DOUBLE DUTCH: tentoonstelling tweelingfoto’s verlengd tot en met 30 juni

Bijbehorend fotoboek te koop bij de VU-boekhandel.

03-02-2016 | 14:02

Voorinschrijving boek Double DutchNederlandse tweelingen (eeneiig en twee-eiig) in de leeftijd van 3 tot 93 jaar zijn op bijzondere wijze geportretteerd door fotografen Monique Eller en Bodine Koopmans. De fotoserie is tot stand gekomen in samenwerking met VU-hoogleraar Dorret Boomsma en het Nederlands Tweelingen Register. Wegens grote belangstelling is de tentoonstelling DOUBLE DUTCH verlengd en tot en met 30 juni voor iedereen toegankelijk in het hoofdgebouw van de VU.

Fotoboek
17 maart werd het fotoboek gepresenteerd dat bij de fototentoonstelling hoort. Het boek is te koop in de boekhandel van de VU.

Dubbelportret of niet?  
De fotografen hebben zich in de portretten laten inspireren door de gelijkenis en verschillen bij tweelingen, maar ook door de onderlinge verbondenheid. De serie toont de tweeling in de huidige moderne Nederlandse samenleving. Van jong tot oud met een diepere laag die de kijker in de wereld van de geportretteerde tweeling brengt. Eller en Koopmans studeerden beiden af aan de fotoacademie Amsterdam. Anderhalf jaar geleden gingen zij de uitdaging van een samenwerking aan. Dit resulteerde in de coproductie DOUBLE DUTCH.
     
> Foto 1 in hoge resolutie
> Foto 2 in hoge resolutie

Nederlands Tweelingen Register
Het Nederlands Tweelingen Register is op 1 februari 1987 aan de VU opgericht ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. Er staan ruim 200.000 personen ingeschreven die deel uitmaken van een meerlingfamilie waarvan ruim 96.000 zelf deel zijn van een meerling.

Over de VU Expositieruimte
In de VU Expositieruimte ontstaan ontmoetingen tussen kunst en wetenschap. Net als de wetenschap biedt kunst ons nieuwe inzichten, maar dan vanuit de verbeelding. Kunst past bij de VU omdat de VU wetenschappers wil opleiden die midden in de maatschappij staan, kritisch en nieuwsgierig zijn.

DOUBLE DUTCH werd dinsdag 2 februari 2016 geopend. VU-hoogleraar en oprichter van het Nederlands Tweelingen Register Dorret Boomsma hield een lezing over het uiterlijk en de gelijkenis van tweelingen. Hierna kon de tentoonstelling worden bezichtigd. De tentoonstelling is te zien in het Hoofdgebouw van de VU, Balkon 1 Expositieruimte, De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam. Toegankelijk van maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

DOUBLE DUTCH in de media o.a.:
> Tijd voor Max radio met Dorret Boomsma over tweelingenonderzoek en de tentoonstelling
> De Stentor
> Algemeen Dagblad
>
RTV Oost
> Tijd voor Max tv met drie paar tweelingen en de twee fotografen
> Hart van Nederland over de opening