English

VU Nieuwjaarsgala 2021
Donderdag 28 januari
16:00 – 17:00 uur

Tijdens het Nieuwjaarsgala rolt de VU de rode loper uit voor de opmerkelijkste docenten, studenten, onderwijsvernieuwers, afstudeerders, ondernemers en medewerkers. Tijdens de online muzikale interactieve spelshow maken we kennis met de genomineerden, juichen we de winnaars toe en worden we ondertussen getest op onze kennis, kunde en kledingstijl in de grote Nieuwjaarsgala quiz. 

Vanwege de coronamaatregelen wordt het gala online georganiseerd. Op donderdag 28 januari 2021 van 16.00 tot 17.00 uur zijn studenten, medewerkers en andere genodigden welkom op ons online Nieuwjaarsgala en heffen we gezamenlijk het glas op elkaars prestaties en de toekomst. De presentatie van het Nieuwjaarsgala is in handen van schrijver Ernest van der Kwast en acteurs Bart Sietsema en Emma van Muiswinkel. Zo wordt de tweede helft van het Kuyperjaar op enerverende en feestelijke wijze ingeluid.

Winst voor de gasten
En ook het publiek kan prijzen winnen! Met de Nieuwjaarsgala-quiz, waar deelnemers worden getest op hun kennis, is naast eeuwige roem ook het vermaarde De Slimste Mens-spel in de wacht te slepen. De quiz wordt samengesteld door de genomineerden, die allemaal één vraag mogen inbrengen over hun vakgebied. Verwacht dus een breed scala aan onderwerpen!

Voor de fashionista’s onder ons is er een publieksverkiezing voor de mooiste gala uitdossing. De twee winnaars ontvangen een fashioncheque. Om in aanmerking te komen voor deze competitie dien je uiterlijk 21 januari een opname van jezelf in je mooiste gala-uitdossing op te sturen naar [email protected]. Laat jezelf met de mobiel in verticale stand filmen, terwijl je een rondje draait voor de camera. De vijf mooiste inzendingen worden tijdens het programma getoond aan het publiek, waarna er wordt gestemd. Ook de genomineerden mogen meedoen aan de kledingwedstrijd.

De voertaal van het gala is Nederlands. Tijdens de livestream wordt simultaanvertaling aangeboden en de video’s bevatten ondertiteling.

Meld je aan. Dan ontvang je een dag van tevoren een interactieve ZOOM link naar het online Nieuwjaarsgala.

Meld je aan

De Van der Duijn Schouten Onderwijsprijs is een onderscheiding voor een bijzondere docent die al minstens tien jaar aan de VU werkt en sterk bijdraagt aan onderwijsverbetering. De winnaar krijgt een prijs van €7.000,-.

De genomineerden

Marleen de Moor

Marleen de Moor
Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen  

Alleen al uit de hoge scores bij de evaluaties van haar onderwijs blijkt dat Marleen een goede en bevlogen docent is. Haar aandacht voor onderwijs gaat echter verder dan de eigen cursussen. Marleen coördineert de volledige methodelijn voor psychologie en pedagogiek en was nauw betrokken bij de opzet van een methode-helpdesk. Marleen ziet het delen van onderwijservaringen als de beste wijze om tot beter onderwijs te komen. Hierbij zoekt ze steeds naar de beste manieren om studenten te stimuleren om zelf actief met de stof aan de gang te gaan. 

Frank Kamsteeg

Frans Kamsteeg
Faculteit der Sociale Wetenschappen  

Frans is een echte onderwijs-duizendpoot. Hij staat bekend als vernieuwende docent, opleidingsdirecteur en actief lid van de examencommissie. Hij heeft een actieve rol gespeeld in de internationalisering van het onderwijs en daarmee de diversificatie van de studentenpopulatie. Tijdens de coronarestricties zag Frans in plaats van obstakels juist kansen om zijn ideeën over pedagogiek toe te passen door, naast de theoretische lessen, coronaproof praktijklessen te organiseren. De VU kernwaarden ‘open, persoonlijk en verantwoordelijk’ zijn Frans op het lijf geschreven: open naar studenten, naar vernieuwing en experiment en naar de wereld buiten de VU. 

Remco Zwinkels

Remco Zwinkels
School of Business and Economics  

Remco’s onderwijsevaluaties waren altijd al uitstekend maar overstegen tijdens de coronacrisis alle verwachtingen. Zijn kwaliteiten worden ook breed erkend buiten de VU. Hij werd genomineerd voor de Erasmus School of Economics Best Teacher Award in 2010 en 2011. Daarnaast is hij een graag geziene docent voor masterclasses en in-house colleges bij gerenommeerde financiële instituten. Met deze verbinding met de praktijk heeft Remco ook nieuwe initiatieven in het onderwijs gebracht, zoals een samenwerking met Deloitte. Ook is hij betrokken bij projecten in Bhutan en Indonesië samen met het Centre for International Cooperation.

