Recht van Spreken

Recht van Spreken

Vrije Universiteit Amsterdam

Symposium / Seminar

Het debat in Nederland rondom o.a. de vluchtelingencrisis, Brexit, klimaatverandering en terreuraanslagen in Europa raakt steeds meer gepolariseerd. In deze dynamiek groeit de kloof tussen ‘de elite’ en ‘de gewone man’ en tussen moslims en niet-moslims. Polarisatie van meningen en tussen groepen mensen krijgt meer kans door de sociale media. Waar vroeger wetenschappelijke kennis bijdroeg aan de nuance in het debat, lijkt wetenschap inmiddels ‘ook maar een mening’.

Onder leiding van Kysia Hekster (bekend van het NOS-journaal) gaan experts, professionals, studenten en het publiek met elkaar in debat om de achtergronden van polarisatie te begrijpen, en de rol van (sociale) media en de wetenschap hierin. Met dit symposium zoekt de VU antwoord op de vraag hoe we weer met elkaar in verbinding kunnen komen.

Met o.a.: Bas Heijne (Vrije Schrijver VU en columnist NRC), Renée Frissen (oprichter en directeur OpenEmbassy), Prof. Dr. Peter Kerkhof (directeur Amsterdams Centrum Social Media en hoogleraar Sociale Media), Prof. Dr. Gerard van der Steenhoven (hoofddirecteur KNMI, hoogleraar ICT), Prof. Dr. Jacquelien van Stekelenburg (hoogleraar Sociale Verandering & Conflict) en twee genomineerden van de StudenTalentprijs Maria Rast en Juliette Huygen.

Meer informatie over het programma vind je op vu.nl/rechtvanspreken