Modellen voor efficiënt voedselgebruik trekvogels

13-01-2016

11.45

Aula

Trade-offs between biodiversity conservation and economic targets: an analysis of the land-sparing hypothesis

C.M.G.L. Teixeira

prof.dr. S.A.L.M. Kooijman, prof.dr. T. Sousa

Faculteit der Aard- en levenswetenschappen

Aard- en levenswetenschappen

Promotie

Carlos Teixeira gebruikte de Dynamische Energie Budget (DEB) theorie als basis voor zijn model om de evolutie van de vogels te verklaren. De verschillen tussen verschillende soorten vogels worden hierbij door verschillen in de parameters gekenmerkt. Teixeira bekeek deze parameters voor in totaal veertig vogelsoorten, van elke orde één vertegenwoordiger, om zo de aanwezige diversiteit optimaal te kunnen weergeven. Hij kon zo stofwisselingseigenschappen vergelijken.

De uitkomsten vertelden iets over de ontwikkelingstrends bij vogels. Zo vond Teixeira dat vogels evolutionair gezien sneller gingen groeien en dat ze kleiner werden zodat ze makkelijker konden vliegen. Hiertoe ontwikkelden ze een hogere stofwisselingssnelheid voor zowel hun groei als hun vliegacties en zorgden ze ervoor dat ze sneller de energie uit voedselreserves konden halen.

Teixeira bekeek ook wat dit voor het metabolisme van trekvogels zou betekenen. Deze kunnen significant sneller energie uit hun reserve mobiliseren dan niet-trekvogels, bleek uit zijn onderzoek. Een handig systeem als de trekvogel zich snel voor zijn migratie moet voorbereiden en niet te veel moet meedragen. Er zijn ook grenzen aan de groei, zo zag hij bij de grote albatros. De groei van deze grote zeevogel hangt af van de hoeveelheid eten dat beschikbaar is. En de energie die de vogel steekt in het bewegen, vliegen, beperkt z’n groei. Het eten kan per slot maar voor één ding tegelijk worden gebruikt: groei of beweging.

Kennis van parameterwaarden kan belangrijk zijn voor de bescherming van vogels, bijvoorbeeld om te beoordelen of bepaalde reservaten voldoende groot en voedselrijk zijn voor een levensvatbare populatie.