Abraham Kuyper Lezing met Annelies Verbeke

De taal van de wereld | 21 mei - 20:00 uur | Zuiderkerk

Taalliefhebbers aller landen verenigt u! De diversiteit van onze boekenkasten staat onder druk, waarschuwt de Vlaamse auteur Annelies Verbeke en dit jaar de Vrije Schrijver van de VU. 

Zij houdt dit jaar de Abraham Kuyper Lezing: 'De taal van de wereld’. 

In onze geglobaliseerde wereld drukt het Engels als dominante taal andere taalgebieden van de plank. Zelfs het Nederlands dreigt van onze universiteiten te verdwijnen. Onze Vrije Schrijver springt in de bres voor de meertalige wereld in de literatuur en de academie. 

Verbeke praat samen met gespreksleider Abdelkader Benali met Britse auteur Ann Morgan over de blinde vlekken van taalregio's waarvan nog nooit een literair werk vertaald werd naar het Engels. Met verder discussie, theater en muziek.  

Toegang: €15, (inclusief het nieuwe essay van Annelies Verbeke). VU-medewerkers €7,50; studenten en leden VUvereniging gratis.

Locatie: Zuiderkerk, Zuiderkerkhof 72, 1011 WB Amsterdam.

Aanmeldknop

Dit programma sluit aan bij het VU-thema ConnectedWorld dat dit jaar centraal staat.

19.30 uur: zaal open

20.00 uur: opening
Abdelkader Benali opent de zesde Abraham Kuyper Lezing.
Abraham Kuyper Lezing
Lezing door Vrije Schrijver Annelies Verbeke. 'De taal van de wereld'.
Muziek
Saartje Van Camp (Spinvis) en het internationale vrouwenkoor Mihira brengen samen kinderliedjes uit alle windstreken ten gehore.
Reactie op de lezing
Hoogleraar Engelse literatuur Diederik Oostdijk en De Friese Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja reageren op de lezing van Annelies Verbeke.
Theatervoorstelling 'Mei'Acteur Kenneth Herdigein brengt een stuk uit zijn voorstelling 'Mei', waarin hij zijn liefde voor het Sranan Tongo en de Nederlandse taal bezingt.
Gesprek met Ann MorganGesprek met de Britse auteur Ann Morgan over haar project 'A year of reading around the world'. Zij ontdekte blinde vlekken van taalregio's in de wereldliteratuur, waarvan nog nooit een werk werd vertaald naar het Engels.
De taal van de wereld
Rector magnificus Vrije Universiteit Vinod Subramaniam overhandigt het eerste exemplaar van het door Annelies Verbeke geschreven essay. Alle aanwezigen krijgen dit essay gratis mee naar huis.
22.00 uur: Borrel
Afsluiting van de Abraham Kuyper Lezing met een borrel

Annelies Verbeke  debuteerde in 2003 met haar roman Slaap! waarmee ze de Vlaamse debuutprijs, het Gouden Ezelsoor en de Vrouw en Kultuur Debuutprijs won. Van 2006 tot 2012 verscheen tweewekelijks een column van Verbeke op de achterpagina van NRC Handelsblad.  
Met haar roman Dertig dagen, die begin 2015 verscheen, won Verbeke de lezersprijs van NRC Handelsblad mee, net als de Opzij Literatuurprijs en de F. Bordewijkprijs. 
Haar liefde voor het korte verhaal maakte Verbeke tot een voorvechtster van het genre in de Nederlandstalige wereld. Dit collegejaar is Annelies Verbeke de Vrije Schrijver van de VU. Zij geeft aan de hand van colleges, columns en lezingen haar persoonlijke reflectie op het VU-thema 'Connected World'

Met de jaarlijkse Abraham Kuyper Lezing door de Vrije Schrijver eert de Vrije Universiteit Amsterdam haar eigenzinnige oprichter. De Abraham Kuyper Lezing wordt georganiseerd in samenwerking met VUvereniging, de Faculteit der Geesteswetenschappen, en VU University Press.