Unieke Laat-Romeinse goudschat opgegraven

Vondst werpt nieuw licht op einde Romeins gezag in Nederland en overgang naar Vroege Middeleeuwen

31-05-2017 | 9:20

Vrijdag 2 juni presenteren archeeologen van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) tijdens een persconferentie in Museum Het Valkhof in Nijmegen een unieke goudschat uit het derde kwart van de 5e eeuw. De schat zal rond 460 na Chr. zijn begraven, niet lang vóór de definitieve val van het West-Romeinse rijk in 476.

Detectorzoekers vonden het goud in een boomgaard in de Betuwe en seinden professionele archeologen in, die voor de opgraving zorgden. Bijzonder is dat de vinders en de grondeigenaar de goudschat in langdurig bruikleen afstaan aan Museum Het Valkhof, zodat iedereen deze bijzondere vondst kan bekijken. Museum Het Valkhof staat bekend om haar uitgebreide verzameling Romeinse bodemvondsten uit Nederland.

In de persconferentie belichten de VU-archeologen Stijn Heeren, Nico Roymans en hoofd archeologie RCE Jos Bazelmans de betekenis van deze goudschat als een sleutelstuk voor onze kennis van de eindfase van het Romeinse gezag in Nederland en de overgang naar de Vroege Middeleeuwen.

De persconferentie vindt vrijdag 2 juni plaats in Museum Het Valkhof (Kelfkensbos, Nijmegen) en duurt van 10.30 tot 11.15 uur. Daarna is pers van harte welkom de goudschat te bezichtigen en foto’s en filmopnamen te maken. Vrijdag om 11.00 uur verschijnt op de website van CLUE een persmap met uitgebreidere informatie en fotomateriaal van de goudschat.