Dies Natalis 18 oktober 2019

Democrazy?

English

Ferme taal en fact free argumentatie zorgen voor nieuw engagement: het politieke debat bloeit in de sociale media. Eindelijk zijn we weer betrokken! Maar we betalen een prijs. Algoritmes sturen onze mening en wetenschappelijk onderzoek wordt bewust genegeerd. Een overvloed aan kleine partijen bedreigt de slagkracht van de politiek. En populisten geloven niet in het compromis of zijn voor hun groei meer gebaat bij de frustratie van de massa. Kan de wetenschap helpen de nuance in de democratie te redden?

Diesredenaar is Catherine de Vries, hoogleraar Politiek gedrag in Europa aan de VU. Tijdens de Diesviering 2019 staat het VU profileringsthema Government for Society centraal.

Programma

15.00 uur
Opening door rector Vinod Subramaniam

Dieslezing Catherine de Vries, hoogleraar Politiek gedrag in Europa
'The Rise of Challenger Parties and The Future of Democracy in Europe'

Optreden van Pep Rosenfeld van Boom Chicago

Rondetafelgesprek over fact free politics onder leiding van Yvonne Zonderop met onder meer onderzoekers Sanne Kruikemeier (UvA) en Antske Fokkens (VU) van de recent opgestarte Amsterdam Young Academy
16.30 uurBorrel

Catherine de Vries
Catherine de Vries
Pep Rosenfeld
Pep Rosenfeld
Sanne Kruikemeier
Sanne Kruikemeier
Antske Fokkens
Antske Fokkens

Wij nodigen hoogleraren van harte uit om deel uit te maken van het cortège. Graag uiterlijk 15 minuten voor aanvang van de bijeenkomst aanwezig zijn in de Foyer. Wij stellen het op prijs als u de toga van uw universiteit draagt.

De Dies Natalis 2019 vindt plaats in de Aula van het Hoofdgebouw.