Home > Nieuws & Pers > Pers > Persberichten
Persberichten per e-mail ontvangen

Recente persberichten

27-07-15

Thuisbevallingen toch onveiliger voor sommige vrouwen

Wonen in armere gebieden is bepalende factor

Bij vrouwen die in armere regio’s en wijken in Nederland wonen, overlijden meer kinderen bij de geboorte wanneer de vrouw thuis bevalt in plaats van in het ziekenhuis. Dat is de conclusie van een nieuwe studie door economen Reyn van Ewijk (Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Mainz), Meltem Daysal en Mircea Trandafir (beide University of Southern Denmark), die hiervoor de gegevens gebruikten van 356.412 vrouwen die tussen 2000 en 2008 in Nederland bevielen. Een belangrijke implicatie van het onderzoek is dat thuisbevallingen voor sommige groepen vrouwen wel, maar voor andere niet veilig kunnen zijn.

03-07-15

Films kijken op het dak van de VU

On the Roof Film Festival vanaf 31augustus 2015

De Vrije Universiteit Amsterdam opent van maandag 31 augustus tot en met vrijdag 4 september haar dak exclusief voor de vierde editie van het On the Roof Film Festival. Vijf avonden lang worden de nieuwste films uit de wereldcinema vertoond in de open lucht, met uitzicht op de stad Amsterdam. De films zijn geselecteerd uit het programma van World Cinema Amsterdam (14 t/m 23 augustus) bij het voor de universiteit toepasselijke thema ‘zelfontwikkeling’. Schrijfster Niña Weijers (Vrije Schrijver 2015-2016 aan de VU) ontvangt voorafgaand aan elke film een gast voor een voorgesprek.

02-07-15

VU reikt eredoctoraten uit aan Herman van Rompuy, Fons Orie en Herta Flor

Erkenning voor hun onderscheidende bijdrage aan maatschappij en wetenschap

De Vrije Universiteit Amsterdam reikt tijdens de Dies Natalis op 20 oktober 2015 drie eredoctoraten uit aan respectievelijk oud-politicus Herman van Rompuy, rechter Fons Orie en neuropsycholoog Herta Flor. Zij geven ieder voor zich blijk van grote maatschappelijke verantwoordelijkheid en belichamen waar de VU voor staat. De VU heeft sinds 1930 aan 72 personen een eredoctoraat toegekend, onder wie Martin Luther King jr., Rem Koolhaas en Hendrik Colijn. Al deze eredoctoren van de VU geven op veelkleurige wijze uitdrukking aan het maatschappelijke profiel van de VU.

01-07-15

Versplinterd veiligheidsvraagstuk is de nieuwe realiteit

Criminoloog Marc Schuilenburg duidt verschuiving in verantwoordelijkheid in nieuw boek

VU-criminoloog en filosoof Marc Schuilenburg geeft met zijn nieuwe boek antwoord op de ontwikkeling dat veiligheid de laatste jaren niet alleen meer een overheidskwestie is. In The Securitization of Society stelt hij dat niet het overheidsmonopolie, maar de versplintering van het veiligheidsvraagstuk de nieuwe realiteit is. “De verantwoordelijkheid voor veiligheid is verschoven naar honderden kleine theaters van veiligheid,” zegt Schuilenburg. Inzicht in hoe die partijen omgaan met hun nieuwe taken ontbrak tot nu toe.

26-06-15

Overdag veel zitten of liggen maakt leven ouderen korter

Ouderen liggen of zitten overdag gemiddeld 10,3 uur. Dat is meer dan de gemiddelde persoon in iedere andere leeftijdsgroep. Deze leefstijl – sedentair gedrag - eist zijn tol: de 25% meest sedentaire ouderen hebben 83% meer kans om binnen 4,5 jaar te overlijden vergeleken met ouderen die niet zo vaak zitten of liggen. Ook neemt de mobiliteit van deze sedentaire ouderen sneller af. Dit concludeert Marjolein Visser, hoogleraar Gezond Ouder Worden bij de afdeling Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam en VUmc. Zij onderzocht de leefstijl van mensen ouder dan zestig jaar, met name hoeveel tijd men overdag zittend of liggend doorbrengt. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van VWS.

12-06-15

Stofwisselingsgenen in kaart gebracht

VU-onderzoekers vonden 59 genetische varianten

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben in samenwerking met collega’s uit Europa en Australië de genetica van de stofwisseling in kaart gebracht. Daarvoor verzamelden zij bloedmonsters van meer dan 8,5 duizend proefpersonen. In deze bloedmonsters zijn meer dan honderd verschillende stoffen gemeten die betrokken zijn bij de stofwisseling. Ook hebben de onderzoekers grote aantallen genetische varianten gemeten. De combinatie van deze gegevens leidde tot de ontdekking van bijna zestig genetische varianten die samenhangen met de niveaus van stofwisselingsproducten in het bloed. Van deze varianten zijn er vijf nooit eerder beschreven. Deze ontdekking zou kunnen leiden tot een betere behandeling van bepaalde vormen van kanker en tot meer inzicht in hart- en vaatziekten. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.