Prestigieuze Vici-beurs voor VU-onderzoekers Chris Olivers en Wouter Schellart

Cognitief psycholoog Chris Olivers krijgt de Vici-beurs voor zijn onderzoeksvoorstel ‘PERISCOPE -Visueel scannen vanuit de ooghoeken’ waarmee hij de relatie tussen onze waarneming, het brein, en het visueel scannen van onze omgeving gaat onderzoeken. Met deze financiering kan Olivers de komende vijf jaar onderzoek doen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen. Geofysicus en geoloog Wouter Schellart krijgt anderhalf miljoen euro om de krachten in de aardkorst te onderzoeken die de Andes en de Himalaya hebben gevormd, de grootste bergen ter wereld.

17-02-2017 | 8:52

Chris Olivers: Visueel scannen
De mens is effectief in het visueel scannen van zijn omgeving. Visueel scannen wordt grotendeels bepaald door ons perifere zicht, datgene we vanuit onze ooghoeken kunnen zien. Het PERISCOPE project onderzoekt de relatie tussen de perifere waarneming en visueel scannen in zowel gedrag als het brein. Olivers: “Een fundamentele vraag in de wetenschap die onze waarneming onderzoekt, is hoe mensen in hun omgeving de voor hen relevante informatie vinden. Of het nu gaat om het vinden van een straatnaambord, of om het scannen van bagage op zoek naar ongewenste objecten, visueel zoekgedrag is altijd aanwezig in ons dagelijks leven. Hierbij zijn belangrijke mechanismen betrokken zoals onze perceptie, aandacht en geheugen. Tot nu toe echter zijn die mechanismen met name onderzocht voor centraal zicht, met het hoge resolutiedeel van onze ogen. Wij richten ons in dit project op perifeer zicht, tot nu toe het ondergeschoven kindje.”

Het PERISCOPE project van Olivers test een theoretisch kader dat de perifere waarneming serieus neemt. Daarnaast is zijn project de eerste in zijn soort die direct de linkt maakt tussen de architectuur van het visuele brein en visueel scangedrag. Olivers integreert daarmee cognitieve en neurofysiologische theorieën van onze waarneming en haar rol in visueel zoeken. Een praktisch doel is bovendien het optimaal aanpassen van de visuele omgeving aan de eigenschappen van de waarnemer, belangrijk zijn voor zaken zoals veiligheid en mobiliteit.

Wouter Schellart: aardkorst bij Andes en Himalaya
De Andes en de Himalaya hebben zich over tientallen miljoenen jaren gevormd, maar de aandrijfkrachten voor hun formatie zijn onduidelijk. Schellart: “Met dit onderzoek wil ik kijken wat de rol van onderduikende (subducerende) tektonische platen en diepe mantel stromingen is in het vormen van deze spectaculaire gebergtes.”

Schellart gaat de komende vijf jaar een eigen onderzoeksgroep opzetten. Naast het onderzoek naar bergen richt hij zich ook op het reconstrueren van de ligging van continenten, oceanen en vulkaan ketens rondom de “Pacific Ring of Fire”, en op het voorspellen van de locatie van mega aardbevingen bij subductie zones. Zulke aardbevingen kunnen voor gigantische verwoesting zorgen, zoals is gebeurd bij de Sumatra-aardbeving in 2004 en de Japanse aardbeving in 2011.

NWO Vici
Vici maakt onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. Hiermee biedt NWO wetenschappers in verschillende stadia binnen hun carrière de mogelijkheid om grensverleggend onderzoek te doen. De Vernieuwingsimpuls is bedoeld om wetenschappelijk talent te stimuleren. NWO kende in totaal 34 Vici-beurzen toe.