Bas Heijne jaar lang Vrije Schrijver van de VU

Rector Vinod Subramaniam maakte bij de Abraham Kuijper Lezing de opvolger van Ernest van der Kwast bekend.

12-04-2017 | 9:39

Bas Heijne wordt met ingang van 1 mei 2017 de Vrije Schrijver aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij zal reflecteren over het thema Science for Sustainability. Als Vrije Schrijver is Heijne de opvolger van Ernest van der Kwast (2016), Niña Weijers (2015), Joost de Vries (2014), P.F. Thomése (2013), Kristien Hemmerechts (2012), Ronald Giphart (2011), Renate Dorrestein (2010), Christine Otten (2009), Marcel Möring (2008) en Abdelkader Benali (2007). Heijnes’ aanstelling duurt een jaar. Hij ontvangt 18 mei de P.C. Hooftprijs, die is toegekend voor zijn beschouwend proza.

Heijnes eerste optreden zal tijdens de Vrijheidsmaaltijd van de VU zijn. ‘Ik verwacht veel van mijn jaar als Vrije Schrijver aan de VU. Dit is een tijd waarin heel veel op het spel staat; vertrouwde noties en ideeën over wie we zijn voldoen niet langer of zijn heftig omstreden. Ik kijk ernaar uit met de studenten van de VU het gesprek aan te gaan, te verkennen en te ontdekken. Mijn vorm als schrijver is het essay, het op een persoonlijke manier verkennen van je relatie met de wereld om je heen – en dat zal ook het uitgangspunt zijn van mijn Vrije Schrijverschap. Gezien wat er in de wereld gebeurt, belooft het een meer dan boeiend jaar te worden.’ 

Vorig jaar verschenen diverse essaybundels van Heijnes hand: Een waanzinnig gaaf land, Onbehagen - nieuw licht op de beschaafde mens, Mens of onmens - humanisme in de 21ste eeuw en dit jaar verscheen: Staat van Nederland, een pleidooi. Hij vertaalde ook werk van Evelyn Waugh, E.M. Forster en Joseph Conrad. Sinds 1991 werkt Heijne als essayist voor NRC Handelsblad, en sinds 2001 schrijft hij daarin elke week een column.

De aanstelling van de Vrije Schrijver aan de VU wordt mede mogelijk gemaakt door VUvereniging. Heijne opereert vanuit de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Foto: Eddo Hartmann