Huizenprijzen in Groningen dalen door aardbevingen

Aardbevingen in Groningen leiden tot dalende huizenprijzen. Dat blijkt uit onderzoek van Hans Koster en Jos van Ommeren (Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde). De NOS heeft 21 maart aandacht besteed aan hun bevindingen.

20-03-2015 | 10:51

Uit het onderzoek van Koster en Van Ommeren blijkt dat sterke aardbevingen (met een kracht boven de 2,2 op de schaal van Richter) huizenprijzen in de buurt van de aardbeving verlagen. Het gaat om huizen met een maximale straal van 10 kilometer rondom de sterkste aardbevingen.

“Per aardbeving daalt huizenprijs 3.000 euro”
“Gemiddeld daalt de huizenprijs per aardbeving met 3.000 euro,” vertelt Hans Koster. Vooral voor huizen die meerdere keren getroffen zijn door een aardbeving kan de daling dan flink oplopen. Hij schat dat de woningprijzen in Groningen met ongeveer 150 miljoen euro gedaald zijn als gevolg van de aardbevingen, ongeveer 500 per huishouden.

Het is bekend dat de gaswinning in Groningen leidt tot grondverzakking en aardbevingen. De daling van huizenprijzen door aardbevingen kon echter niet eerder worden aangetoond.

Momenteel worden huiseigenaren door de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) gecompenseerd voor de schade aan hun woning. De economische effecten van aardbevingen kunnen echter breder worden gezien, betogen de onderzoekers: zij tonen voor het eerst aan dat de huizenprijzen dalen door aardbevingen, bijvoorbeeld door verminderd woongemak van de bewoners. Ook kunnen zij onzeker zijn over de toekomst.

Aardbevingen blijken overigens geen aantoonbaar effect te hebben op de verkoopduur van woningen: woningen staan dus niet langer te koop dan voorheen. Dit kan verklaard worden doordat mensen de vraagprijs al naar beneden aanpassen, wat leidt tot een snellere verkoop.

 

Het artikel van Hans Koster en Jos van Ommeren is hier te lezen.