Jacqueline Luijlwijk

Jacqueline van Muijlwijk-Koezen
Faculteit der Bètawetenschappen   

Jacqueline wordt al meer dan vijftien jaar gevraagd voor lezingen en workshops, zowel nationaal als internationaal. Tijdens deze bijeenkomsten staat haar kennis, ervaring en visie op het gebied van onderwijsvernieuwing centraal. Het gaat veelal over innovaties op het gebied van active learning. Over een aantal van deze onderwerpen zijn ook publicaties verschenen. In het onderwijs dat Jacqueline ontwikkelt staat centraal dat studenten op alle niveaus worden uitgedaagd om te leren onderzoeken en het beste uit zichzelf te halen. Voorbeelden hiervan zijn het Innovatieproject geneesmiddelen en de PhD-cursus over wetenschappelijke integriteit. 

De StudenTalentprijs gaat jaarlijks naar een student die niet alleen goede cijfers haalt, maar die ook het begrip academische vorming op een grensverleggende manier in praktijk weet te brengen. De winnaar ontvangt €4.000,-. 

De genomineerden

Jardo Stammeshaus

Jardo Stammeshaus
Masterstudent Science, Business & Innovation en Natuurkunde 

Jardo heeft een sportschool opgezet met onder andere een speciale groep voor vrouwen gericht op zelfverdediging en zelfvertrouwen. Samen met een docent is hij gestart met een lesprogramma voor middelbare scholen over voeding en beweging. Bij Partners for Innovation, een consultancy bedrijf op het gebied van duurzame innovatie en een circulaire toekomst, adviseerde hij over het verduurzamen van de baksteenindustrie in Zuid-Afrika. Jardo wordt omschreven als positief, sportief en geëngageerd. Een van de prioriteiten van Jardo is om andere mensen mee te nemen in zijn actieve houding. 

Yasmine Atef

Yasmine Atef
Masterstudent Geneeskunde 

Yasmine is op zowel wetenschappelijk als op maatschappelijk vlak buitengewoon actief geweest,  variërend van de begeleiding van een vluchtelinge-studente, een debat organiseren over taboes, tot het oprichten van een stichting om kinderen op basisscholen uit te dagen met medische lessen. Daarnaast heeft Yasmine zich ingezet voor het onderwijs aan de VU in de facultaire studentenraad. Ook op wetenschappelijk vlak was Yasmine tijdens haar studie actief; ze heeft buiten het curriculum deel genomen aan diverse wetenschappelijke onderzoeken. Dat heeft geresulteerd in één internationale wetenschappelijk publicatie, en twee zijn er nog in de maak.

Christiaan Griffejoen

Christiaan Griffejoen
Bachelorstudent International Business Administration 

Christiaan heeft zijn ervaringen in de top van de zeilsport gekoppeld aan vak-inhoud zoals organisatietheorie. Daarnaast levert hij ook een bijzondere bijdrage aan het A Broader Mind programma van de VU door een innovatief project rondom mentale gezondheid te creëren. Verder heeft Christiaans hart voor de natuur speciale interesse voor het thema duurzaamheid aangewakkerd. Nu bestudeert hij het onderwerp in zijn minor. Over een half jaar zal hij er actief  een bijdrage aan gaan leveren op de Noorse wateren: de ultieme combinatie van zijn zeilervaring, zijn studie-ervaring én zijn VU-ervaring.

De DocenTalentprijs is een prijs voor de beste jonge docent. Kanshebbers worden per faculteit door studenten voorgedragen. De genomineerden maken kans op de prijs van €4.000,- ter besteding aan VU-onderwijs.

De genomineerden

Ella Hafermalz

Ella Hafermalz
School of Business and Economics, Knowledge, Information and Innovation
 

Ella is een zeer benaderbare docent, die haar studenten aanmoedigt ook vragen te stellen buiten college-uren. Ze is in staat om op een prettige manier aan te sporen tot kritisch nadenken. Ook streeft ze innovaties na in haar leermethodes. Tijdens de lockdown kwam Ella’s expertise in onderwijs op afstand tot zijn recht. Ze blonk uit in het gemak en de humor waarmee ze omging met de plotselinge verandering en voegde persoonlijke touches toe, bijvoorbeeld door haar studenten rond te leiden door haar persoonlijke dierentuin.

