Home > Onderwijs > Bacheloropleidingen > Opleidingen [a-z] > [q-z] > Religiewetenschappen: Boeddhisme

Religiewetenschappen: afstudeerrichting Boeddhisme


Boeddhisme

De belangstelling voor het boeddhisme is sterk groeiende in Nederland. In de Blokker, het tuincentrum, de V&D en de Bijenkorf zijn de boeddhabeelden niet aan te slepen. Steeds meer mensen vinden baat bij de boeddhistische mindfulness-meditatie.

Aan de VU kun je de volgende bacheloropleiding gericht op boeddhisme studeren, waarbij je ook reflecteert op je eigen bezieling en de dialoog met andere levensbeschouwingen aangaat. Een minor boeddhisme volgen kan ook, kijk voor meer informatie bij het minor-aanbod van de faculteit.

Bacheloropleiding Religiewetenschappen, afstudeerrichting Boeddhisme
Religiewetenschappen is vanaf 1 september 2014 de nieuwe naam voor de opleiding Religie en Levensbeschouwing. De bacheloropleiding concentreert zich op de verschillende boeddhistische tradities die vanuit Azië naar het Westen zijn gekomen, vanuit de context van hun ontmoeting met de moderniteit, en hun dialoog met andere levensbeschouwelijke tradities. Door de combinatie van boeddhistische vakken en seculiere religiestudie-vakken leer je religies met elkaar te vergelijken vanuit een wetenschappelijk perspectief. Ook kom je tot een doorleefde verdieping van verschillende boeddhistische tradities. Vanuit die verdieping kun je vervolgens als academisch gevormde boeddhisme-deskundige bijdrage aan de verdere integratie van het boeddhisme in de Nederlandse samenleving. En vanuit het boeddhisme meedenken over spirituele oplossingen voor maatschappelijke problemen in Nederland en daarbuiten.

  • Taal: Engels, Nederlands
     
  • Duur: 3 jaar (voltijd) / 6 jaar (deeltijd)
  • Collegegeld: Informatie over collegegeld
  • Aanmelden voor: 1 mei
  • Startdatum: 1 september
  • Vorm: Deeltijd, Voltijd
  • Interessegebied: Religie en Filosofie
  • VWO profiel: CM/EM/NG/NT
Meer informatie:
Open dagen 
Studieadviseur: studieadviseurreligiewetenschappen.thw@vu.nl

Vervolgopleidingen

Na afronding van de bacheloropleiding kun je het boeddhisme verder bestuderen op academisch niveau via onze eenjarige masteropleiding Spiritual Care voor een basiskwalificatie als geestelijk verzorger. Na afronding van deze masteropleiding (of een gelijkwaardig diploma) kun je de eenjarige post-doctorale ambtsopleiding tot boeddhistisch chaplain (geestelijk verzorger) volgen en een zending ontvangen van de Boeddhistische Zendende Instantie (BZI).

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam
Direct naar:
Kom proefstuderen!

spamfuik@vu.nl