Tentoonstelling: Aromatic Art (Re-)reconstructed: In Search of Lost Scents

24-02-2017 | 23-05-2017

Hoofdgebouw VU, eerste verdieping, Tentoonstellingsruimte

Overzicht van de manier waarop internationale kunstenaars en parfumeurs geuren in hun kunst verwerken en zo de grenzen van de ‘visuele’ kunst oprekken.

Universiteitsbibliotheek

Letteren

Overig

De tentoonstelling geeft een overzicht van de manier waarop internationale kunstenaars en parfumeurs geuren in hun kunst verwerken en zo de grenzen van de ‘visuele’ kunst oprekken.

Thema’s beslaan identiteit, geschiedenis (zoals de Slag bij Waterloo), het geheugen en ‘mapping’. Zo heeft Birthe Leemeijer de lucht van een typisch Nederlands polderlandschap gereconstrueerd: een geur die ooit tot ons vluchtige verleden zal gaan behoren en voor altijd verdwijnt. Gayil Nalls maakte het mogelijk om met een enkele inhalering de complete wereld op te snuiven met ‘World Sensorium’, en Sue Corke en Hagen Betzwieser creëerden zelfs de buitenaardse geur van de maan.

Verrassend genoeg is olfactieve kunst niet alleen een onderwerp voor hedendaagse kunstenaars. Al een eeuw geleden begeurden Surrealisten zoals Marcel Duchamp en Futuristen zoals F.T. Marinetti hun beelden, tentoonstellingsruimtes en poezievoordrachten en speelgoed.

Deze en andere verloren en zeldzame geuren zijn waar te nemen in de tentoonstellingsruimte van de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Deelnemende kunstenaars zijn onder andere:
Marcel Duchamp (FR)
F.T. Marinetti (IT)
Peter De Cupere (BE)
Job Koelewijn(NL)
Gayil Nalls (US)
Birthe Leemeijer (NL)
Hagen Betzwieser & Sue Corck (GE and UK)
Esther Brakenhoff (NL)

Een rondleiding en workshop met en over historische geuren vindt plaats op:
3 maart 2017: 17:30 – 18.45 - VOL
16 maart  2017: 17:30 – 18.45 - VOL
10 april  2017: 17.30 – 18.45 - VOL

Alle rondleidingen en workshops zijn inmiddels volgeboekt.

De tentoonstelling is te bezoeken tijdens openingstijden van het Hoofdgebouw van de VU. De expositieruimte bevindt zich in het hoofdgebouw op de eerste etage rondom de Aula. Houdt u er rekening mee dat hier ook andere activiteiten (promoties etc. ) kunnen plaatsvinden.

Dit project is een samenwerking tussen Caro Verbeek - onderzoeker faculteit Geesteswetenschappen Vrije Universiteit, Wende Wallert - Universiteitsbibliotheek Vrije Universiteit, CLUE+ en The Graduate School, International Flavours & Fragrances en NWO.