Abraham Kuyper Lezing door Bas Heijne

24 april 2018, 20.00 uur, Westerkerk Amsterdam

De jaarlijkse Abraham Kuyper Lezing wordt 24 april gehouden door Bas Heijne, schrijver, essayist, winnaar van de P.C. Hooftprijs 2017 en dit jaar Vrije Schrijver aan de VU.
Met medewerking van o.a. zangeres Wende. Presentator Lennart Booij.

Toegang: €10,00.
Studenten, medewerkers VU en leden VUvereniging gratis.

Er zijn geen kaarten meer beschikbaar, de lezing is uitverkocht.

Meer vrijheid, gelijkheid, broederschap? Was het maar zo simpel

Het nationalisme bloeit opnieuw overal. In Europa, Rusland, Turkije en de Verenigde Staten zijn onderwerpen als godsdienst, kleur, ras en nationaliteit weer terug in het debat. In plaats van een blauwdruk voor onze toekomst te ontwerpen, beloven steeds meer politici, ook in Nederland, een terugkeer naar een zuiver verleden. Bas Heijne vraagt zich af waarom de idealen waarmee hij opgroeide, het streven naar meer vrijheid, meer gelijkheid en broederschap, op basis van een gedeelde menselijkheid, aan kracht verliezen of zelfs grote weerzin oproepen? Is er sprake van een noodzakelijke correctie of een levensgevaarlijke ontsporing?
Bas Heijne spreekt over de mogelijkheden van een nieuwe Verlichting in een wereld waarin nieuwe (psychologische) kennis en technologie ons mensbeeld verandert.

Het programma

20.00
Opening door presenator Lennart Booij
20.05
Lezing door Vrije Schrijver Bas Heijne
20.35
Discussie o.l.v. Lennart Booij n.a.v. de lezing met Bas Heijne en twee gastsprekers:
Catherine de Vries
, hoogleraar Politiek aan de Universiteit van Essex en  VU-hoogleraar Political Behaviour in Europe. Over populisme en het ideaal van broederschap.
Wayne Modest, bijzonder hoogleraar Material Culture and Critical Heritage Studies aan de VU. Over identiteit en de keerzijdes van de Verlichting.
20.55
Gesproken columns door drie VU-studenten over thema’s in het werk van Bas Heijne.
Ruben Boyd, student Kunstmatige Intelligentie
Anne Rotteveel, student Philosophy, Bioethics and Health
Kiza Magendane, student Economie
21.05
Uitreiking eerste exemplaar boekje door rector Vinod Subramaniam aan Bas Heijne
21.15
Muziek van Wende Snijders, met nummers van haar nieuwe album MENS.
21.30
Einde

Nieuw publicatie Bas Heijne

Voor de VU schrijft Bas Heijne als Vrije Schrijver een publicatie over het thema van zijn lezing. Hij krijgt uit handen van Vinod Subramaniam, rector magnificus Vrije Universiteit Amsterdam, het eerst exemplaar uitgereikt. Alle aanwezigen van de Abraham Kuyper Lezing krijgen dit essay gratis mee naar huis.

Over Abraham Kuyper lezing

Met de jaarlijkse Abraham Kuyper Lezing door de Vrije Schrijver eert de Vrije Universiteit Amsterdam haar eigenzinnige stichter. De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met VUvereniging, Faculteit der Geesteswetenschappen en VU Uitgeverij.

Over Bas Heijne

In 2016 publiceerde Heijne zijn spraakmakende essay Onbehagen over de kwestie die hij ook in de lezing bespreekt. Vanaf 10 april wordt een vierdelige documentaire met dezelfde titel wekelijks bij VPRO/Human uitgezonden.

Eerdere lezingen

De eerste lezing werd verzorgd door schrijver P.F. Thomése waarin deze betoogde dat de werkelijkheid niet alleen uit feiten bestaat, maar ook wordt gevormd door de mogelijkheden.
De tweede lezing werd in april 2015 verzorgd door Joost de Vries met de titel Lof op de Leugen. Co-referenten waren Adriaan van Dis en Piek Vossen.
Niña Weijers verzorgde in april 2016 de derde lezing met de titel Hoe het licht binnenvalt. De taal van de literatuur. Co-referenten waren Maxim Februari en Bert Jan Lietaert Peerbolte.
De vierde lezing in 2017 werd verzorgd door Ernest van der Kwast over verleden, heden en toekomst van vluchtelingstudenten.