Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Better Prepared 2024

Is studeren nieuw voor jou? Hebben jouw ouders niet gestudeerd aan een (Nederlandse) universiteit? Wil je goed voorbereid beginnen aan je studie? Wil je meer leren over onderzoek, academisch lezen en schrijven en effectief studeren? En wil je alvast in contact komen met medestudenten?

Een succesvolle start maken op de universiteit is iets wat alle studenten willen. Als eerstegeneratiestudent ben jij de eerste binnen jouw generatie of in jouw gezin die gaat studeren aan een (Nederlandse) universiteit. Een nieuwe fase in je leven is aangebroken en wij weten dat jij super gemotiveerd bent om het beste uit jezelf en je studie te gaan halen.

Wil je goed voorbereid van start gaan met je studie? Het programma Better Prepared helpt je hierbij! Zo raak je alvast thuis op de VU, ontmoet je leuke medestudenten, krijg je de kans om je academische- en studievaardigheden te verbeteren en krijg je inzicht in je eigen motivatie, studiekeuze, talenten, competenties en valkuilen.

Ouderejaarsstudenten en bekende (VU) gastsprekers delen hun ervaringen en vertellen over hun succesvolle (studie)keuzemomenten, hun academische studieloopbaan, maar ook de worstelingen, (mis)stappen en beslissende momenten die hun academische koers hebben vormgegeven. Met een groep betrokken VU docenten en studenten gaan we interessante en effectieve workshops doen die allemaal in het teken staan van jouw succesvolle start op de universiteit. Alle workshops zullen op de VU-campus gegeven worden, waarbij hoorcolleges en actieve werkcolleges zich afwisselen, zodat jij ook zelf aan de slag kunt!

Begin je studie goed, begin Better Prepared!

• Ontmoet medestudenten en ouderejaarsstudenten

• Volg interessante en leerzame workshops

• Schrijf je eerste academische essay

• Leer van inspirerende en bekende VU-docenten & alumni

• Verken je eigen studiemotivatie en studiekeuze

• Ontdek je talenten, competenties én valkuilen

Wat ga je doen tijdens het programma Better Prepared?

  • Wat houdt het programma in?

    Gedurende vijf dagen wen je alvast aan het studeren aan een universiteit en leer je je weg vinden op de VU. Je volgt workshops en colleges over onderzoek, academische vaardigheden en studeren. Je krijgt op die manier beter inzicht in je eigen motivatie, studiekeuze, talenten, competenties en - eerlijk is eerlijk - valkuilen. Je wordt begeleid door student-coaches en ontmoet intussen je medestudenten. Begin je studie goed, begin Better Prepared!

  • Workshop - Academische vaardigheden

    In deze workshop krijg je in sneltreinvaart inzicht in de belangrijkste academische vaardigheden, zoals effectieve communicatie met je docent, samenwerkingsstrategieën met je medestudent, essentiële verschillen tussen de middelbare school en de universiteit, het belang en gebruik van academische schrijf- en presentatievaardigheden én het verschil tussen citeren, parafraseren en plagiëren. Let op: je gaat niet alleen luisteren, je gaat ook veel doen om te oefenen met deze vaardigheden!

  • Workshop - Storytelling

    Gedurende deze workshop krijg je inzicht in jouw levensverhaal: wie ben je en wat zijn je academisch sterke punten die je zullen helpen succesvol te zijn op de universiteit? Wat zal je in staat stellen om een goede academische loopbaan te hebben? En wat zijn de verhalen van anderen?

  • Workshop - Mindmapping zelfmanagement

    Deze workshop geeft je inzicht in jouw al bestaande vaardigheden en de nieuwe vaardigheden die je nog wilt ontwikkelen voor je op de universiteit begint. Ouderejaarsstudenten en studieloopbaanbegeleiders leiden deze workshop en delen uitgebreid hun (mis)stappen en ervaringen met het inzetten van hun beschikbare vaardigheden en het oefenen met benodigde vaardigheden zoals doelgerichtheid, zelfbeschikking en zelfsturing. Aan het einde van de workshop heb je een blauwdruk van jouw valkuilen én kwaliteiten!

  • Workshop - Research skills: schrijf een academisch essay

    In deze workshop gaan we aan de hand van de ingebrachte levensverhalen uit de andere workshops een écht onderzoek doen aan de hand van de stappen van de empirische cyclus. Je wordt expert van jouw levensverhaal of de gedeelde verhalen van anderen met een nadruk op het thema 'een academische koers varen'.

