Symposium Recht van spreken - 29 november

Op weg naar nieuwe connecties

Het debat in Nederland rondom o.a. de vluchtelingencrisis, Brexit, klimaatverandering en terreuraanslagen in Europa raakt steeds meer gepolariseerd. In deze dynamiek groeit de kloof tussen ‘de elite’ en ‘de gewone man’ en tussen moslims en niet-moslims. Polarisatie van meningen en tussen groepen mensen krijgt meer kans door de sociale media.

Onder leiding van Nicole le Fever (bekend van het NOS-journaal) gingen experts met elkaar en met het publiek in debat om de achtergronden van polarisatie en de rol van (sociale) media te begrijpen. Met dit symposium zoekt de VU antwoord op de vraag hoe we weer met elkaar in verbinding kunnen komen, en welke positieve rol de sociale media en de wetenschap daarin kunnen spelen.

Sprekers: Bas Heijne (Vrije Schrijver VU en columnist NRC), Renée Frissen (oprichter en directeur OpenEmbassy), Prof. Dr. Peter Kerkhof (directeur Amsterdams Centrum Social Media en hoogleraar Sociale Media), Prof. Dr. Gerard van der Steenhoven (hoofddirecteur KNMI, hoogleraar ICT), Prof. Dr. Jacquelien van Stekelenburg (hoogleraar Sociale Verandering & Conflict) en Ronald Zwarter (Politiechef Noord-Nederland), Paul Abels (adviseur Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, hoogleraar Governance of Intelligence and Security Services) en twee genomineerden van de StudenTalentprijs Maria Rast en Juliette Huygen.

Bekijk een overzicht van de sprekers.

12.30-13.00 uurLunch (locatie: receptieruimte Campuszijde
13.00-13.10 uurOpening symposium door Nicole le Fever, dagvoorzitter
13.10-14.00 uurOntstaan van polarisatie
Wat is de achtergrond van de polarisatie tussen moslims en niet-moslims, tussen ‘de elite’ en ‘de gewone man’ rond maatschappelijke verschijnselen zoals de vluchtelingencrisis, Brexit, klimaatverandering en terreuraanslagen in Europa? Welke rol spelen de sociale media daarbij?
- Jacquelien van Stekelenburg, hoogleraar Sociale Verandering & Conflict, VU
- Bas Heijne, Vrije Schrijver VU, columnist NRC
- StudenTalent Juliette Huygen
14.00-14.30 uurThee- en koffiepauze
14.30-15.20 uurHoe gaan organisaties om met polarisatie?
Welke methoden zijn er om de (online) media in te zetten om polarisatie tegen te gaan en nuance te krijgen in het debat?
- Renée Frissen, oprichter en directeur Open Embassy
- Gerard van der Steenhoven,hoofddirecteur KNMI, hoogleraar ICT
- Peter Kerkhof, directeur Amsterdams Centrum Social Media en hoogleraar Sociale Media VU
- StudenTalent Maria Rast
15.20-15.30 uurIntermezzo
15.30-16.20 uurHoe gaan leiders om met polarisatie?
Wat kunnen leiders doen wanneer zij geconfronteerd worden met maatschappelijke uitdagingen en incidenten om polarisatie tegen te gaan? Op welke manier benutten zij zelf proactief de mogelijkheden van (online) media en hoe reageren zij op polariserende uitlatingen in de media?
- Ronald Zwarter, politiechef Noord-Nederland bij de Nationale Politie
- Paul Abels, hoogleraar Governance of Intelligence and Security Services, LU
16.20-16.40 uurSlotwoord Nicole le Fever met afsluiting door artiest Guillano Herdigein
16.40-17.30 uurReceptie (locatie: receptieruimte Campuszijde)