VU-studente Ilse Paulis op weg naar Olympische titel

Aanstaande zondag 7 augustus start VU-studente Ilse Paulis haar eerste wedstrijd op de Olympische Spelen. Samen met Maaike Head roeit zij de lichte dubbeltwee. We spraken haar kort over haar motieven, passies en doorzettingsvermogen:

05-08-2016 | 10:12

Ilse Pauls
Foto: Teamnl.org
Ilse: “Wat leuk dat de VU zoveel aandacht voor haar topsporters heeft! Inmiddels ben ik al een paar dagen in Rio, en de Olympische sfeer is steeds meer aanwezig.

Ik ben begonnen met roeien toen ik 9 was, destijds bij RV Salland in Gramsbergen. Vanaf 2012 studeer ik geneeskunde aan de VU en kom ik uit voor de ASR Nereus. Dat ik wilde studeren in Amsterdam stond al lang vast, maar ik heb mede voor de VU gekozen doordat de locatie voor mij heel gunstig is: vlakbij de Bosbaan. Bovendien wist ik van voorlichtingsdagen dat de VU bijzonder "topsportminded" is, dus toen was de keuze snel gemaakt.

De komende week staat voor mij puur in het teken van de voorbereiding op een topprestatie. Op 12 augustus is onze finale, daar moet het gebeuren.

Het Olympisch dorp is op zichzelf sober, maar de Olympische spirit leeft! Er is veel contact tussen sporters van verschillende afkomst en disciplines, heel bijzonder om daar onderdeel van te zijn.

De roeibaan  (Lagoa Rodrigo de Freitas) is een uitdaging, het kan er behoorlijk hard waaien en het is bovendien onvoorspelbaar, waardoor de omstandigheden lastig worden. Gelukkig hebben we veel geoefend op onrustig water en weten we hoe we daar mee om moeten gaan. Het meest trots ben ik op afgelopen seizoen. We kwamen van ver  (14e plaats op de WK in 2015) maar hebben alles en iedereen, inclusief onszelf, verbaasd met wat we in huis hebben. We hebben geloof in eigen kracht en voeren stoïcijns ons plan uit. Die overtuiging gaat ons hier in Rio zeker een voordeel opleveren.

Mijn advies aan toekomstige studenten/topsporters is dan ook: vertrouw op eigen kunnen, maak een goed plan en voer stap voor stap uit. Alles is mogelijk!”