    We oefenen in het doorlopen van de stappen van de empirische cyclus:

    1. Alle gedeelde verhalen worden geïnventariseerd op bruikbaarheid;
    2. Er wordt een vraag geformuleerd die je met behulp van deze data denkt te kunnen gaan beantwoorden;
    3. Je gaat het onderzoeksmateriaal analyseren;
    4. Je formuleert conclusies en eventueel vervolgvragen.

    Vervolgens schrijf je een essay van maximaal 2000 woorden. Aan het einde van het programma wordt bekend gemaakt wie het winnende essay heeft geschreven en wie de stimuleringsprijs van 2024 ontvangt. 

  • Workshop - Student life

    Gedurende deze workshop maken ouderejaarsstudenten je wegwijs binnen de sociale VU Student Life Community die bestaat uit talloze studie- en studentenverenigingen. De workshop biedt enerzijds het podium aan een bekende en succesvolle gastspreker die vertelt hoe hij/zij het sociale pad heeft bewandeld binnen zijn of haar academische studieloopbaan. Anderzijds gaan we in gesprek met gastsprekers over hun betrokkenheid bij de VU Student Life Community. Zij vertegenwoordigen het hele spectrum aan studie- en studentenverenigingen en delen hun ervaringen, vooroordelen, weerstand en successen tijdens de Student Life Meet & Greet.

  • Facultaire keuzeworkshops

    Naast de algemene workshops zijn er ook verschillende facultaire workshops te volgen. Deze workshops worden georganiseerd door de diverse faculteiten van de VU en focussen zicht bijvoorbeeld op de vragen: Hoe kun je jezelf het beste managen? Wie ben je en waar wil je beroepsmatig heen? Hoe creëer je een netwerk en werk je samen?

  • Afsluiting Better Prepared

    Als feestelijke afsluiting presenteert elke student zijn of haar essay. De winnaar van het beste essay wordt dan ook bekendgemaakt.

    LET OP: het inleveren van je essay is verplicht voor het behalen van je deelname-certificaat!

  • Data en kosten

    Better Prepared 2024 is een meerdaags programma en vindt op de VU-campus plaats van woensdag 14 augustus tot en met dinsdag 20 augustus 2024


    Better Prepared 2024 is een meerdaags programma en vindt volledig op de VU-campus plaats.
    De definitieve data voor het programma zijn als volgt: 

    • Woensdag 14 augustus 
    • Donderdag 15 augustus 
    • Vrijdag 16 augustus 
    • Maandag 19 augustus 
    • Dinsdag 20 augustus*
      *slotbijeenkomst voor familie en genodigden.

    De kosten voor deelname zijn €20, inclusief drankjes en lunch. Als je een certificaat wilt halen, dan dien je alle dagen aan alle onderdelen deel te nemen en het essay op tijd in te leveren. En dat gaat je lukken!

Wat heeft Better Prepared je gebracht?

  • Ervaringen van studenten

    Student Pedagogiek
    "Mijn ouders denken mee en zijn er voor me, maar kunnen me niet wegwijs maken op de universiteit. Van mijn student-coaches keeg ik heel veel praktische dingen mee en je hebt veel nuttige colleges. Ik zou niet weten hoe ik dat anders allemaal had moeten weten. Ik zat in een heel gedreven team. Toen ik het even niet zag zitten, stimuleerden ze me om door te gaan. Dan leer je meteen hoe je daar mee om moet gaan."

    Student Biomedische Wetenschappen
    "Ik weet nu dat als ik wat wil, er heel veel paden zijn om daar te komen. ‘Er zijn vele wegen die naar Rome leiden’, noemde een gastspreker dat. Misschien wil ik na deze studie nog wel geneeskunde doen en dan iets met genetica. Maar dat zie ik nog wel, eerst dit afmaken. Ik heb nu een beeld van hoe het is om te studeren op universitair niveau. Hoe je kunt plannen, dus niet een week van tevoren beginnen te leren, maar helemaal de tijd nemen. En hoe ik mijn tijd goed kan spreiden over mijn werk, mijn studie en mijn sociale leven."

    Student
    "De levensverhalen van de gastsprekers, zelf ook eerstegeneratiestudenten, hebben me het meest geïnspireerd. Je denkt dat die er vanzelf zijn gekomen, maar niets is wat het lijkt. Uit hun verhalen blijkt gewoon: als je iets echt heel graag wilt bereiken, dan kun je dat bereiken, als je je best maar doet."

