Rialto en VU slaan handen ineen: RIALTO@VUcampus

Buiten het zomerse On the Roof Film Festival van de VU, was er tot dusverre op het gebied van filmvertoningen weinig te beleven op de Zuidas, waar ook de hoofdlocatie van de VU gevestigd is. Rialto en VU Cultuurcentrum Griffioen gaan hierin verandering brengen. Vanaf 13 oktober zullen in het hoofdgebouw van de VU tweemaal per maand filmvoorstellingen worden georganiseerd. Het is de aanloop tot veel meer cultuur vanaf 2018.

04-10-2016 | 13:41

De VU telt dit studiejaar 23.000 studenten en 4500 medewerkers, er werken en verblijven tienduizenden mensen elders aan de Zuidas; zeg maar de populatie van een middelgrote stad. Aan het eind van de dag of 's avonds kan niemand er echter naar de film. Vanaf donderdag 13 oktober is dat anders: onder de noemer RIALTO@VUcampus zullen tweewekelijks in zaal KC07 in het hoofdgebouw van de VU fonkelnieuwe films worden vertoond.

De eerste voorstelling van de maand wordt telkens ingeleid door een inspirerende VU-docent, terwijl Rialto bij de tweede voorstelling heuse voorpremières presenteert - films die soms pas weken later in de Nederlandse bioscopen zullen worden uitgebracht.

Rialto@VUcampus opent op donderdag 13 oktober met Gouden Palm-winnaar (filmfestival Cannes) I, Daniel Blake van de Britse regisseur Ken Loach. De film wordt ingeleid door Peter Lanjouw, hoogleraar Development Economics aan de VU. Twee weken later, op 27 oktober, presenteert Rialto er de voorpremière van het internationaal bejubelde Toni Erdmann van de Duitse regisseur Maren Ade, die op 10 november zijn Nederlandse première beleeft.

VU en Rialto in 2018
De VU Campus wil een bruisende en inspirerende plek zijn waar studenten en medewerkers elkaar ontmoeten, waar wetenschap, maatschappij, kunst & cultuur en bedrijfsleven samenkomen. Rialto@VUCampus  geeft niet alleen invulling aan deze wens, het is ook de voorbode van wat de nabije toekomst gaat brengen als het multifunctionele Nieuwe Universiteitsgebouw in 2018 zijn deuren opent. Het concept is eenvoudig: elke avond films kijken in de collegezaal van overdag.
Waar VU Cultuurcentrum Griffioen in twee collegezalen en acht cursusruimtes een heel divers cultuuraanbod zal programmeren, brengt Rialto dagelijks, dus ook in het weekeinde,  films in vier andere collegezalen. Zodra de laatste colleges zijn afgelopen zullen deze zalen zich ontpoppen tot moderne, hoogwaardige filmzalen. De eerste voorstellingen zullen daar medio 2018 plaatsvinden. De VU Campus wordt een levendige en gastvrije campus.