Home > Nieuws & Pers > Pers > Persberichten
Persberichten per e-mail ontvangen

Recente persberichten

17-04-14

“Universiteiten moeten meer aandacht besteden aan wetenschappelijke integriteit”

Perverse prikkels of rotte appels?

Zo’n 2% van de onderzoekers geeft in onderzoek van Daniele Fanelli (2009) toe tenminste eenmaal data te hebben vervalst of verzonnen. En 34% gaf aan zich tenminste eenmaal te hebben schuldig gemaakt aan twijfelachtige onderzoekspraktijken, zoals veel statistische analyses doen en alleen publiceren wat goed uitkomt. Of zonder dat te melden andere vraagstellingen centraal stellen dan waarvoor het onderzoek was opgezet. Of op vooringenomen wijze de bestaande kennis samenvatten. Hoe wapen je als universiteit onderzoekers tegen dagelijkse wetenschappelijke dilemma’s? Vrijdag 2 mei spreekt Lex Bouter, voormalig rector magnificus, zijn oratie Perverse prikkels of rotte appels? uit. Hij is vanaf 1 mei hoogleraar Methodologie en integriteit bij de Vrije Universiteit Amsterdam en VU medisch centrum. Pers is van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de oratie.

16-04-14

Genetische routekaart biedt inzicht in oorzaak van ziektes

Rol erfelijkheid en omgevingsfactoren in kaart gebracht

Bij het ontstaan van de meeste ziektes spelen niet alleen de invloed van genen maar ook omgevingsfactoren zoals leefstijl een rol. Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam en collega’s uit de Verenigde Staten hebben belangrijke stappen gezet naar een genetische ‘routekaart’ die inzicht biedt in welke mate beide factoren belangrijk zijn bij het ontstaan van verschillende ziektes. De resultaten van het onderzoek zijn zondag verschenen in Nature Genetics.

15-04-14

“Misbruik particulier initiatief niet voor participatiesamenleving”

24 april presentatie manifest door denktank van wetenschappers en deskundigen

“Particulier initiatief is meer dan een alternatief voor overheidssubsidie”. Dit zeggen vooraanstaande wetenschappers en maatschappelijke experts die donderdag 24 april met een manifest aandacht vragen voor particuliere initiatieven en hun steun geven aan maatschappelijke organisaties. Zo geven ze een signaal af aan de politieke discussie die momenteel gaande is over de participatiesamenleving in Nederland. Deze Dag van de Filantropie wordt georganiseerd door de Vrije Universiteit Amsterdam. Pers is van harte welkom.

11-04-14

Stemhulp voor alle 28 Europese lidstaten

Lancering Kieskompas Europese Verkiezingen

Na de stormachtige Gemeenteraadsverkiezingen zijn de Europese Verkiezingen van 22 mei alweer in aantocht. Deze verkiezingen zijn belangrijker dan ooit voor de koers van Europa. Hoe komt Europa uit de crisis? Welke politieke partijen vormen straks de meerderheid in Europa? Voor kiezers die nog niet precies weten welke partij ze moeten stemmen biedt Kieskompas van de Vrije Universiteit Amsterdam een helpende hand: in alle 28 lidstaten is een stemhulp. Op donderdag 24 april is in Den Haag de officiële lancering van Het Nederlandse Kieskompas voor de Europese verkiezingen. Dit wordt tegelijkertijd (internationaal) gelanceerd met Kieskompassen in de andere 27 lidstaten. In alle lidstaten werkten wetenschappelijke teams mee aan dit EUVOX-project.

09-04-14

Mate van vertrouwen in elkaar niet erfelijk bepaald

Levensgebeurtenissen en maatschappij grotere invloed op vertrouwen

De mate waarin mensen vertrouwen hebben in elkaar is niet erfelijk bepaald. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam, vandaag gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE. Deze bevindingen zijn opvallend aangezien veel gedragskenmerken van mensen, zoals intelligentie, autisme en depressie, juist wel voor een belangrijk deel erfelijk zijn.

03-04-14

Desmond Tutu aanwezig bij verdediging proefschrift ‘Theology in the flesh’

Eerste promotie Desmond Tutu-programma VU

Emeritus Aartsbisschop Desmond Tutu komt 9 april naar de Vrije Universiteit Amsterdam voor een bijzondere promotie. Promovendus Jacob Meiring verdedigt op die datum als eerste promovendus uit het Desmond Tutu-programma zijn proefschrift, getiteld ‘Theology in the flesh. Exploring the corporeal turn from a southern African perspective’, waarin Meiring een actuele kijk geeft op het thema lichamelijkheid. Tutu’s dochter Mpho Tutu treedt tijdens de promotie op als paranimf. Het betreft een zogenaamd ‘joint doctorate’ waarbij twee universiteiten, de VU en de Universiteit van Pretoria, gezamenlijk verantwoordelijkheid dragen voor de promotie.