De reuk, het meest onderschatte zintuig

De reuk is ongemerkt bepalend voor hoe we ons voelen. Geuren roepen levendige jeugdherinneringen op. Ze zijn onderdeel van onze identiteit: elk van ons heeft een geur die even uniek is als een vingerafdruk.

17-01-2017 | 11:10

Ook iedere stad heeft zijn eigen geurprofiel. Toch zijn we ons meestal niet bewust van de diepgaande effecten van de reuk. De VU organiseert 24 februari een symposium waarin een kunst- en geur-historicus, een psycholoog en een kunstenaar het belang van geur in cultuur zullen aantonen. Ook start dan de VU-tentoonstelling die je in staat stelt waar te nemen wat onzichtbaar, onbenoembaar, ongrijpbaar en vaak onderschat wordt: geur! Beide activiteiten komen voort uit het promotieonderzoek  ‘In Search of Lost Scents' van geurhistorica Caro Verbeek.

Al een eeuw geleden begeurden surrealisten als Duchamp en futuristen als Marinetti hun beelden, tentoonstellingsruimtes, poëzievoordrachten en speelgoed. Denk aan Braziliaanse koffiebonen, erotische parfums, zwavelzuur, ozon, wierook en industriële dampen; hulmiddelen die werden ingezet om het publiek te beïnvloeden. De meeste van deze ‘aromatische interventies’ waren bedoeld om te provoceren, te verwarren, de gemoedstoestand te veranderen of een zintuigelijke dimensie toe te voegen. Helaas zijn veel van deze ‘kunstenaarsgeuren’ verloren gegaan. Vandaag de dag wordt er binnen de kunstwereld nog volop gewerkt met geuren. De tentoonstelling geeft een overzicht van de manier waarop internationale kunstenaars en parfumeurs geuren in hun kunst verwerken en zo de grenzen van de ‘visuele’ kunst oprekken.
 
Hoe ruikt een polderlandschap? De Slag bij Waterloo? De buitenaardse geur van de maan? De hele wereld? Deze en andere verloren en zeldzame geuren zijn -door de bundeling van krachten van parfumeurs, chemici en historici- gereconstrueerd. 
Laat je neus de vrije loop, geef je op en kom snuffelen bij het symposium of de tentoonstelling

Foto: Copyright Gayil Nalls, People sniffing World Sensorium at midnight 01-01-2000, Time Square, New York