Meten van asymmetrie in zonderlinge schoonheid

01-07-2020

09.45

Online

Measuring asymmetry in strange beauty

E. Govorkova

prof.dr. H.G. Raven, dr. P. Koppenburg

Faculteit der Bètawetenschappen

Exacte wetenschappen

Promotie

Een van de grootste wetenschappelijke puzzels is de dominantie van materie in het heelal. Kosmologische modellen voorspellen dat tijdens de Big Bang een gelijke hoeveelheid materie en antimaterie is gecreëerd. Maar het standaardmodel kan de dominantie van materie in het universum niet verklaren. Ekaterina Govorkova probeert in haar promotieonderzoek hier een verklaring voor te vinden en een licht te laten schijnen op het verschil in materie en antimaterie.

Spiegel
Daarbij heeft Govorkova in het bijzonder gekeken naar de CP-schendende fase Øs. Alles wat we om ons heen zien, bestaat namelijk uit verschillende soorten fundamentele deeltjes met verschillende massa’s en ladingen. Deze deeltjes gaan voortdurend interacties met elkaar aan. Onder de C-transformatie (charge, lading) converteert elk deeltje in een geassocieerd anti-deeltje dat dezelfde massa, maar tegenovergestelde lading heeft. Wanneer we in een speciale spiegel kijken die zowel de C- als P-transformatie toepast, zou de reflectie in deze spiegel er een beetje anders uitzien dan het origineel. Dit wordt CP-schending genoemd.

CERN
Govorkova heeft voor haar onderzoek gebruik gemaakt van gegevens van CERN, de organisatie in Zwitserland die onderzoek doet naar elementaire deeltjes. Hier ligt de krachtige deeltjesversneller Large Hadron Collider (LHC) onder de grond. De nieuwe analysetechnieken zijn ontwikkeld om een tot een ongekende meetprecisie te komen.


 Livestream: https://www.youtube.com/channel/UCnN8TaVYe83472ewz9CH9HA