Wereldprimeur: robots planten zich voort

Sciencefiction wordt werkelijkheid: het is VU-hoogleraar kunstmatige intelligentie Guszti Eiben en zijn team als eerste ter wereld gelukt om robots te ontwikkelen, die zich kunnen voortplanten.

26-05-2016 | 15:17

Deze doorbraak is een belangrijke eerste stap in de Industriële Evolutie en kan in de toekomst een grote rol spelen bij onder andere het koloniseren van Mars. Op 26 mei 2016, tijdens Campus Party in Jaarbeurs Utrecht, paarden twee van Eibens robots en werd de allereerste robotbaby onthuld.

Dankzij deze manier van voortplanten ontwikkelen de robots niet alleen hun brein door te leren, maar ook hun lichaam door te evolueren. Doordat de robotouders kiezen voor een geschikte paringspartner die over bepaalde gewenste eigenschappen beschikt, verbeteren volgende generaties hun vorm en gedrag: ze passen zich aan  hun omgeving en de taak die ze moeten uitvoeren, aan. Dat maakt ze in de toekomst geschikt voor inzet op terreinen waarvan de omstandigheden van tevoren niet bekend zijn, zoals in onderwatermijnen of op andere planeten.

Robot-DNA
Samen met wetenschappers van andere universiteiten ontwikkelde Eiben de afgelopen jaren al een globaal systeemplan bestaande uit een ‘geboortekliniek’, een ‘kleuterschool’ en de ‘arena’, waar robots worden geboren, leren lopen, leven en werken, en zich uiteindelijk voortplanten. Na een ontwikkeling van ruim een jaar is het Eiben en zijn team aan de VU als eerste gelukt deze volledige levenscyclus daadwerkelijk te ontwikkelen.

Zij voltooiden een proof-of-concept en creëerden een aantal fysieke robots die hun eigen ‘DNA’ hebben, en via een 3D-printer een baby kunnen krijgen. Hierbij worden de eigenschappen van de ouders willekeurig gecombineerd, inclusief de software (het brein) en de hardware (het lichaam). Na de geboorte begint de nieuwe robot aan een leerproces om na een succesvol leertraject volwassen te worden, een partner te zoeken die sterk nageslacht zal leveren, en dan zelf kinderen te krijgen.

Industriële Evolutie
Met deze doorbraak breekt een nieuw tijdperk aan: de Industriële Evolutie. Hierin zijn zelfstandig opererende en zich voortplantende groepen van machines niet langer fictie.

Eiben: “Evolutie is een geweldige ontwerper. De Evolutie van Dingen is een nieuwe technologie die de kracht van selectie en reproductie benut om robotdesigns te kweken, die met klassieke methoden niet of moeilijk te verkrijgen zijn. Evoluerende robots kunnen zich automatisch aanpassen aan hun omgeving en zijn dus in staat onvoorziene obstakels te overwinnen. De lichamen, breinen en gedragspatronen worden voortdurend getest door de omgeving en de nuttige eigenschappen worden versterkt in de nieuwe generaties. Deze technologie opent nieuwe perspectieven voor robotica, kunstmatige intelligentie, ruimteonderzoek en zelfs biologie.”

Robot gezin web
Robotbaby met ouders. De verschillende kleuren blokken laten zien dat de babyrobot van beide ouders DNA heeft overgenomen en gecombineerd.

Bekijk de video waarin de wetenschappers hun ontdekking toelichten
Uitgebreidere informatie en beeldmateriaal is te vinden op de website van Guszti Eiben.

Deze twee robots krijgen een baby (de Volkskrant)
Is geboorte van babyrobot reden voor blijdschap? (Nieuwsuur)
Je bent robot en je wilt wat
(BNR Nieuwsradio)