Home > Nieuws & Pers > Pers > Persberichten
Persberichten per e-mail ontvangen

Recente persberichten

14-07-14

VU-natuurkundigen ontrafelen rol kwantummechanica in fotosynthese

Bevindingen dragen bij aan verbetering zonnecellen als duurzame energiebron

Natuurkundigen van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben ontdekt op welke manier planten kwantummechanica inzetten tijdens de fotosynthese – het proces waarin zonlicht koolstofdioxide omzet in energie. Hun bevindingen dragen bij aan de verbetering van zonnecellen en zijn 13 juli verschenen in Nature Physics.

04-07-14

VU subsidieert valorisatie alfa en gammaonderzoek

Terroristenlijsten, religieus bekeerden, pesten en suïcidepreventie

3 juli maakte rector magnificus van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) Frank van der Duyn Schouten de drie gehonoreerde voorstellen bekend van de valorisatiesubsidie alfa en gamma. Daarnaast heeft één voorstel subsidie gekregen voor een extra haalbaarheidsonderzoek. Technology Transfer Office VU & VUmc (TTO) stelde € 60.000,- beschikbaar voor pilotprojecten die als voorbeeld kunnen dienen voor alfa-en gammavalorisatie. Er was veel belangstelling voor de subsidie, de kwaliteit van de inzendingen was hoog. Alle ingediende voorstellen zijn de moeite waard om verder te verkennen. Met de subsidie wil de VU stimuleren dat kennis die ontwikkeld is binnen de universiteit, wordt ingezet om maatschappelijke en economische waarde te creëren en daarmee anderen te inspireren deze stap ook te maken.

04-07-14

Roken tijdens adolescentie leidt tot aandachtsproblemen

Studie bij eeneiige tweelingen waarvan de een rookt en de ander niet

Roken heeft een direct effect op zich nog ontwikkelende hersenen tijdens de adolescentie en leidt tot aandachtsproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam onder 2.635 eeneiige tweelingparen uit het Nederlands Tweelingen Register (NTR). Tot nu toe was bekend dat mensen met aandachtsproblemen zoals ADHD meer (gaan) roken. Nu blijkt dus dat de relatie tussen aandachtsproblemen en roken ook andersom geldt. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag verschenen in het vaktijdschrift Biological Psychiatry.

25-06-14

Ontdek zelf het Amsterdamse slavernijverleden met nieuwe gids

Boekpresentatie Gids Slavernijverleden Amsterdam / Amsterdam Slavery Heritage Guide

27 juni 2014 verschijnt de Gids Slavernijverleden Amsterdam / Amsterdam Slavery Heritage Guide. Nooit eerder zijn in één gids zoveel plaatsen in Amsterdam samengebracht die direct of indirect verband houden met de Nederlandse slavernijgeschiedenis. Deze tweetalige gids van 138 pagina's vertelt het verhaal van het Amsterdamse slavernijverleden in meer dan honderd locaties, op basis van uitgebreid onderzoek. Dienke Hondius van de Vrije Universiteit Amsterdam was als een van de auteurs nauw betrokken bij de totstandkoming. De presentatie vindt vrijdagmiddag 27 juni om 13.00 uur plaats in het Stadsarchief Amsterdam. Pers is van harte welkom.

23-06-14

Drie VU-hoogleraren in de prijzen bij Nacht van de Theologie

Paul van Geest Theoloog van het Jaar, Theologie Publicatieprijs voor Christa Anbeek en Stefan Paas

Hoogleraar Augustijnse Studies aan de Vrije Universiteit Amsterdam Paul van Geest is tijdens de Nacht van de Theologie uitgeroepen tot Theoloog van het Jaar. De andere genomineerden waren VU-hoogleraar Manuela Kalsky en dominee Pauluskerk Rotterdam Dick Couvée. Van Geest is ook hoogleraar Kerkgeschiedenis aan de Tilburg University. De Theologie Publicatieprijs ging naar VU-hoogleraar Remonstrantisme Christa Anbeek en Ada de Jong èn naar VU-hoogleraar Theologie Stefan Paas en filosoof Rik Peels.

18-06-14

Wat mensen kunnen leren van bedrog en straf in de natuur

Oratie van University Research Chair hoogleraar Toby Kiers

De natuur heeft een misleidende kant. Voor elke bij die hardwerkend bloemen bevrucht en voor elke microbe die plichtsgetrouw ons voedsel verteert zonder ons ziek te maken, zijn er individuen die hun partners bedriegen. Wie zijn die bedriegers? En waarom hebben niet meer organismen strategieën ontwikkeld om zulke samenwerkingsverbanden uit te buiten? Toby Kiers, University Research Chair en hoogleraar Mutualistische Interacties aan de Vrije Universiteit Amsterdam onderzoekt de evolutie van bedrog in de natuur. Zij stelt zich de vraag hoe schijnbaar voordelige samenwerkingsverbanden grondig verzuurd kunnen raken. In haar oratie verkent zij deze donkere kant van de natuur.