Renée van Schoonhoven benoemd tot bijzonder hoogleraar Onderwijsrecht

Renée van Schoonhoven is per 1 september benoemd tot bijzonder hoogleraar Onderwijsrecht met betrekking tot het beroepsonderwijs. De leerstoel is ingesteld door de Stichting Bijzondere Leerstoelen Onderwijsrecht (SBLO). Van Schoonhoven zal zich bezighouden met de wet- en regelgeving die relevant is voor het beroepsonderwijs.

07-07-2015 | 14:07

Renee van SchoonhovenHet beroepsonderwijs heeft in vergelijking met andere onderwijssectoren een korte geschiedenis van wet- en regelgeving. “Sinds 1900 bemoeit de overheid zich ermee,” vertelt Van Schoonhoven. De wetgevingstraditie in het beroepsonderwijs is dus nog volop in ontwikkeling. Vanwege de betrokkenheid van het bedrijfsleven is het bovendien een complexe sector – in dat opzicht complexer dan, bijvoorbeeld, de universiteit.

Wet- en regelgeving in beroepsonderwijs is “beweeglijk”
Dat maakt dat de wet- en regelgeving beweeglijk is: fluctuerend. “Dat is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van het onderwijs, en het kan voor onzekerheid zorgen bij leerlingen, docenten en bestuurders,” aldus Van Schoonhoven.
Haar leerstoel wil kennis en inzicht over wet- en regelgeving vergroten, zodat die de kwaliteit van het beroepsonderwijs ten goede komt. Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit van de examens. Wie houdt toezicht op de kwaliteit van de stages die leerlingen volgen? En hoe kunnen we de positie van examencommissies in het MBO beter vastleggen?

Achtergrond Renée van Schoonhoven
Na haar studie Sociologie (EUR) is Van Schoonhoven (1967) aan de UvA gepromoveerd op onderwijscao’s. Ze heeft bij het ministerie van OCW gewerkt en is nu zelfstandig onderzoeker en adviseur. De afgelopen tien jaar heeft ze veel onderzoek gedaan naar het onderwijsrecht in het beroepsonderwijs. Van Schoonhoven is met ingang van september één dag per week hoogleraar aan de VU.