Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Vijf docenten dienen vijf amuses op

9 april 2024
Deze vijf docenten hebben zin om hun kennis de komende maanden aan u op te dienen en geven u nu alvast een klein voorproefje. De ‘volledige maaltijd’ krijgt u tijdens hun cursus. Lees verder om de amuses te proeven van Krzysztof Dobrowolski-Onclin, Simon Burgers, Andreas Wismeijer, Michiel Hagdorn en Ernest Kurpershoek.

Krzysztof Dobrowolski-Onclin: “Veel mensen denken bij een uil in de kunst aan Minerva, de godin van de wijsheid. Maar wist u dat de uil in het werk van Frans Hals bijvoorbeeld juist staat voor domheid en niet voor wijsheid? In de cursus Iconografie werkt u aan de vaardigheid om kunst zelfstandig te kunnen begrijpen.”

Simon Burgers geeft de cursus De logica en psychologie van kritisch denken: “Rond 1830 heeft de Duitse filosoof Arthur Schopenhauer een leuk boekje geschreven waarin hij 38 veelvoorkomende drogredenen bespreekt. Daaruit blijkt dat er de laatste paar honderd jaar niet veel is veranderd in de manier waarop mensen verkeerde argumenten gebruiken. Ik laat u onder meer zien hoe u het Scheermes van Ockham kunt gebruiken om te weten of illusionist Victor Mids echt helderziend is.”

Andreas Wismeijer: “Weet u dat u uw emoties helemaal niet moet onderdrukken? U moet juist naar ze luisteren! Ze weten namelijk vaak beter wat goed voor ons is dan wijzelf. Zo is heimwee een emotie die ontstaat op het moment dat je (nog) onvoldoende bent aangepast aan de nieuwe omgeving. Het vertelt je dat je óf harder moet werken om beter te gaan integreren of dat je beter kunt terugkeren naar je vertrouwde omgeving. Bij veel mensen start heimwee dan ook acuut zodra de koffers worden ingepakt om op reis te gaan (ook al ben je dan nog thuis) en stopt net zo abrupt op de terugweg naar huis (al ben je dan nog ver weg). Hoe emoties werken, vertel ik u graag tijdens de tweedaagse cursus De psychologie van emoties.”

Michiel Hagdorn: “De Duitse geschiedenis wordt getekend door veel ‘Glanz und Elend’. De Saksische zustersteden Leipzig en Dresden lenen zich bij uitstek voor een diepere verkenning daarvan. Ze hebben een rijk verleden, zijn hevig geraakt in de Tweede Wereldoorlog en behoorden daarna lange tijd tot Oost-Duitsland. Over die twee steden gaat mijn cursus Leipzig en Dresden: sporen van verleden en heden.”

Ernest Kurpershoek: “In de 18e eeuw werden soms kinderen uit de kolonie Berbice voor hun opleiding naar Amsterdam gestuurd. Zij introduceerden hier liedjes die in het Berbice-Nederlands, bijvoorbeeld ‘Pas opo ju kumu lombo èkè, pas opo ju kumu sèrè èkè’. Dat betekent: Pas op je komt me kwaad doen, pas op je komt me zeer doen.” Dit is maar een klein voorbeeldje van het Gezelschapsleven in 18e-eeuws Amsterdam."

Meer informatie

Ga naar de pagina Praktische informatie en contact voor informatie over aanmelding, annuleren, MijnHOVO, voorzieningen en bereikbaarheid van de VU campus, en andere praktische zaken.