    Student Biomedische Wetenschappen
    "Ik was heel blij met mijn student-coaches. Je ziet dat ze buiten hun studie ook tijd hebben voor een sociaal leven. Zo wil ik het ook graag gaan doen: planningen maken voor het studeren, maar ook de tijd nemen voor leuke dingen. Na de cursus voelde ik echt: there is no limit! Iedereen kan studeren wat hij wil en worden wat hij wil, met hard werken en doorzettingsvermogen. De angst om aan mijn opleiding te beginnen is met 80% omlaag gegaan."

    Student Bedrijfseconomie
    "De cursus was veel leuker dan ik had gedacht! Je leert jezelf beter kennen en je wordt persoonlijk begeleid. Ik begon eerlijk gezegd met tegenzin aan de cursus, ik deed het omdat ik maar net ben geslaagd, terwijl ik niet dom ben. Nadat ik met een gastspreker had gepraat over waarom ik niet gemotiveerd was, heb ik daar ook het essay over geschreven."

    Student Bedrijfskunde
    "Mijn student-coach deed dezelfde studie en zit in het derde jaar. Zo weet ik nu al wat er in het eerste jaar gebeurt. Sowieso is het fijn om je weg te vinden op een plek waar je niemand kent. Ik ken nu al mensen van mijn eigen studie en van andere studies."

    Student Pedagogiek
    "Ik ben de eerste van het gezin die gaat studeren, ik vind het spannend. De universiteit is zo kolossaal. Na deze cursus voelt het al een stuk aangenamer. Iedereen was erg behulpzaam en had een antwoord op vragen over hoe het leven hier is. De VU wordt steeds vertrouwder en het reizen vanuit Alkmaar went ook al."

    Student Bedrijfseconomie
    "Ik ben een eerstegeneratiestudent. Met ambitie. Ik heb me gerealiseerd dat ik alle kansen die ik krijg moet grijpen voor mezelf. Meedoen aan deze cursus voelt alsof je al met een voorsprongetje begint. Je weet nu hoe dat werkt, wetenschappelijk onderzoek doen, wat zo’n beetje de regels zijn op een universiteit. Ik hoor van mensen die de cursus niet hebben gedaan dat ze de eerste paar maanden echt wel moeite hadden om te wennen en een beetje achter de feiten aanliepen. Ik denk dat het me nu wel lukt."

  • Ervaringen van student-coaches

    "Ik wilde vooral student-coach worden omdat ik het heel leuk vond om met mijn eigen ervaringen andere studenten wegwijs te maken. Zelf heb ik indertijd die mogelijkheid niet gehad en ik vond het geweldig dat ik dat nu voor een ander kon doen. In de cursus doen we oefeningen, zoals je levensverhaal ontsluiten en een socratisch gesprek voeren. Ik vond het heel verrassend dat studenten echt serieus omkeken naar hun eigen levensverhaal. Het was mooi om daar onderdeel van te zijn."

    "Als er al zo’n cursus was geweest toen ik ging studeren, had ik er graag aan meegedaan. Veel van de informatie die daarin aan de orde kwam, heb ik zelf gemist in mijn eerste jaar: hoe schrijf je een essay, hoe moet je wetenschappelijk schrijven en lezen. Ook de inspiratie van anderen om niet op te geven maar door te gaan had ik goed kunnen gebruiken. Ik ben ook zelf door de cursus gaan beseffen dat ik nog veel meer kan."

    "De eerstegeneratiestudenten die aan de cursus meedoen zijn echt vanuit hun eigen ambitie zo ver gekomen, terwijl ze veel obstakels zijn tegengekomen en vaak gedemotiveerd zijn geraakt. Ik bewonder die ambitie, ze hebben het toch opgepakt, al hebben ze geen rolmodellen in hun omgeving."

    "Mijn broers en zussen studeerden al, dus dan ga je daar heel gemakkelijk in mee. Het leek me bijzonder om met mijn ervaring studenten te kunnen helpen. Je wil toch dat mensen die een moeilijker begin hebben dan jij zelf hebt gehad ook een goede start krijgen."

    "In het onderdeel levensverhaal stel je jezelf de vraag: wat is jouw verhaal? Ik vond het bijzonder dat ik mijn studenten aan het denken kon zetten over zichzelf, over hun achtergrond, hun sterke of minder sterke kanten. Daardoor staan ze sterker en krijgen ze de kans om te groeien."

Heb je vragen of wil je meer informatie over Better Prepared?

Neem contact op met VU Pre-University College (PUC)

Stuur een e-mail naar puc@vu.nl

Pre-University College
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam