Multimediaal kunstwerk toont verwevenheid financiën, wetenschap en kunst

Kom kijken bij de studentenzitjes in de centrale hal van het Hoofdgebouw.

19-06-2018 | 17:07

Multimediale presentatie Producers-Parasites-Hosts
Vanaf dinsdag 19 juni kun je in de hal van het VU Hoofdgebouw het multimediale kunstwerk Producers-Parasites-Hosts van kunstenaar Annabel Howland ervaren. Dit bestaat uit: foto’s, tekeningen en tekst die geprint zijn op een doorschijnend folie dat geplakt is op de ramen bij de studentzitjes; én uit een geluidswerk.

Verwevenheid van financiën, wetenschap en kunst
Met Producers-Parasites-Hosts onderzoekt Howland de systemen en modellen die niet alleen de wetenschap maar ook de samenleving vormgeven. De presentatie is het sluitstuk van een artistiek onderzoek van tien jaar naar de verwevenheid van financiën, wetenschap en kunst. Aangespoord door de gevolgen van de financiële crisis van 2008, lanceerde Annabel Howland in 2012 haar op eigen onderzoek gebaseerde kunstproject, Producers-Parasites-Hosts. Ze vroeg zich af wat er gebeurd was met wetenschappers van haar generatie die in de jaren tachtig overstapten naar de wereld van finance; en hoe zij terugkeken op de ontwikkelingen die tot de financiële crisis leidden. Howland traceerde een aantal van hen en nam een reeks interviews op.

Overeenkomsten in modellen biologie en economie
Ook verdiepte ze zich in de onderzoeksgebieden van twee VU-wetenschappers vanwege de overeenkomsten in modellen die hierin worden toegepast. Hoogleraar Evolutiebiologie Toby Kiers onderzoekt de samenwerking tussen schimmels en planten, en hoogleraar Financiële economie Albert Menkveld onderzoekt robotic trading. Theorieën over de markt zijn toegepast op het onderzoek naar de handel in voedingstoffen tussen planten en schimmels. Modellen uit de natuurwetenschappen zijn ingezet om de werking van financiële markten te begrijpen.

Microbiële samenwerking en menselijke schulden
In haar doorlopende project Producers-Parasites-Hosts weeft Howland een speculatief web waarin thema's als samenwerking/concurrentie, stabiliteit/instabiliteit en winst/verlies zich vermengen met verhalen over microbiële samenwerking en menselijke schulden.

De VU en kunst
Met openbaar toegankelijke projecten en exposities betrekt de VU het publiek actief bij haar kernactiviteiten: onderwijs en onderzoek. Gedreven door een diepe nieuwsgierigheid naar de substantie van het leven en materie, onderzoeken kunstenaars en wetenschappers het leven en onze omgeving op fundamentele niveaus. De VU stimuleert de interactie tussen wetenschap en kunst vanuit het besef dat zowel kennis als ervaring nodig zijn om inzicht te krijgen in onszelf en de wereld om ons heen.

Mondriaanfonds logoKunstroute Get lost
De presentatie maakt ook deel uit van Get Lost, een kunstroute waarin kunstwerken reageren op de context van de ZuidAS. De presentatie is mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële ondersteuning van het Mondriaanfonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed.