Martin Luther King Wedstrijd en Lezing

Martin Luther King Lezing 2018

"I have a dream… that my four children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin, but by the content of their character."

Wie kent deze woorden niet van de Martin Luther King Jr., de geweldloze strijder voor gelijkheid en rechtvaardigheid. Elk jaar vindt de Martin Luther King Lezing plaats  rondom zijn sterfdag op 4 april. Op uitnodiging van de Vrije Universiteit Amsterdam, Stichting Martin Luther King, VUvereniging en Justice&Peace reflecteren sprekers op onze samenleving. Wat zijn de tegenstellingen en wat verbindt en inspireert ons? Is de droom van King bereikt? Wat kunnen en willen we doen om een rechtvaardiger en vreedzamere samenleving te bereiken?

Binnenkort wordt op deze website bekend gemaakt wie de spreker in 2018 zal zijn. De afgelopen jaren waren o.a. Jesse Jackson, James Kennedy, Mpho Tutu, Mary King en Nasrdin Dchar te gast. Bekijk de terugblikken.

VU Martin Luther King Wedstrijd

Bouw ook een #respectzoneButton Stuur hier je respectzone in
Wordt er in jouw omgeving gepest of gediscrimineerd? En vind je dit echt niet kunnen?
Bedenk en presenteer dan een plan voor het creëren van een respectzone en win een stedentrip. Een respectzone is een plek waar iedereen zich veilig en gewaardeerd voelt. Waar je wordt geaccepteerd zoals je bent. En waarin lastige onderwerpen altijd besproken kunnen worden. Dat kan de klas zijn, maar ook de school, de bus, het sportveld, je eigen buurt of zelfs de hele gemeente. Scholieren en studenten tussen de 14 en 20 jaar nodigen wij van harte uit mee te doen.

Hoe doe je mee?
Bedenk een plan en presenteer dit met een filmpje, een uitgeschreven toespraak of een presentatieposter en stuur deze voor 1 maart 2018 in via dit formulier.
Bekijk hieronder meer informatie over de jury en wat je kunt insturen. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Martin Luther King Lezing in april 2018. Meer informatie op Facebook, Instagram en Twitter.

De respectzone van Martin Luther King
In 1955 weigerde Rosa Parks op te staan voor een blanke man in de bus en kreeg gevangenisstraf. Martin Luther King riep daarop een boycot van de bus en mensen gingen lopen en fietsen totdat de busmaatschappij bijna failliet ging. Binnen drie weken was elke reiziger gelijkwaardig. King creëerde de eerste respectzone.

Voor een betere wereld
De Vrije Universiteit Amsterdam wil in haar onderzoek en onderwijs bijdragen aan een betere wereld. Samen met Stichting Martin Luther King Lezing, VUvereniging, Pre-University College, Respect Education Foundation en Justice&Peace wil zij met de VU Martin Luther King Wedstrijd en Lezing bijdragen aan een inclusieve organisatie en maatschappij waarin mensen zich thuis voelen en zich vrij voelen hun unieke perspectieven te delen.

Wat kun je insturen?

Er zijn een paar richtlijnen: De video is het liefst 2-3 minuten maar iets langer of korter mag ook.
De uitgeschreven toespraak is bij voorkeur rond de 800-1000 woorden. De presentatieposter het liefst op A3 formaat.
De jury beoordeelt je inzending op uitwerking van het thema, originaliteit, overtuigingskracht,
leiderschap en samenwerking, afwerking en verzorging en link met ideeën en uitspraken van King.

Bekijk hier de tips van Hella van der Wijst, jurylid en journalist.

Handout Button

De jury

Dave Ensberg

Dave Ensberg-Kleijkers (juryvoorzitter)
Onderwijsbestuurder en lid van de raad van advies van de Stichting Martin Luther King Lezing.

'Het gedachtegoed van dr. Martin Luther King is tijdloos en inspireert me dagelijks in al mijn werkzaamheden binnen en buiten het onderwijs. Het is enorm belangrijk dat de volgende generatie burgers zijn idee van sociale rechtvaardigheid blijven vertalen naar de moderne tijd en concreet en toepasbaar kunnen maken voor hun eigen leefwereld. Ik hoop dan ook op vele inspirerende inzendingen voor de VU Martin Luther King Wedstrijd!'

Hella van der Wijst

Programmamaker en presentator bij de EO en bestuurslid de Stichting Martin Luther King Lezing.

'Ik ben lid van het bestuur van de MLK-Lezing en hoop dat anderen, net als mijzelf, anno 2018 geraakt blijven door de nalatenschap van Martin Luther King.

Marjolein Albers

Directeur van de Respect Education Foundation.

'Fantastisch om te zien hoe jongeren in deze wedstrijd geïnspireerd worden door 'I have a dream’ en aan de slag gaan met Ghandi’s ‘be the change you want to see.'