VU-hoogleraar Andrea Maier in Zomergasten

VU-hoogleraar Andrea Maier is deze zomer een van de Zomergasten. Het avondvullende tv-programma van de VPRO wordt op zondag 28 augustus live uitgezonden op NPO 2.

01-07-2016 | 8:41

Andrea Maier_web
Foto: Elizabeth Oswald

Andrea Maier (Aurich, Duitsland, 1978) was ten tijde van haar benoeming op 33-jarige leeftijd de jongste hoogleraar interne geneeskunde van Nederland. Als wetenschapper is Andrea Maier geïnteresseerd in de mechanismen van veroudering. Waarom takelen we af? Het antwoord is te vinden op celniveau. Experimenten met muizen laten zien dat het weghalen van ouderdomscellen spectaculaire resultaten geeft voor de levensverwachting en de gezondheid van de muis. En wat als we deze ouderdomscellen ook bij de mens kunnen verwijderen?

Andrea Maier: “Veroudering is wat mij betreft het meest fascinerende biologische fenomeen. Wij ondergaan het allemaal, zonder er in de eerste decennia van ons leven veel aandacht aan te besteden. We schrikken zodra we de eerste grijze haar zien en onze conditie aanzienlijk slechter wordt – is het dan al te laat om veroudering aan te pakken?”

Maier stelt dat we ouderdom in de toekomst niet als iets onvermijdelijks zullen zien, maar dat we het als een ziekte gaan benaderen. Ze vraagt zich af wat deze inzichten voor de toekomst van de mens betekenen. Worden we straks, met gezonde cellen, allemaal 130 jaar oud? Dan zijn we straks op onze pensioendatum nog maar op de helft van ons leven! Wat betekent dat voor onszelf, maar ook voor de mensen om ons heen?

In Zomergasten wil Andrea Maier ons anders laten kijken naar veroudering en naar oudere mensen. Want aan ouderdom kleven grote vooroordelen die zij met liefde bestrijdt. Maier: “Veroudering is "hot" en tegelijkertijd wordt er heel moeilijk over gedaan. In Zomergasten wil ik een genuanceerd beeld van veroudering schetsen en tegelijkertijd de spectaculaire ontwikkelingen op dit terrein tonen.”

Na haar studie en een summa cum laude promotie in de geneeskunde in Lübeck kwam Maier in 2003 naar Nederland. Aan het Leids Universitair Medisch Centrum specialiseerde ze zich in de interne geneeskunde en ouderengeneeskunde en deed ze een tweede promotieonderzoek naar celveroudering. In 2012 werd Maier hoofd van de sectie ouderengeneeskunde en gerontologie aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam en hoogleraar gerontologie. Sinds het begin van 2016 verdeelt Andrea Maier haar tijd tussen Nederland, waar ze werkt aan de VU, en Australië, de Universiteit van Melbourne en het Royal Melbourne Hospital. Ze vliegt de wereld over om te spreken over haar vakgebied.

> Andrea Maier gaf vorig jaar vijf colleges bij de Universiteit van Nederland over het thema veroudering en VU Magazine interviewde Maier over het wondermiddel om jong te blijven dat allang bestaat.