De veerkracht van vluchtelingen

14-11-2017

20:00-22:00

Jachtlaankerk, Jachtlaan 143, Apeldoorn

Halleh Ghorashi: De veerkracht van vluchtelingen

Halleh Ghorashi

VUvereniging

Overig

Lezing

Het opbouwen van een nieuw bestaan  als vluchteling in een ander land vergt veel maar biedt ook nieuwe kansen.
Halleh Ghorashi, VU-hoogleraar Diversiteit en Integratie, gaat in deze interactieve lezing in op de veerkracht van vluchtelingen. Ghorashi stelt dat uit onderzoek blijkt dat de kans  op een nieuw leven veel dromen bij vluchtelingen losmaakt. Veel asielzoekers vertellen dat ze na jaren van onderdrukking opnieuw durven te dromen. Het is als een veer die jarenlang ingedrukt is en dan losgelaten wordt. Als samenleving moeten we stimuleren dat deze vrijgekomen energie leidt tot veerkracht in plaats van tot frustratie.

Halleh GhorashiEenzijdige beeldvorming
Het is  essentieel, volgens Ghorashi, dat er mensen zijn die in de kwaliteiten en de ambities van vluchtelingen geloven en die hen stimuleren om in hun eigen dromen te blijven geloven - zelfs wanneer deze onbereikbaar lijken. Eenzijdige beelden als de zielige vluchteling of de vluchteling als profiteur of zelfs een potentieel gevaar voor de samenleving, zijn of te negatief of richten zich op  achterstand en op tekorten van vluchtelingen en niet hun kwaliteiten en mogelijke inbreng . Dit belemmert een volwaardig nieuwe start van vluchtelingen en leidt vervolgens tot frustratie bij de vluchteling. Daarom is het cruciaal te reflecteren op de condities die een voorspoedige integratie kunnen bevorderen.

Over Halleh Ghorashi
Halleh Ghorashi is hoogleraar diversiteit en integratie bij de Vrije Universiteit Amsterdam.
Zij is zelf jaren geleden als vluchteling in Nederland gekomen. Zij zegt daarover: ‘Vluchten biedt mensen in moeilijke omstandigheden de kans op een nieuw leven, een nieuwe geboorte. Dat heb ik zelf ervaren toen ik in 1988 als asielzoeker naar Nederland kwam. Door de politieke omwentelingen had ik in Iran alle mogelijkheden in het leven tot niets zien reduceren. De toekomst verloor inhoud en het heden betekende marginalisatie en onderdrukking. Mijn komst naar Nederland bracht mij een nieuwe kans in het leven. Een kans die vroeg om hard werken, maar daar zijn vluchtelingen juist erg goed in. Als je opnieuw mag leven, is er bijna niets dat je tegen kan houden” Lees meer.

Toegang en aanmelden
Toegang is gratis. Aanmelding verplicht via: verdieping.in.west@gmail.com

In samenwerking met 'Verdieping in West' (PKN Apeldoorn)