Martin Luther King Jr. lezing 2015

Lodewijk Asscher: Het ware gezicht

Gespreksleiding: Gijs Wanders
In samenwerking met: Stichting Martin Luther King Lezing

Het ware gezicht
We zien pas het ware gezicht van de anders als we bij onszelf te rade gaan of we verborgen vooroordelen hebben over die ander. Dit vergt een kritische blik naar binnen en een onbevooroordeelde blik naar buiten. Dit wordt ook wel onbewust en onderhuids racisme genoemd. Nederland is daarmee niet racistisch, maar als we niet kritisch naar onszelf kijken blijft er wel onderhuis racisme in Nederland.

Over de erfenis van Martin Luther King Jr. zegt Asscher: “Toen mijn vader 18 was en mocht stemmen, mochten grote groepen mensen dat in Amerika niet. En toen ik zelf 18 was en voor het eerst mocht stemmen, mocht de meerderheid van de Zuid-Afrikaanse bevolking dat niet. Nu heeft iedereen in Amerika en Zuid-Afrika stemrecht, door de onvermoeibare inzet van mensen als Martin Luther King Jr. Maar gelijke rechten betekenen nog niet gelijke kansen – helaas. Dat wist hij ook. Het is aan ons om zijn werk voort te zetten. De ongelijkheid te zien, te erkennen en altijd hoop te hebben in gelijkheid. Om, zoals hij zei, zowel een realist te zijn als een idealist.”

Met bijdragen van: Khalid Kasem (advocaat), Kathleen Ferrier (voorzitter Stichting MLK Lezing), Jaap Winter (voorzitter CvB VU) en Moon Manik (student).

Hr_MH_Asscher