Barock Sommer

01-09-2019

15.15

Engelse Kerk, Amsterdam

Concert Barock Sommer

Vrije Universiteit Amsterdam

Overig

Overig

Engelse Kerk, Amsterdam
Zondag 1 september 2019, 15:15 uur

Toegang: € 12, € 9 stadspas/65+, € 6 student/CJP

Concert door Orkest Barock Sommer o.l.v. Simon Murphy

Programma:
Wolfgang Amadeus Mozart:      Vioolconcert in G nr. 3

Carl Philipp Emanuel Bach:       Sinfonia W 183/3

Friedrich Schwindl:                   Symfonie in D

Maria Antonia:                          Ouverture uit de opera “Talestri”

K. Ditters von Dittersdorf:         Ouverture Doktor und Apotheker 

Dirigent:                                  Simon Murphy

Soliste:                                    Aleksandra Kwiatkowska, viool

Het orkest Barock Sommer komt voort uit het VU-Kamerorkest en bestaat uit enthousiaste (amateur)musici die proberen de verworvenheden van de authentieke uitvoeringspraktijk tot leven te brengen. Tijdens de projecten spelen de hoornisten bijvoorbeeld op natuurhoorns en de strijkers met strijkstokken die passen bij de periode waarin de muziek is gecomponeerd. Het orkest speelt zeker niet alleen barokmuziek, maar ook (vroeg) klassieke werken van bekende en minder bekende componisten uit de achttiende en begin negentiende eeuw.

Simon Murphy is een specialist in de stijlbewuste uitvoering van muziek uit de 18e en het begin van de 19e eeuw. Hij heeft een reputatie opgebouwd met het inblazen van nieuw leven in het klassieke repertoire en met het terugbrengen van verloren meesterwerken naar het moderne concertpodium. Het orkest Barock Sommer staat twee projecten per jaar onder zijn stimulerende leiding.

Aleksandra Kwiatkowska is een Poolse violiste. Ze studeerde aan het Chopin Conservartorium in Warschau. Ze kwam naar Nederland om verder te studeren aan het Codarts Conservatorium Rotterdam. Momenteel studeert ze barokviool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Aleksandra won reeds diverse internationale prijzen voor vioolsolo en kamermuziek, zoals de 22ste Johannes Brahms Competitie (solo) en het International Academic Music Competition Chamber Music concours (pianokwintet). Als vioolsoliste en kamermusicus nam Aleksandra deel aan vele concerten en festivals in Europa, Indonesië en de VS. Als kamermusicus werkt ze samen met o.m. Opera2Day, New Dutch Academy, Airport Society en Baroque Orchestra of the Opera Academy in de Nationale Opera in Warschau.

Toelichting op het programma:
Tijdens dit concert kunt u heerlijk genieten van het beroemdste vioolconcert van Mozart; echt een pareltje om naar te luisteren! Gracieus en lieflijk, met een vleugje volksmuziek en ook met voortdurend onverwachte wendingen. Schuif naar het puntje van uw stoel of droom heerlijk weg; dit is Mozart op zijn best!

Daarnaast voeren we u mee op de gepassioneerde klanken van een paar korte werken van andere oude meesters. Zoals een virtuoze symfonie van Carl Philipp Emanuel Bach, de bekendste zoon van Johann Sebastian. Ook hij weet als geen ander de jazzy schwung te laten doorklinken die de muziek van zijn wereldberoemde vader kenmerkt. Naast Bach en Mozart laten wij u bij dit concert kennis maken met Friedrich Schwindl, Maria Antonia Walpurgis en Karl Ditters von Dittersdorf; zij zijn misschien minder bekende componisten maar hebben wel schitterende muziek geschreven die wij u niet willen onthouden.