Opening Academisch Jaar 2017

Tijdens de Opening Academisch Jaar (OAJ) op de VU stond duurzaamheid centraal met als thema: ‘Dun ijs! Hoe kan wetenschap helpen?’

Poolonderzoeker en documentairemaker Bernice Notenboom sprak over de noodzaak van een duidelijk klimaatbeleid voor de toekomst. Zij vindt de wetenschap terughoudend, de dreiging van klimaatverandering wordt onderschat. Ze is van mening dat de echte passie om haarscherpe conclusies te trekken ontbreekt bij veel wetenschappers.

Volgens Vrije Schrijver Bas Heijne pak je klimaatverandering niet aan met bedachtzaam onderzoek en onbegrijpelijk jargon. Wetenschappers moeten draagvlak en betrokkenheid kweken bij nieuwe groepen mensen; ze moeten de maatschappij in met hun onderzoek.

Jaap Winter wil meer erkenning van onderzoek met groot maatschappelijk belang. Ook bij de verdeling van VU-middelen zou dat een grotere rol moeten spelen.

De Britse schrijver en religiewetenschapper Karen Armstrong ontving een eredoctoraat uit handen van hoogleraar Manuela Kalsky. Armstrong pleit voor compassie als gouden regel: ‘Never treat others as you would not wish to be treated yourself’.

Volgens masterstudent Eva de Jong is ‘kennis vergaren de leukste hobby die er bestaat’. Eva mocht de StudenTalentprijs in ontvangst nemen, onder meer voor haar persoonlijke drive en de wijze waarop zij onverschrokken de wereld tegemoet treedt. Als onderdeel van de prijs wordt Eva komend jaar gecoacht door VU-alumnus en paralympisch zeiler Rolf Schrama.

Bekijk hieronder het compilatiefilmpje en enkele foto’s of kijk de hele OAJ terug.

Cortège onder leiding van pedel tijdens de Opening Academisch Jaar 2017
Cortège onder leiding van Pedel.

Uitreiking eredoctoraat aan Karen Armstrong
Eredoctoraat voor Karen Armstrong.

Eva de Jong winnaar StudenTalentprijs 2017
Eva de Jong winnaar StudenTalentprijs.

Vrije Schrijver Bas Heijne
Vrije Schrijver Bas Heijne.

Fotocredits: Marieke Wijntjes