OPENING ACADEMISCH JAAR 2020

Start Kuyperjaar

31 augustus 2020, 16.00-17.00 uur, online

English

Voor het eerst starten we op de Vrije Universiteit Amsterdam het academische jaar online. Een extra bijzonder jaar, want behalve dat de VU haar 28ste lustrum viert, bestaat ze 140 jaar. De Opening Academisch Jaar (OAJ) vormt de aftrap van het feestelijke Kuyperjaar, waarin de VU verschillende evenementen organiseert geïnspireerd op haar stichter Abraham Kuyper - wiens initiatieven nog altijd inspirerend kunnen zijn voor meer democratie, meer diversiteit en meer sociaal ondernemen. Tijdens deze OAJ staat sociaal ondernemen centraal.

Sociaal ondernemen op de VU
In het jaar dat de VU 140 kaarsjes uitblaast, sloeg het coronavirus toe. Terwijl veel ondernemers deze klap te boven proberen te komen, ontpoppen tegelijkertijd veel mensen zich als sociaal ondernemer. Met initiatieven om elkaar te helpen en waarbij de maatschappelijke opbrengsten minstens zo belangrijk zijn als de financiële.

Ook binnen de VU-gemeenschap bruist het als het economisch tegenzit van innovatieve ideeën die een ondernemende aanpak verdienen. Deze ondernemende aanpak van ideeën gaat een belangrijk verschil maken. De VU wil meer dan ooit een broedplaats zijn voor start-ups. Waar ooit haar stichter Kuyper met crowdfunding de onderneming VU begon, is met ondernemende studenten, medewerkers en alumni nog veel meer mogelijk!

Findest_Darine el Houfi
VU-alumni Vincent Franken (28) en Roel Boekel (27), oprichters van Findest en Darine el Houfi, directeur Stichting Leren voor de Toekomst

Op 31 augustus laten wij je graag inspirerende voorbeelden zien van ondernemende wereldverbeteraars. Van een zoekmachine die door middel van kunstmatige intelligentie razendsnel technologieën vindt die bedrijven een oplossingen bieden voor problemen tot een huiswerkinstituut voor scholieren die het thuis niet breed hebben. Samen met gastsprekers managementgoeroe Ben Tiggelaar en topvrouw Marry de Gaay Fortman bespreekt VU-voorzitter Mirjam van Praag het uitstekende ondernemerschap van deze initiatieven. Ook lanceren we de Kuyper Challenge. De beste ideeën van studenten en pas afgestudeerden voor start-ups krijgen coaching en financiële steun in het komende collegejaar.

Na afloop van de OAJ gaan onze gasten in discussie met studenten over ondernemerschap. Praat je met ons mee? Je kunt je vragen en opmerkingen indienen via sociale media. We hopen je 31 augustus online te zien. Meer informatie over de online kanalen volgt nog op deze pagina.

Marry de Gaay Fortman
Als voormalig voorzitter van de Stichting Topvrouwen zet Marry de Gaay Fortman zich in voor de doorstroom van vrouwen naar topposities. Zelf begeeft Marry zich al in de top van het bedrijfsleven. Als advocaat-partner bij Houthoff en commissaris bij De Nederlandsche Bank en KLM en in diverse toezichthouderfuncties. In 2018 werd Marry door opinieblad OPZIJ verkozen tot meest invloedrijke vrouw in het bedrijfsleven.
Tiggelaar, Ben

Bestsellerauteur en gedragswetenschapper Ben Tiggelaar geeft in zijn boeken en lezingen inzicht en inspiratie op het gebied van leiderschap en verandering. Ben promoveerde aan de VU op een studie naar gedragsverandering in organisaties, is ‘visiting professor’ aan de IE Business School in Madrid en gaf gastcolleges aan verschillende universiteiten. Hij is een van de meest gevraagde Nederlandse sprekers in binnen- en buitenland. In NRC Handelsblad kom je hem wekelijks tegen met zijn column over werk en management.

Foto: Elisabeth Ismail

Praag, Mirjam van
Mirjam van Praag is sinds 1 maart 2018 voorzitter van het College van Bestuur van de VU. Zij is samen met de rector en de vicevoorzitter verantwoordelijk voor het dagelijkse bestuur van de universiteit. In haar wetenschappelijk onderzoek richt Mirjam zich op de economische rol en betekenis van ondernemerschap. Een van haar verdiensten is de oprichting van het Amsterdam Centre for Entrepeneurship, dat ondersteuning biedt aan ‘startups’ en ‘scale-ups’.

Kuyperjaar
De Opening Academisch Jaar vormt de aftrap van het feestelijke Kuyperjaar, waarin de VU haar 140ste verjaardag viert met verschillende activiteiten en met thema’s die de VU en Abraham Kuyper kenmerken: democratie, diversiteit en sociaal ondernemerschap. U bent ook van harte uitgenodigd deel te nemen aan de verdere lustrumactiviteiten in het academisch jaar 2020-2021, die u kunt volgen op vu.nl/kuyperjaar.