Lancering App tegen babbeltrucs

Seniorenorganisatie KBO-PCOB heeft samen met het Network Institute Vrije Universiteit Amsterdam een app ontwikkeld waarmee ouderen hun weerbaarheid kunnen verhogen tegen babbeltrucs. Met deze multifunctionele training kunnen ouderen hun weerbaarheid verhogen en beter weerstand bieden tegen zogenaamde babbeltruc. Marco Otte, van Tech Labs Vrije Universiteit Amsterdam: “Op basis van realistische scenario’s en state-of-the-art spraakanalyse kunnen ouderen een babbeltruc ervaren en leren zich hiertegen te verweren in de toekomst. Door deze training te ontwikkelen in de vorm van een (mobiele) app, is het makkelijk toegankelijk voor ouderen die vaak beschikken over smartphones of tablet.”

08-10-2018 | 15:04

Met name ouderen slachtoffer
Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen met name ouderen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind naar het toilet mag. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen.

Digitaal oefenen in verschillende situaties
Er wordt regelmatig gewaarschuwd voor babbeltrucs. De huidige voorlichtingscampagnes richten zich met name op gedragsverandering, waarbij informatie en praktische adviezen worden gegeven om babbeltrucs te voorkomen. Maar waarschuwen alleen helpt onvoldoende, zo leert de praktijk.

Daarom ontwikkelde KBO-PCOB met behulp van de VU een aanvullende methode om mensen meer bewust te maken van hoe ze moeten handelen bij babbeltrucs. Een virtuele training dus om de weerbaarheid van ouderen tegen babbeltrucs te vergroten. In een zestal situaties wordt de babbeltruc virtueel nagebootst en kan er worden geoefend om de oplichter succesvol te weerstaan. Deze training heeft de vorm van een tabletapplicatie, waardoor deze meteen voor een grote groep ouderen beschikbaar is.

Feedback op stemgeluid
Een bijzondere vorm van feedback die gebruikers krijgen op hun gedrag tijdens de scenario’s die geoefend worden, heeft betrekking op hun stemgeluid. Immers, afgezien van wat ouderen zeggen tijdens een babbeltruc, is het ook belangrijk hoe ze dit zeggen. In het geval van een babbeltruc is het van belang dat mensen een voorstel kunnen afwijzen. Essentieel hierbij is om dit op een assertieve manier te doen. Assertief spreken betekent dat men vastberaden en vol zelfvertrouwen spreekt, dus vloeiend en zonder veel aarzelingen.

Om deze eigenschappen te kunnen herkennen in het stemgeluid van de gebruiker, is gebruik gemaakt van recentelijk ontwikkelde software op basis van Kunstmatige Intelligentie. Deze software kan, op basis van trainingsvoorbeelden, assertiviteit in iemands stem herkennen en via een uitstaand metertje weergeven.

De virtuele weerbaarheidstraining van KBO-PCOB, met 250.000 leden de grootste senioren organisatie van Nederland, is vanaf maandag 8 oktober 2018 gratis beschikbaar via Google Play Store onder de naam ‘trucs tegen babbeltrucs’. Binnenkort komt de training ook - eveneens - beschikbaar via de App Store.

KBO-PCOB is met een kwart miljoen leden de grootste seniorenorganisatie van Nederland. Onze belangenbehartiging richt zich op thema’s als zorg en wonen, veiligheid, digitalisering, koopkracht en zingeving. Meer informatie: www.kbo-pcob.nl