Johan Lievens

Johan Lievens
Faculteit der Rechtsgeleerheid, Staats en Bestuursrecht
 

Johan is een extreem gemotiveerde docent die altijd op zoek is naar interactie en actualiteit. Hij bezit bijzondere kwaliteiten met betrekking tot het toespreken van zowel grote als kleine groepen omdat hij iedere keer op een verrassende manier de aandacht van de studenten weet te behouden. Studenten stellen dat Johan het taaie vak staatsrecht interessant en dynamisch kan maken, mede door gebruik te maken van interactieve presentaties en fysieke opdrachten binnen de faculteit.

Siri Noordermeer

Siri Noordermeer
Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen, sectie Klinische Neuropsychologie

In haar evaluatie wordt Siri door haar studenten omschreven als gepassioneerd, deskundig en betrokken. Ze is altijd bereid om extra tijd en moeite te investeren om er voor te zorgen dat iedereen haar colleges begrijpt door middel van proeftoetsen, opfriscolleges en Q&A sessies die ook tijdens de lockdown worden voortgezet via Zoom. Buiten de colleges is ze ook uitstekend benaderbaar. Ze reageert vrijwel meteen op vragen per e-mail. Dit combineert ze met een positieve instelling en een goed gevoel voor humor.


Duizenden studenten zwoegen jaarlijks op evenveel scripties. Wie schreven de beste? Er is een prijs voor zowel een Bachelor- als Masterscriptie. De winnaars voor beide categorieën worden gekozen door emeritus-hoogleraren. De winnaars ontvangen elk €2.000,-. 

Bachelor scriptieprijs

Barend Spanjers

Barend Spanjers

A Framework for Fair Regression in Machine Learning and Econometrics

Daniëlle Graman

Daniëlle Graman

Health and Political Trust: How the global pandemic of COVID-19 has influenced levels of political trust in the Netherlands

Nadere informatie volgt binnenkort.

RobinWeiller

Robin Weiller

Sequence-To-Sequence Neural Networks Successfully Identify Artifacts In EEG Data


Master scriptieprijs

Gaia Rietveld

Gaia Rietveld

When innocence and violence collide - Exploring the lives of children born of conflict-related sexual violence among the Rohingya community

Marte Siebinga

Marte Siebinga

Forecasting forage scarcity for index-based livestock insurance in Northern Kenya

Leonardo Nunes

Leonardo Nunes

Parking policy: Evidence from Amsterdam

De VU kan niet zonder de inzet van ondersteuners, die allen vanuit hun eigen expertise de universiteit draaiende houden. Twee  hele bijzondere ondersteuners worden door schrijver Ernest van der Kwast in het zonnetje gezet tijdens het Nieuwjaarsgala. 

Tijdens het gala worden de genomineerden bekend gemaakt voor de Kuyper Challenge, een wedstrijd voor het beste ondernemersplan van VU-studenten, -promovendi of -alumni. De drie genomineerden gaan na het gala met elkaar de strijd aan voor de Kuyper Award, die tijdens de Kuypernacht in juni wordt uitgereikt.

Ernest van der Kwast

Ernest van der Kwast werd geboren in Bombay, India. Hij brak door met zijn autobiografische roman Mama Tandoori, die in Nederland en Italië een bestseller werd. In 2015 verscheen de roman De ijsmakers, waarmee hij de Dioraphte Literatour Prijs won en in 2016 Het wonder dat niet omvalt. In 2016/’17 was hij Vrije Schrijver van de VU.

Photo: Stephan Vanfleteren

Emma van MuiswinkelEmma van Muiswinkel is actrice. Zij is ze te zien geweest in voorstellingen als Bär en Onze Kersentuin. Ook stond ze in voorstellingen geproduceerd door de Haarlemse Schouwburg, zoals Hemels Haarlem en Kenau.
Bart SietsemaBart Sietsema is acteur. Hij speelde in muziektheatervoorstellingen Orfeo en Illias. Ook was hij te zien in de serie Hollands Hoop. Naast acteren schrijft Bart ook muziek voor voorstellingen bij verschillende theatergezelschappen.

Het Kuyperjaar

Het Nieuwjaarsgala is onderdeel van het feestelijke Kuyperjaar, waarin de VU haar 140ste verjaardag viert met verschillende activiteiten en met thema’s die de VU en Abraham Kuyper kenmerken: democratie, diversiteit en sociaal ondernemerschap. Je bent van harte uitgenodigd deel te nemen aan de verdere lustrumactiviteiten in het academisch jaar 2020-2021, die je kunt volgen op vu.nl/kuyperjaar.