Essaywedstrijd: het belang van ongelijk hebben

De belangrijkste academische vraag die je kunt opdoen aan de universiteit is de vraag ‘Waarom heb ik ongelijk?’ Over gelijk en ongelijk, waarheid en onwaarheid, gaat de essayprijsvraag voor studenten. Schrijf een onderzoekend, literair essay over de waarheidsclaim op je vakgebied.

In het Kuyperjaar, waarin de VU Amsterdam haar 140e verjaardag viert, schrijven de VU en de VUvereniging een essaywedstrijd uit rond een thema dat is aangedragen door Maxim Februari, de Vrije Schrijver van VU. Studenten uit het hele land zijn uitgenodigd om een literair essay over het belang van ongelijk hebben te schrijven en op te sturen. Bekijk het filmpje waarin Maxim Februari de opdracht van de essaywedstrijd toelicht. (Voor ondertiteling: Klik op 'Instellingen' en kies de taal ).Als je denkt dat je dit niet kan, geef jezelf ongelijk en doe mee!

  • De eerste prijs is € 1000,-
  • De tweede prijs is € 750,-
  • De derde prijs is € 500,-

De jury bestaat uit Maxim Februari, Diederik Oostdijk, hoogleraar Engelse literatuur, en Jacqueline Bel, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Abraham Kuyper Lezing van Maxim Februari op 10 juni 2021.

Vereiste

  • Je bent student aan een Nederlandse universiteit.
  • Het essay is geschreven in het Nederlands of in het Engels.
  • De lengte ligt tussen de 1000 tot 1500 woorden.

De uiterste inzenddatum 15 april 2021. Stuur je essay naar [email protected]

Maxim Februari

Maxim Februari is vanaf 1 juni 2020 de Vrije Schrijver aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn aanstelling valt samen met het Kuyperjaar, de VU viert dan haar 140e verjaardag.

Over zijn aanstelling: “Ik heb besloten dat ik graag Vrije Schrijver word. Ik denk dat het goed is heel praktisch te praten over tekst en over schrijven; als er één manier is om onszelf aan de haren uit het moeras te trekken, dan is het door iets te doen. En schrijven, althans bewust schrijven, is iets doen.”.

Februari is de veertiende Vrije Schrijver aan de VU en de opvolger van Arnon Grunberg en eerdere Vrije Schrijvers zoals Bas Heijne, Ernest van der Kwast, Ronald Giphart, Renate Dorrestein en Abdelkader Benali. Februari’s aanstelling duurt een jaar.
“Toen ik hoorde dat Maxim Februari onze nieuwe Vrije Schrijver gaat worden moest ik meteen aan de eerste zin van zijn laatste roman denken: “De klont was de vijand”. Het zal een opgave worden om samen uit de crisis te komen zonder dat het vijanddenken om zich heen slaat. Heel fijn dat we een creatieve geest in huis hebben die ons hierbij zal helpen met goede scherpe taal”, aldus Rector Magnificus Vinod Subramaniam.

Maxim Februari studeerde kunstgeschiedenis, filosofie en rechten aan de Universiteit Utrecht. In 1989 kwam onder het pseudoniem M. Februari zijn eerste roman uit, De zonen van het uitzicht, waarvoor hij de Multatuliprijs ontving. In 1991 promoveerde hij aan de Katholieke Universiteit Brabant op onderzoek naar economie en ethiek, Een pruik van paardenhaar & Over het lezen van een boek: Amartya Sen en de Onmogelijkheid van de Paretiaanse liberaal. Dit proefschrift werd genomineerd voor De Gouden Uil Literatuurprijs. Ook De Literaire Kring, uit 2007, over een elitair leesclubje dat door het lezen van een populaire roman geconfronteerd wordt met zijn eigen morele gedrag, kwam op de shortlist van De Gouden Uil. Het boek werd ook genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. In 2008 ontving Februari de Frans Kellendonk-prijs voor het gehele oeuvre en in 2011 sprak hij de jaarlijkse Mosse-lezing uit. In december 2019 won Februari de P.C. Hooftprijs 2020.

Sinds 2010 schrijft hij voor NRC Handelsblad. Eerder was hij als columnist verbonden aan De Volkskrant.

Contact met de Vrije Schrijver

Heeft u ideeën of wilt u in contact komen met de Vrije Schrijver? Dat kan: stuur een e-mail naar [email protected] en u hoort snel van ons.

Traditie Vrije Schrijver

Als Vrije Schrijver is Februari de opvolger van Arnon Grunberg (2019), Annelies Verbeke (2018), Bas Heijne (2017), Ernest van der Kwast (2016), Niña Weijers (2015), Joost de Vries (2014), P.F. Thomése (2013), Kristien Hemmerechts (2012), Ronald Giphart (2011), Renate Dorrestein (2010), Christine Otten (2009), Marcel Möring (2008) en Abdelkader Benali (2007). Zijn aanstelling duurt een jaar.  

 
De aanstelling van de Vrije Schrijver aan de VU wordt mede mogelijk gemaakt door VUvereniging. Februari zal tijdens zijn periode aan de VU ook colleges geven aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.


foto Maxim Februari: © Niek Stam