Aandacht voor diversiteit en verandering in Zuid-Afrika en Nederland

Er vindt een transitie plaats in Zuid Afrika en Nederland. Gelijkwaardigheid, etniciteit en diversiteit zijn momenteel (weer) belangrijke thema’s in beide landen. Door de overeenkomsten en verschillen onder de aandacht te brengen tussen de landenkunnen de beide landen zien op welke manier we van elkaar kunnen leren. Er zijn verschillende ontwikkelingen in het onderwijs, die op verschillende manieren beïnvloed worden door cultuur. Hoe ziet de toekomst van de nieuwe generatie eruit? Deze actuele vragen werden beantwoord op het symposium aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Op 5 april 2017 organiseerde het Rijksmuseum in samenwerking met de VU een symposium over het transformatieproces in Zuid-Afrika én Nederland met vooraanstaande sprekers. Aanleiding voor dit symposium was de tentoonstelling “Good Hope?” van het Rijksmuseum waar zij terugkijkt op de rijke geschiedenis tussen Zuid-Afrika en Nederland. Het symposium aan de VU voegde hier een extra dimensie aan toe: door juist vooruit te kijken.

Tijdens het symposium stonden sprekers stil bij veranderingen die gaande zijn in het onderwijs en die worden vormgegeven via cultuur en literatuur. Zo sprak Mamokgheti Phakeng over het transformatieproces in het Zuid-Afrikaanse hoger onderwijs. Het huidige onderwijssysteem voldoet niet aan belangrijke punten als gelijkheid en toegankelijkheid en daarom is er een schreeuw om verandering – een complexe taak verwikkeld in allerlei machtsrelaties, historische structuren en financiële beperkingen.

Antjie Krog laat in al haar werken (o.a. De Waarheids- en Verzoeningscommissie in Zuid Afrika) zien hoe ander perspectief mogelijk is. Zij nam ons dan ook vanuit haar perspectief mee in wat literatuur en taal ons eigenlijk vertellen. Rector Magnificus Vinod Subramaniam reageerde op Phakeng’s boodschap: Without transformation, research excellence is unsustainable, hoe speelt de VU hier op in? Verder ging Adriaan van Dis in gesprek met Krog en kwam de nieuwe generatie zelf ook aan het woord in een forumdiscussie met onder meer de studenten Jessica de Abreu en Kiza Magendane.

Sprekers

• Mamokgethi Phakeng (Vice-Chancellor van Research & Internationalisation, University of Cape Town)
  • Antjie Krog (schrijfster, journalist en professor aan University of the Western Cape)
  • Adriaan van Dis (Nederlandse schrijver van o.a. Het beloofde land & In Afrika en Ik kom terug)