Abraham Kuyper Lezing met Annelies Verbeke

De taal van de wereld | 21 mei - 20:00 uur | Zuiderkerk

Taalliefhebbers aller landen verenigt u! De diversiteit van onze boekenkasten staat onder druk, waarschuwt de Vlaamse auteur Annelies Verbeke en dit jaar de Vrije Schrijver van de VU.

Zij hield dit jaar in de Zuiderkerk in Amsterdam de Abraham Kuyper Lezing: 'De taal van de wereld’.

In onze geglobaliseerde wereld drukt het Engels als dominante taal andere taalgebieden van de plank. Zelfs het Nederlands dreigt van onze universiteiten te verdwijnen. de VU Vrije Schrijver springt in de bres voor de meertalige wereld in de literatuur en de academie. Dit programma sloot aan bij het VU-thema ConnectedWorld dat dit jaar centraal staat.

Abdelkader Benali was gespreksleider

Schrijver Abdelkader Benali, zelf ooit de eerste Vrije Schrijver van de Vrije Universiteit Amsterdam, introduceerde als gespreksleider de Abraham Kuyper Lezing door Annelies Verbeke.

Annelies Verbeke in Zuiderkerk

Zij hield een vlammend betoog tegen de verengelsing van onze boekenkasten en voor de emancipatie van boeken uit andere taalgebieden.

Annelies lezing 2

Ook sprak zij de VU Amsterdam stevig aan op haar besluit om de bacheloropleiding 'Literatuur en samenleving: Nederlands' af te bouwen om financële redenen.

Diederik

VU-hoogleraar Engelse literatuur Diederik Oostdijk kon het eigenlijk niet oneens zijn met haar pleidooi voor een sterke positie van het Nederlands aan de Nederlandse universiteiten, maar verdedigde het besluit van de VU desondanks vanwege het gebrek aan geïnteresseerden voor de studie.

Tsead

Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja reageerde op de lezing van Annelies Verbeke in het Fries met het gedicht 'peaches and cream'.

Saartje met Mihira

Saartje Van Camp (Spinvis) en het internationale vrouwenkoor Mihira droegen bij aan de taaldiversiteit met kinderliedjes uit alle windstreken.

Kenneth

Acteur Kenneth Herdigein bracht een stuk uit zijn voorstelling 'Mei', waarin hij zijn liefde voor het Sranan Tongo en de Nederlandse taal bezingt.

Ann Morgan

Abdelkader Benali en Annelies Verbeke spraken met de Britse auteur Ann Morgan over haar project 'A year of reading the world'. Zij ontdekte blinde vlekken van taalregio's in de wereldliteratuur, waarvan nog nooit een werk werd vertaald naar het Engels.

Aankondiging nieuwe Vrije Schrijver

Rector magnificus van VU Amsterdam reikte aan Annelies Verbeke het eerste gedrukte exemplaar van het essay 'De taal van de wereld' uit, dat zij als afsluiting van haar jaar als VU Vrije Schrijver voor medewerkers en studenten van de VU Amsterdam schreef. Ook maakte hij de nieuwe Vrije Schrijver bekend: Arnon Grunberg neemt 1 juni die rol op zich.

Vrouwenkoor Mihira

De bijeenkomst werd afgesloten door Mihira.

Foto's: Peter Valckx/Marieke Wijntjes

19.30 uur: zaal open

20.00 uur: opening
Abdelkader Benali opent de zesde Abraham Kuyper Lezing.
Abraham Kuyper Lezing
Lezing door Vrije Schrijver Annelies Verbeke. 'De taal van de wereld'.
Muziek
Saartje Van Camp (Spinvis) en het internationale vrouwenkoor Mihira brengen samen kinderliedjes uit alle windstreken ten gehore.
Reactie op de lezing
Hoogleraar Engelse literatuur Diederik Oostdijk en De Friese Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja reageren op de lezing van Annelies Verbeke.
Theatervoorstelling 'Mei'Acteur Kenneth Herdigein brengt een stuk uit zijn voorstelling 'Mei', waarin hij zijn liefde voor het Sranan Tongo en de Nederlandse taal bezingt.
Gesprek met Ann MorganGesprek met de Britse auteur Ann Morgan over haar project 'A year of reading around the world'. Zij ontdekte blinde vlekken van taalregio's in de wereldliteratuur, waarvan nog nooit een werk werd vertaald naar het Engels.
De taal van de wereld
Rector magnificus Vrije Universiteit Vinod Subramaniam overhandigt het eerste exemplaar van het door Annelies Verbeke geschreven essay. Alle aanwezigen krijgen dit essay gratis mee naar huis.
22.00 uur: Borrel
Afsluiting van de Abraham Kuyper Lezing met een borrel

Annelies Verbeke  debuteerde in 2003 met haar roman Slaap! waarmee ze de Vlaamse debuutprijs, het Gouden Ezelsoor en de Vrouw en Kultuur Debuutprijs won. Van 2006 tot 2012 verscheen tweewekelijks een column van Verbeke op de achterpagina van NRC Handelsblad.
Met haar roman Dertig dagen, die begin 2015 verscheen, won Verbeke de lezersprijs van NRC Handelsblad mee, net als de Opzij Literatuurprijs en de F. Bordewijkprijs.
Haar liefde voor het korte verhaal maakte Verbeke tot een voorvechtster van het genre in de Nederlandstalige wereld. Dit collegejaar is Annelies Verbeke de Vrije Schrijver van de VU. Zij geeft aan de hand van colleges, columns en lezingen haar persoonlijke reflectie op het VU-thema 'Connected World'

Met de jaarlijkse Abraham Kuyper Lezing door de Vrije Schrijver eert de Vrije Universiteit Amsterdam haar eigenzinnige oprichter. De Abraham Kuyper Lezing wordt georganiseerd in samenwerking met VUvereniging, de Faculteit der Geesteswetenschappen, en VU University Press.