VU-biofysicus Rienk van Grondelle en Zuid-Afrikaanse collega’s ontdekken nieuwe functie van ijzer

IJzeratomen in het fotosynthetische systeem kunnen de vorming van vrije zuurstofradicalen voorkomen, die schadelijk en zelfs dodelijk zijn voor levende organismen. Rienk van Grondelle, hoogleraar Biofysica aan de Vrije Universiteit Amsterdam, publiceerde dit afgelopen dinsdag samen met drie Zuid-Afrikaanse toponderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports (onderdeel van Nature).

20-02-15

“Het mannelijke van vlees eten is op zijn retour”

Ontwikkelingen kunnen bijdragen aan lagere vleesconsumptie

Vlees eten en mannelijkheid worden vaak met elkaar in verband gebracht onder het motto dat “echte mannen” bij uitstek grote vleeseters zijn. Dit traditionele verband blijkt op zijn retour te zijn en dat heeft ten minste twee oorzaken. Zo zijn moderne mannen op een andere manier mannelijk dan traditionele en daarnaast heeft het eten van vlees niet meer de bijzondere status die het in het verleden had. Deze ontwikkelingen komen naar voren uit een studie van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) van de Vrije Universiteit Amsterdam. De onderzoekers benadrukken het belang van deze ontwikkelingen, omdat ze kunnen bijdragen aan een lagere vleesconsumptie met zowel voordelen voor de gezondheid van de mens als voor de kwaliteit van natuur en milieu. Overigens signaleren zij ook uitzonderingen op dit patroon, want de traditionele man is zeker niet verdwenen en er is een aparte plaats voor het “outdoor” koken.

19-02-15

Goed openbaar vervoer vermindert files

De Nederlandse overheid subsidieert het openbaar vervoer. Een reden voor deze subsidie is dat openbaar vervoer de files op de weg sterk kan verminderen. Maar is dat ook zo? Vervoersonderzoekers Martin Adler en Jos van Ommeren van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben aangetoond dat dit inderdaad zo is.

18-02-15

Hoe Nederlandse vluchtelingen het religieuze landschap in de 16e eeuw beïnvloedden

VU-hoogleraar Kerkgeschiedenis Mirjam van Veen ontvangt €750.000 van NWO

Hoogleraar Kerkgeschiedenis Mirjam van Veen van de Vrije Universiteit Amsterdam en onderzoeker Jesse Spohnholz van de Washington State University krijgen € €750.000 voor hun onderzoek naar de invloed van zestiende-eeuwse Nederlandse vluchtingengemeentes in het Duitse Rijnland op het Nederlandse religieuze landschap. Zij onderzoeken hoe deze gereformeerde vluchtelingengemeentes in een lutherse of katholieke omgeving hebben gefunctioneerd en hoe deze vluchtelingen het religieuze landschap in Nederland hebben beïnvloed. Het bedrag komt uit de Vrije competitie geesteswetenschappen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en daarvan kunnen drie onderzoekers worden aangetrokken.