Maarten Doorman benoemd tot bijzonder hoogleraar Historische cultuur van Duitsland

Per 1 april is Maarten Doorman benoemd tot bijzonder hoogleraar Historische cultuur van Duitsland: filosofie, kunst en literatuur aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam.

03-05-2016 | 12:28

Deze leerstoel is ingesteld door het Duitsland Instituut Amsterdam en maakt deel uit van de afdeling Kunst & Cultuur, Geschiedenis en Oudheid van de VU. Doorman zal vanuit een cultuurfilosofische positie verbanden leggen tussen filosofie, kunst en literatuur met nadruk op historische wisselwerking van de Duitse met de Engelse en Franse romantiek en hedendaagse processen van betekenisgeving aan in die context gecanoniseerde werken. Binnen de onderzoekscontext van de VU plaatst de leerstoel dit onderzoek in het kader van discussies over Europees erfgoed  en levert aldus een cultuurfilosofische bijdrage aan debatten over de politieke basis voor Europese integratie.\

Maarten DoormanMaarten Doorman is schrijver en ideeënhistoricus en als filosoof verbonden aan de Faculty of Arts and Social Sciences van Maastricht University en University College Maastricht. Hij was van 2000 tot 2004 bijzonder hoogleraar Literaire Kritiek aan de Faculteit Letteren van de VU en van 2004 tot 2014 bijzonder hoogleraar Journalistieke Kritiek van Kunst en Cultuur bij Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam. 


Recente boeken van Doorman zijn De navel van Daphne. Over kunst en engagement (2016), Rousseau en ik. Over de erfzonde van de authenticiteit (2012), Paralipomena. Opstellen over kunst, filosofie en literatuur (2007), De romantische orde (2004) en Art in Progress.A Philosophical Response to the End of the Avant-Garde (2003).

Voor meer informatie: prof. dr. Ton Nijhuis (Duitsland Instituut Amsterdam, [email protected], of prof. dr. Susan Legêne, FGW VU Amsterdam, [email protected]