Tom Grossmann nieuwe hoogleraar bij afdeling Chemie

Per 1 januari 2016 wordt Tom Grossmann hoogleraar op de leerstoel Biomimetische Synthese voor Moleculaire Complexiteit bij de Faculteit der Exacte Wetenschappen.

21-09-2015 | 11:05

De nieuwe leerstoel valt onder het ‘rode’ (life sciences) domein. Tom Grossmann zal zich binnen de leerstoel gaan richten op de organische synthese van complexe moleculaire modellen, die essentieel zijn om biologische processen te begrijpen en de uitdagingen aan te pakken in hedendaags biomedisch onderzoek. Organische synthese van biomimetische bouwstenen en complexe moleculen is de kern van de nieuwe leerstoel.

Het gebruik van deze biomimetische moleculaire systemen in combinatie met de ontwikkeling van moderne moleculaire imaging instrumenten, maken dat dit nieuwe onderzoek nieuwe inzichten zal geven in fundamentele moleculaire processen. Uiteindelijk zal dat leiden tot meer kennis over ziekten en de ontwikkeling van nieuw diagnosegereedschap en nieuwe behandelingen.

Grossmann gaat onderzoek doen, maar ook onderwijs verzorgen voor de gezamenlijke (UvA-VU) bachelor en master Scheikunde.

Samenwerking in O2-verband
De nieuwe leerstoel zal een sterke impuls geven aan de expertise op het gebied van synthetische chemie binnen het nieuwe O2-gebouw. Ook wordt het nieuwe onderzoek een integraal onderdeel van de nieuw te vormen UvA-VU afdeling Chemistry and Molecular Life Sciences (CMLS) for Human Life. Het onderzoek dat Grossmann gaat leiden zal uitgevoerd worden in directe samenwerking met de andere O2-partners, bijvoorbeeld op het gebied van biofysica, imaging, biomoleculaire analyse en/of moleculaire farmaceutische wetenschappen.

CV
Grossmann werkt momenteel nog bij het Chemical Genomics Centre en op de Technische Universiteit in Dortmund. Hij studeerde in 2004 af op Chemie aan de Humboldt Universiteit in Berlijn. In 2008 promoveerde hij bij diezelfde afdeling aan diezelfde universiteit. Daarna werkte hij twee jaar als postdoc op Harvard en in 2011 keerde hij terug naar zijn geboorteland en vestigde zich in Dortmund.

Grossmann volgt Koop Lammertsma op. Lammertsma is officieel al met emeritaat per augustus 2014, maar is nog tot eind 2016 werkzaam aan de afdeling Scheikunde van de VU vanwege het afronden van enkele projecten. De onderzoekslijn van Lammertsma wordt voortgezet onder het ‘groene’ (sustainability) domein van de UvA-VU samenwerking door Chris Slootweg.