VU viert 140e verjaardag

Kuyperjaar

Abraham Kuyper (1837-1920) stichtte 140 jaar geleden de Vrije Universiteit Amsterdam. De universiteit viert dit lustrum tijdens het collegejaar 2020/2021 met tal van activiteiten, geïnspireerd door het gedachtegoed van Kuyper.

Kuyper was een sociaal ondernemer, voorvechter van diversiteit en strijder voor democratie. Het zijn dan ook deze drie thema’s die centraal staan tijdens de verschillende activiteiten die georganiseerd gaan worden. De manier waarop de schijnbaar onvermoeibare Kuyper in de politiek, in het onderwijs, in de kerk, in de wetenschap en in de pers nieuwe vorm gaf aan de samenleving, is nog altijd een bron van inspiratie. Niet alleen voor de VU, maar ook daarbuiten.

KUYPERWEEK
Extra feestelijk zijn de activiteiten in de eerste week van november. Zo vindt op 3 november de Kuypernacht plaats, waarbij de universiteit tot laat open is en er veel te beleven is op de campus. De week wordt afgesloten met de Dies Natalis waar een zeer bekende en belangrijke gastspreker een podium krijgt. De Dies Natalis is dit jaar verplaatst van 20 oktober naar vrijdag 6 november, om zo dichter bij de 100e sterfdag van Kuyper (op 8 november) zijn inspiratie in het nu te onderstrepen.

Meer informatie over de Kuyperweek en overige activiteiten in het lustrumjaar – zoals de jaarlijkse Opening Academisch Jaar – vind je binnenkort op deze pagina terug.