Eurekaprijs voor documentaire ‘Ik ben Alice’

De makers van de documentaire ‘Ik ben Alice’ hebben vandaag de NWO-KNAW Eurekaprijs voor Wetenschapscommunicatie 2015 gewonnen. In de documentaire staat de vraag centraal of de aan de VU ontwikkelde ‘sociobot’ Alice een menselijke band met iemand kan opbouwen. De makers krijgen de prijs voor hun bijzondere bijdrage aan het vergroten van de kennis en betrokkenheid van een breed publiek bij de wetenschap.

27-05-2015 | 15:08

VU-onderzoeksgroep SELEMCA en regisseur Sander Burger krijgen de prijs ‘voor het breed en indringend uitdragen van prikkelend onderzoek naar de mogelijkheden van emotioneel intelligente ‘zorgrobots’ in de ouderenzorg’. SELEMCA werkt, onder leiding van hoofdonderzoeker Johan Hoorn, aan de ontwikkeling van caredroids: ‘zorgrobots’ die dankzij ingebouwde mensachtige ‘emotionele intelligentie’ kunnen helpen bij de verzorging en begeleiding van ouderen. Het werk van SELEMCA verlegt grenzen in kunstmatige intelligentie en roept grote vragen op over onze omgang met veroudering en vereenzaming. De onderzoekers gaan die vragen niet uit de weg maar communiceren intensief en veelzijdig met de samenleving onder andere via websites, workshops, beurzen, festivals, sociale media en installatiekunst.

De dit jaar uitgekomen documentairefilm ‘Ik ben Alice’ van regisseur Sander Burger is één sterk voorbeeld van deze indringende communicatie. De film toont ontroerende en tegelijk schrijnende interacties tussen het zorgrobotje Alice en drie vereenzaamde hoogbejaarden. Burger voorziet het gevoelige onderwerp van grijstinten en helpt zijn publiek zo los te komen van al te snelle zwart-wit-meningen over de mogelijke rol van technologie bij het opvangen van de gevolgen van vergrijzing.

De Eurekaprijs voor Wetenschapscommunicatie is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De prijs wordt mede gefinancierd door het Van Walree Fonds. Behalve ‘Ik ben Alice’ kreeg ook ‘De Universiteit van Nederland’ de prijs. Beide winnaars krijgen een geldbedrag van 15.000 euro, te besteden aan een activiteit op het gebied van wetenschapscommunicatie van hun keuze. De prijs wordt op 12 juni uitgereikt tijdens het evenement Bessensap.

Onafhankelijke jury
Voor deze editie van de Eureka-prijs werden 56 personen en teams genomineerd. De onafhankelijke jury bestond dit jaar uit Marcel Dicke (hoogleraar entomologie, voorzitter) en Joost Huijsing (van Vroege Vogels, de Eurekaprijswinnaars van 2013), aangevuld met Irene de Bel (hoofdredacteur Opzij), Andrea Evers (hoogleraar gezondheidspsychologie) en Christoph Lüthy (hoogleraar geschiedenis van de filosofie en de natuurwetenschappen).

De documentaire ‘Ik ben Alice’ is 16 juni te zien op de VU. De toegang is gratis.

> Bekijk de trailer van 'Ik ben Alice'