Undercoveroperaties en follow-the-money

Edwin Kruisbergen promoveerde op bestrijding van georganiseerde criminaliteit.

09-01-2017 | 16:52

Het Openbaar Ministerie slaagt er onvoldoende in om de illegaal verkregen inkomsten van criminelen af te pakken, blijkt uit promotieonderzoek van Edwin Kruisbergen (strafrecht en criminologie). Hij promoveerde op 9 januari op de bestrijding van georganiseerde criminaliteit. Hij richt zich op twee vormen van bestrijding van georganiseerde criminaliteit: de financiële aanpak ('follow-the-money') en de strafrechtelijke aanpak.

Voor de financiële aanpak onderzocht Kruisbergen enerzijds wat daders eigenlijk doen met hun geld, waarbij hij vooral keek naar de investeringen van daders in de legale economie, zoals vastgoed en (ogenschijnlijk) reguliere bedrijven. Anderzijds onderzocht Kruisbergen de zogenoemde ontnemingsmaatregel, een maatregel die is bedoeld om criminele inkomsten af te pakken.

Voor wat betreft de strafrechtelijke aanpak concentreerde Kruisbergen zich op undercoveroperaties. Hij analyseerde een groot aantal door de politie uitgevoerde undercoveroperaties, die in Nederland spaarzaam worden ingezet. In de opsporingsonderzoeken waarin dit middel wordt gebruikt, kan het een belangrijke bijdrage leveren aan de opsporing en berechting van daders. Toch slagen ook veel undercoveroperaties er niet in bewijs te genereren tegen een verdachte, concludeerde hij.

Diverse media besteedden aandacht aan Kruisbergens onderzoek:


Meer informatie over Kruisbergens promotieonderzoek.