EU-landbouwsubsidies kunnen efficiënter worden ingezet

26-05-2020

11.45

Online

Theory and Application of Dynamic Spatial Time Series Models

B.P.J. Andree

prof.dr. H.J. Scholten, dr. E. Koomen

School of Business and Economics

Economie

Promotie

Het Europese subsidiesysteem kan veel efficiënter worden ingericht. Dat blijkt uit het onderzoek van ruimtelijk econoom Bo Andrée. “Landbouw subsidies zorgen ervoor dat boeren gewassen groeien die niet optimaal zijn gezien de lokale bodemomstandigheden.”

Lokale omstandigheden
De bedragen voor landbouwsubsidies worden nu centraal in Europa bepaald en hierbij wordt geen rekening gehouden met lokale productieomstandigheden, zoals de grond of het klimaat. De subsidies zorgen er ook voor dat nieuwe gewassen die niet onder het subsidiebeleid vallen, zoals bio-energie gewassen, niet aantrekkelijk genoeg zijn om de planten.

Inefficiënte subsidies
Volgens Andrée kunnen de gewassen, zoals die voor bio-energie, in veel plaatsen al competitief gegroeid worden als de bestaande subsidies verlaagd worden, in plaats van door het introduceren van vergelijkbare bio-energie subsidies. “Door het beter inrichten van het subsidiesysteem kan het gemiddelde inkomen van boeren beter gesteund worden met een kleiner EU-budget. Dit is belangrijk omdat de EU al jaren bezig is het subsidiebeleid terug te schroeven.”

Andrée werkte twee jaar aan de ontwikkeling van een nieuwe statistische theorie voor zijn onderzoek en deed twee jaar lang onderzoek naar milieuproblematiek in ontwikkelingslanden voor de Wereldbank.


 Livestream: https://www.youtube.com/channel/UCnN8TaVYe83472ewz9CH9HA