Gezondheidswetenschappen

Veelgestelde vragen

We krijgen regelmatig allerlei vragen over de opleiding Gezondheidswetenschappen aan de VU. De belangrijkste hebben we voor je op een rij gezet. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij, mail dan naar de studievoorlichter

1. Waar kan ik informatie vinden over het collegegeld, het vinden van een kamer en de introductieweek?
Deze informatie kun je hier vinden. Hier vind je ook andere praktische informatie over studeren met een beperking, financiële zaken en de bereikbaarheid van de VU.

2. Wat is het verschil tussen Gezondheidswetenschappen, Biomedische wetenschappen en Gezondheid en leven? 
Bij Gezondheidswetenschappen kijk je als het ware door een verrekijker naar de gezondheid van de mens. Met welke gezondheidsproblemen kampt een bepaalde populatie (jongeren, allochtonen, ouderen, mensen met een lage sociaaleconomische status)? Hoe vaak komen deze problemen voor? Hoe kunnen we ze oplossen of vermijden? Kunnen we overgewicht onder jongeren het beste voorkomen door spotjes op tv, door gezonder voedsel in de schoolkantines aan te bieden of door drie uur extra gymles in de week? Gezondheidswetenschappers werken onder andere als onderzoeker, epidemioloog, voorlichter of beleidsmedewerker. 

Bij Biomedische wetenschappen kijk je door een microscoop naar de mens. De zieke en gezonde mens staan centraal in deze opleiding. Je leert over het verloop en de verspreiding van ziekten. En de mogelijkheden om hier wat aan te doen. Wat gebeurt er in ons lijf als we ziek worden? Wat houdt ons gezond en wat maakt ons ziek? Afgestudeerde biomedici komen vooral te werken in onderzoekslaboratoria waar ze het menselijk lichaam proberen te doorgronden en medicijnen ontwikkelen.

Bij Gezondheid en leven kijk je door twee brillen naar de mens. Gezondheid en leven studenten hebben interesse in de werking van het menselijk lichaam, maar zijn ook benieuwd naar de context waarbinnen de mens functioneert. Het is een combinatie van Biomedische wetenschappen en Gezondheidswetenschappen.

3. Wat is het verschil tussen GZW aan de VU en aan andere universiteiten?  
In Nederland zijn er vijf universiteiten waar je Gezondheidswetenschappen kunt studeren. Iedere opleiding heeft haar eigen focus en specialisatiemogelijkheden. Gezondheidswetenschappen aan de VU is een brede opleiding. Je kunt je specialiseren in vijf richtingen: Beleid en organisatie in de gezondheidszorg, Preventie en volksgezondheid, Infectieziekten, International Public Health en Voeding en gezondheid. Bij Gezondheidswetenschappen aan de VU leer je relatief meer over de werking van het menselijk lichaam en het ontstaan van ziektes dan bij andere opleidingen Gezondheidswetenschappen.  
  
Wil je meer weten over andere opleidingen Gezondheidswetenschappen in Nederland? Dan kun je het beste op de websites van die universiteiten kijken. De opleiding zelf kan je namelijk het beste vertellen wat zij biedt. Maastricht, Rotterdam, Twente en Wageningen bieden gezondheidswetenschappelijke opleidingen.

4. Is de opleiding in het Nederlands of Engels? 
De colleges en werkgroepen zijn over het algemeen in het Nederlands. Veel literatuur is echter Engelstalig. Hoewel de opleiding dus grotendeels Nederlandstalig is, vinden we het wel belangrijk dat je als afgestudeerde Gezondheidswetenschapper kunt samenwerken met mensen uit andere culturen en disciplines. Daarom leer je ook de internationale aspecten van het vakgebied en vinden we het belangrijk dat je kunt communiceren in het Engels. Je moet met minimaal 6 studiepunten aantonen dat je dit kunt. Bijvoorbeeld door je stage in het buitenland te doen, een Engels keuzevak te kiezen of je stageverslag in het Engels te schrijven. Alle masteropleidingen zijn volledig in het Engels.

5. Hoeveel dagen per week moet ik op de universiteit zijn? 
Het collegejaar is verdeeld is 6 blokken van 8 of 4 weken. Elk blok volg je andere vakken en heb je een ander rooster. Je hebt dus niet op vaste dagen en tijdstippen onderwijs. Tijdens het ene vak volg je college op maandag en donderdag, terwijl je tijdens het andere vak op alle dagen college hebt.

Gemiddeld zul je zo'n 12 tot 15 uur op de VU aanwezig moeten zijn voor het volgen van college's of werkgroepen. Maar dit aantal uren varieert weer van vak tot vak. Daarnaast werk je regelmatig met medestudenten aan een gezamenlijke opdracht. Ten slotte besteed je uiteraard ook nog tijd aan zelfstudie. Dit kun je in de bibliotheek of speciale studieruimtes op de VU doen. Maar dit kan natuurlijk ook gewoon op je (studenten)kamer.

6. Hebben jullie een boekenlijst voor het eerste jaar? 
In de studiegids kun je zien welke literatuur er tijdens de vakken gebruikt wordt. Daarnaast moet je voor deze opleiding ook een laptop hebben.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam
Zie ook
Kom proefstuderen!

spamfuik@vu.nl