Begeleiding belangrijk voor een gezonder aanbod in schoolkantines

11-11-2020

On the way to healthier school canteens

I.J. Evenhuis

prof.dr.ir. J.C. Seidell, dr. C.M. Renders, dr.ir. E.L. Vyth

Faculteit der Bètawetenschappen

Aard- en levenswetenschappen

Promotie

Het eten in schoolkantines wordt gezonder en het is ook makkelijker te vinden voor scholieren wanneer scholen hier beter in begeleid worden. Dit blijkt uit onderzoek van gezondheidswetenschapper Irma Evenhuis. Scholen spelen een belangrijke rol in het stimuleren van gezondere voedingskeuzes door jongeren.

Implementatie
In haar onderzoek ontwikkelde Irma Evenhuis een implementatieplan om scholen te ondersteunen bij het gezonder inrichten van de kantines. Ze gebruikte hiervoor de Richtlijnen Gezondere Kantines (RGK) die het Voedingcentrum heeft opgesteld. Om tot het beste implementatieplan te komen, werkte zij uitvoerig samen met kantinemedewerkers, schoolmanagement, cateraars en betrokkenen uit beleid en onderzoek. Vervolgens onderzocht zij op twintig scholen het effect van dit implementatieplan.

De resultaten van dit onderzoek laten zien dat de begeleiding daadwerkelijk voor meer kennis en motivatie zorgde bij de betrokkenen en dat de kantines qua aanbod en presentatie gezonder werden.

Gezonder aanbod
De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in het programma De Gezonde Schoolkantine van het Voedingscentrum. Hierdoor worden scholen nog beter begeleid in het gezonder maken van hun kantine. Het is nog niet gebleken of het aankoopgedrag van leerlingen ook is meegegaan met de veranderingen. Dit kan komen omdat er te weinig tijd zat tussen het vernieuwde aanbod en de metingen van het aankoopgedrag. Uit eerder onderzoek van de VU en Wageningen University & Research bleek al wel dat kinderen meer groente en volkoren en bruin brood eten en minder suikerhoudende dranken drinken als ze dit op school krijgen aangeboden.

Meer informatie over het proefschrift

Livestream: https://www.youtube.com/channel/UCnN8TaVYe83472ewz9CH9HA