Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

De inzet van de VU voor de SDG's: Zichtbaar op diverse niveaus

27 september 2022
Duurzaamheid is een topprioriteit voor VU Amsterdam. Daarom maakt VU Amsterdam haar bijdrage aan de transitie naar een duurzame samenleving zichtbaar en heeft daarvoor de VN Sustainable Development Goals (SDG's) als kader gekozen.

Met 17 doelen, 169 subdoelen en 231 indicatoren vormen de Sustainable Development Goals een uitgebreid kompas om van VU Amsterdam een meer impactgerichte organisatie te maken. Voor de SDG-actiedagen dit jaar (23 t/m 27 september) is de SDG-vlag weer gehesen en blijft deze het hele jaar in de lucht. En wie vanaf vandaag het hoofdgebouw van de VU betreedt, komt langs SDG-tegels in de grond.   

Naast deze fysieke uitingen van betrokkenheid werkt de VU Amsterdam aan de integratie van de SDG's in de hele organisatie. Op het gebied van onderzoek zijn de SDG's geïntegreerd in de VU Research Portal om te visualiseren hoe de expertise van onderzoekers gerelateerd is aan de Sustainable Development Goals. Bezoekers van het portaal kunnen onderzoekers vinden op basis van hun bijdrage aan een of meer van de SDGs. De labels zijn zichtbaar als tegels in de profielpagina, boven de fingerprint sectie. Ook publicaties zijn gematcht.  

32% van de persoonlijke profielen van de zes faculteiten die deelnamen aan de eerste uitrolronde zijn nu voorzien van SDG-labels. De Beta faculteit scoort het hoogst in absolute termen met 673 profielen, de faculteit Sociale Wetenschappen in relatieve termen met 40% van de onderzoekersprofielen. Alle resultaten zijn te vinden in het SDG research dashboard, met zoekmogelijkheden voor faculteiten, organisatieonderdelen en persoonlijke profielen.   

De methodologie om VU-onderzoek te scannen op basis van SDG's is ontwikkeld door een werkgroep in het Aurora-netwerk, met Maurice Vanderfeesten van het VU research intelligence team als VU-vertegenwoordiger. De methode is gebaseerd op kunstmatige intelligentie en kan tekst in meerdere talen scannen. Het bepaalt impact qua onderzoekspublicaties, de kracht van deze publicaties, of deze publicaties beschikbaar zijn voor het publiek en of ze worden opgepikt in beleid. Een whitepaper geeft een analyse van de methodologie.  

Meer informatie over dit project is hier te vinden. Dit project draagt bij aan het profielthema Science for Sustainability van de VU Amsterdam, met als doel haar positie als voorloper in duurzaamheidsonderzoek te versterken.

Publicaties scannen op SDG's met behulp van AI

Publicaties scannen op SDG's met behulp van AI

Met de AI-tool kan de impact en zwaarte van onderzoekspublicaties worden bepaald, of ze beschikbaar zijn voor het publiek en of ze worden ingebed in beleid. De tool is in 2017 gelanceerd naar aanleiding van een verzoek van de rectoren van het Aurora-netwerk "om de bijdrage aan en impact op relevante wereldwijde maatschappelijke uitdagingen te tonen", omdat Aurora beweert een netwerk te zijn dat zich richt op maatschappelijk relevant onderzoek.

Whitepaper Aurora Impact Analysis

Meer weten?

Neem contact op met onze coordinator Neele van den Bongardt

Follow us on