Dies natalis 2017

Sustainable minds. Onze agenda voor verandering.

Tijdens de 137ste Dies Natalis op 20 oktober 2017 stond het VU profileringsthema Science for Sustainability centraal. De viering had als titel Sustainable minds. Onze agenda voor verandering. Bekijk hieronder vier korte themafilmpjes, bekijk het fotoverslag of kijk online de hele Dies Natalis terug.

Rector magnificus Vinod Subramaniam richtte zich in zijn openingsrede op de maatschappelijke betrokkenheid van de VU, en plaatste deze kernwaarde in de context van het Nederlandse ecosysteem.

Pieter van Beukering, universitair hoofddocent Environmental Economics, sprak de Diesrede uit. Hij schetste een strategische visie op duurzaamheid voor onderwijs en onderzoek waarin studenten, onderzoekers en docenten naar integrale antwoorden zoeken op vragen als: Wat kan de VU bijdragen aan oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken, en hoe kan de inrichting van ons onderwijs en onderzoek daarbij helpen?

Vrije Schrijver Bas Heijne ging in gesprek met Roos van Rijswijk, VU-alumnus en auteur van het boek Nog groener! Duurzaam door je studententijd en Lieke Marsman, auteur van Het tegenovergestelde van een mens. Zij bespraken de manier waarop het debat over duurzaamheid wordt gevoerd.

In zijn inspiratielezing sprak professor Robert Bringle, verbonden aan het Center for Service and Learning van Indiana University, over het belang van een structurele rol van Community Service Learning in het onderwijs.

Onderwijsprijzen
Rector magnificus Vinod Subramaniam reikte samen met juryvoorzitter Martijn Goosensen (voorzitter USR 2016-2017) de DocenTalentprijs uit aan Lidewij van Gils, universitair docent Latijnse taal- en letterkunde. Volgens de jury laat Lidewij van Gils zien hoe je studenten op simpele wijze mee kunt laten werken aan hun eigen onderwijs, en weet zij studenten niet alleen zichzelf en het vakgebied te binden, maar ook aan de universiteit.

De VU Innovatieprijs ging dit jaar naar het project ‘Online Summer Prep-Campus’ van universitair docent Econometrie Ines Lindner en haar collega’s van de School of Business and Economics. In dit project organiseren zij een online zomercursus voor aankomende bachelorstudenten zodat zij in september goed voorbereid met hun studie kunnen beginnen. Het sociale doel van dit project is om een inclusieve cultuur te creëren via social media, zodat studenten elkaar alvast leren kennen en zich zo snel mogelijk lid van de VU-gemeenschap voelen. Volgens juryvoorzitter en rector magnificus Vinod Subramaniam sluit het project goed aan bij de onderwijsvisie van de VU, is het zeer vernieuwend, breed toepasbaar en heeft het potentieel een grote opbrengst voor de VU en haar studenten.

Fotoverslag

Foto’s door Marieke Wijntjes

Cortège Foyer
Het cortège staat opgesteld in de Foyer